שתף קטע נבחר

 

חינוך פיננסי לעם - התוכנית יוצאת לדרך

7 שנים לאחר שהוחלט על כך ברפורמת בכר: האוצר משיק סוף סוף תוכנית לאומית בת 5 שנים שתעניק לציבור הדרכה פיננסית. גולת הכותרת: שיתוף פעולה עם מערכת החינוך, במטרה ללוות האזרח מגן הילדים ועד לאחר השירות הצבאי

תוכנית לאומית בת 5 שנים להקניית חינוך פיננסי בסיסי לכל אזרחי ישראל, הושקה היום (ג'), שבע שנים לאחר שהוחלט על כך במסגרת רפורמת בכר משנת 2005. התוכנית הוצגה על ידי הממונה על שוק ההון, החיסכון והביטוח במשרד האוצר, עודד שריג, המופקד על תכנונה, וביצועה. בעוד כחודש יגיש שריג נייר עמדה המפרט את הצעותיו ולאחר שיתקבלו הערות הגופים הרלוונטיים תובא התוכנית לאישור הממשלה בסוף השנה.

 

 

 

שריג הציג את התוכנית במסגרת ועידת הסוכנים והיועצים של עדיף תקשורת בשיתוף ביה"ס לכלכלה של המסלול האקדמי המכללה למנהל.

 

ממשלת ישראל החלה ליזום את התוכנית במהלך 2011, בעקבות הצטרפות ישראל לארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) אשר דורש מהמדינות החברות לקדם את הנושא. הצורך בחינוך פיננסי בסיסי התעורר ביתר שאת במהלך המחצית השנייה של המאה ה-20 מכמה סיבות.

 

עליית תוחלת החיים יצרה מצב שבו האזרחים נדרשים במהלך שנות עבודתם לחסוך יותר, על מנת לממן שנים רבות של פנסיה. בנוסף, במדינות רבות וגם בישראל מאז 2003, הפנסיה אינה מנוהלת ומשולמת על ידי המדינה אלא נחסכת על ידי כל אזרח באמצעות גופים מפוקחים אך עצמאיים.

 

שלישית, התפתחותו המואצת של שוק ההון ב-50 השנים האחרונות הובילה לריבוי מכשירי חיסכון והשקעה גוונים ומורכבים הדורשים גם מהאזרח הפשוט הבנה במושגי יסוד של שוק ההון, כמו ריבית, תשואה, סיכון ועוד.

 

סוכני התיווך: אינטרנט, ממשלה, עמותות וגופים עסקיים

לשם ניסוח התוכנית, הוקמה לאחרונה באגף הפיקוח על שוק ההון במשרד האוצר מחלקה מיוחדת לחינוך פיננסי. המחלקה הוקמה באגף זה מכיוון ששם נמצא כוח האדם שמתמחה במוצרים פיננסיים אך המחלקה לא עוסקת בפיקוח על הגופים הפיננסיים אלא בקידום תכניות לחינוך פיננסי בלבד.

 

במחלקה לחינוך פיננסי מתכוונים להעביר את התכנים דרך ארבעה ערוצי תקשורת עיקריים: האינטרנט, משרדי הממשלה, העמותות והגופים המשווקים מכשירים פיננסיים (בנקים, חברות ביטוח, קרנות פנסיה ובתי השקעות).

 

בשלב זה כבר הוחלט כי יוקם אתר אינטרנט ממשלתי שיציג תכנים הנוגעים לחינוך פיננסי בצורה נגישה וידידותית לכל הציבור. האתר יכלול מידע רלוונטי בנוגע למוצרים שונים (משכנתאות, הלוואות, תכניות פנסיה, תיקי השקעות ועוד).

 

בנוסף, מתכוונים באוצר לפנות לכל הגופים הממשלתיים הרלוונטיים וליצור עימם שיתופי פעולה בנושא. הגופים הרלוונטיים הם בנק ישראל, משרד הביטחון שיכול לסייע בהדרכת חיילים לפני שחרור, משרד הרווחה וביטוח לאומי שפוגשים את הציבור בצמתים כלכליים חשובים וכואבים, רשות ניירות ערך, המשרד לענייני אזרחים מבוגרים וכמובן, משרד החינוך.

 

במחלקה לחינוך פיננסי מעוניינים גם להיעזר בעמותות שמספקות כבר היום שירותים של הדרכה וייעוץ לכלל האוכלוסייה בנושאים כספיים. לבסוף, מבקשים גם להעמיק את שיתוף הפעולה עם הגופים הפיננסיים עצמם, שמספקים לציבור את מכשירי החיסכון ולרתום אותם למלאכה דרך העברת סדנאות והצגת מידע מועיל באתרי האינטרנט שלהם.

 

ילדים, היום נדבר על כסף

אחד היעדים המרכזיים של הפרויקט היא שיתוף הפעולה עם משרד החינוך. החזון של מחלקת החינוך הפיננסי היא ליצור תוכנית חינוך רב שנתית ספיראלית, כלומר תוכנית המלווה את האזרח מגן הילדים ועד לאחר השירות הצבאי ומתנהלת ברמת מורכבות הולכת ועולה.

 

במסגרת תוכנית זו, ילדים בבית הספר היסודי לא יעברו שיעורים בחינוך פיננסי, אך במסגרת שיעורי חשבון, לשון ואזרחות ייעשה שימוש במושגים הרלוונטיים לחינוך פיננסי כמו ריבית (במסגרת לימוד אחוזים), הנחה, הלוואה ועוד.

 

בשלב מתקדם יותר, בגיל התיכון, יקבלו בני הנוער שיעורים ספציפיים בנושאים הנוגעים לכלכלת הבית. שלב זה, מועברים כבר שיעורים במסגרת כיתה י' לתלמידים שמעוניינים בכך ובמשרד האוצר מעוניינים להרחיב את התכנית גם לכיתות ח' ולהפוך את השיעורים לשיעורי חובה. 

 

התוכנית החינוכית תושלם על ידי סדנאות לחיילים לפני שחרור ולציבור הבוגר, שיועברו דרך עמותות, משרדי ממשלה וגופים פיננסיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עודד שריג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים