ראיות לחלקיק האלוהי? "מהתגליות הכי חשובות"
במרכז לחקר חלקיקים בגבול שוויץ-צרפת צפויים להודיע היום על מציאת ראיות לקיום "החלקיק האלוהי", החוליה החסרה במודל הסטנדרטי של היקום. ישראלי שהשתתף: "אם מצאנו החלקיק - זו מהתגליות החשובות שלנו, נתקרב להבנה איך עובד העולם"
המדענים במרכז לחקר חלקיקים בסרן שעל גבול שוויץ-צרפת אמורים למסור היום (ד') הודעה חשובה. לפי ההערכות, הם יודיעו כי יש בידיהם די ראיות לכך ש"החלקיק האלוהי", הנקרא גם "בוזון היגס", אכן קיים. העולם כולו והקהילה המדעית בפרט נסערים לקראת ההודעה הצפויה, שאם אכן תימסר - משמעותה שהאנושות עשתה צעד נוסף וחשוב במיוחד בדרך להבנת אופן פעילותו של היקום.
עוד חדשות מהעולם :
- צרפת: חוקרים פשטו על בית הנשיא לשעבר סרקוזי
- סונים נגד שיעים בעיראק: 44 הרוגים ביום פיגועים
- יפן זועמת על רוסיה: מדבדב ביקר באיי המריבה
- צפו: מרואיין התעלף, חברת פרלמנט פשוט בהתה
בוזון היגס הוא "החוליה החסרה" של המודל הסטנדרטי של היקום: קיומו (ההיפותטי עד כה) מסביר את המסה של שאר החלקיקים. הוא היחיד מבין החלקיקים היסודיים שמרכיבים את המודל הסטנדרטי של הכוחות והחלקיקים בטבע, שטרם התגלה. מדענים רבים סבורים שהמודל הסטנדרטי של החלקיקים והכוחות בטבע יקום ויפול על גילויו של חלקיק היגס או שלילת קיומו.
חוקרים המעורים במתרחש במתחם מאיץ החלקיקים הגדול בעולם אומרים כי המידע העצום שהושג עד כה יראה בסופו של דבר את עקבותיו של החלקיק, אך לא יאפשר להם להכריז כי הוא ממש נצפה. מדענים בכירים בסרן אמרו השבוע כי שתי קבוצות הפיזיקאים שיציגו היום את עבודתן במאיץ החלקיקים הענק קרובות ככל הניתן ל"גילוי" - מבלי לקרוא לו כך.
פרופ' עילם גרוס מהמחלקה לפיזיקה במכון ויצמן, המשמש ראש אחת הקבוצות המחפשות את "החלקיק האלוהי", מסביר שאת כל החלקיקים מגלים דרך העקבות שהם משאירים: "למעשה אנחנו לא רואים אף חלקיק". לדבריו, "בהחלט ייתכן שאנחנו על סף של גילוי. אם החלקיק שם, אז הגיע הזמן לגלות אותו".
פרופ' גרוס מסביר כי מה שיקרה היום הוא ששני צוותי הניסוי יציגו את ממצאיהם אחרי חודשים רבים: "אם מדובר בגילוי או לא? את זה נדע כשתימסר ההודעה, אבל התוצאות יהיו בהחלט בעלות משמעות גדולה לחיפוש. אם לא נראה עקבות, זה מצב מדאיג, ואם נראה עקבות - זה מחזק את מה שכבר ראינו וזה מרגש ביותר".
"הישג פרטי מטורף"
פרופ' גרוס מוסיף: "אם אכן גילינו את ההיגס, הרי שזו אחת התגליות החשובות ביותר שהיו לנו. הפירוש הוא שאנחנו הופכים עוד דף בספר הטבע, ומתקרבים עוד יותר להבנה מאיפה באנו ואיך העולם עובד". בנימה אישית הוא אמר: "אין ספק שעבורי זהו הישג פרטי מטורף, אחרי 25 שנים שבהן אני עובד בזה".
ומה בכלל מקור שמו של "החלקיק האלוהי"? פרופ' אליעזר רבינוביץ' מהאוניברסיטה העברית, שיגיע גם הוא לסרן, טוען כי מדובר בבחירה לא מוצלחת במיוחד של שם. "מבחינת מי שמאמין באלוהים, אלוהים שייך לכל החלקיקים ולא לחלקיק אחד, מעניין ככל שיהיה", אומר רבינוביץ'. הוא מסביר כי לפי אגדה אורבנית, ייתכן ששם החלקיק קשור לספר מדע פופולרי על פיזיקת החלקיקים של ליאון לדרמן, שאותו חשב לכנות בתחילה "החלקיק הארור" - The Goddamn Particle, אך בשל הקושי בשם הוריד את החלק damn וכן נותר השם "החלקיק האלוהי" - The God Particle.
פרופ' רבינוביץ' מסביר כי יש שני מודלים סטנדרטיים של היקום: "מודל אחד קשור בקוסמולוגיה ומסביר איך נוצרו חומרים וגלקסיות, ושני הוא מודל סטנדרטי של החלקיקים האלמנטריים, והוא המודל המדובר. מודל זה אומר למעשה שהיקום סביבנו הוא ענקי ועם המון פרטים. לבן אנוש יש הדחף לקחת את המורכבות הזו ולנסות, בחוצפה ענקית, לומר שאת כל זה אפשר לתאר בצורה פשוטה על דף מחברת".
לדברי רבינוביץ', אם ההיגס הוא אכן חלקיק, סביר שהוא יימצא עד סוף השנה, אולם קיימת גם אפשרות שנייה - שההיגס
אינו באמת חלקיק, ושיש בו דברים מורכבים יותר, מה שמסביר מדוע הוא אינו נראה. אם כן, מדוע ממהרים להכריז על רמזים להימצאותו כבר כעת ולא בוועידה המדעית שתיערך בסוף השנה?
"אם היינו לפני 20 שנה, הרעש הגדול היה בסוף השנה", מסביר רבינוביץ', "אבל היום, כשרוב האינפורמציה מודלפת בתקשורת, ההנהלה של המאיץ רוצה שליטה על מהימנות האינפורמציה וזה מחייב אותה לעצור ביותר תחנות בדרך ולמסור הודעות ביניים".