למה מש' הבריאות מתנגד לבדיקת האיידס הביתית?
השבוע אישר ה-FDA לשווק ערכה ביתית לבדיקת נשאות ל-HIV, אך משרד הבריאות ממשיך להתנגד לשיווקה בישראל ומפנה לבדיקה במרפאות. "קבלת תשובה חיובית ללא ליווי יכולה להיות הרסנית", אומרים גם בוועד למלחמה באיידס
גלגולי הבדיקה הביתית:
- אושרה לשיווק: בדיקת HIV ביתית באמצעות רוק
כיום מתבצעת הבדיקה לנגיף ה-HIV באמצעות דגימת דם הנשלחת למעבדה, שם נבדקת נוכחותם של נוגדנים שהגוף מייצר במקרה של הדבקה. בדיקה מהירה יותר בודקת את נוכחות הנגיף עצמו. תשובות בדיקת הדם מתקבלת לרוב בתוך מספר ימים עד שבועיים.
הערכה החדשה, OraQuick, מיוצרת בידי חברת OraSure האמריקנית, וגם היא מאתרת את נוכחות הנוגדנים שיוצרת מערכת החיסון כנגד הנגיף. אין כל צורך בציוד מיוחד, והערכה ניתנת לאחסון בטמפרטורת החדר.
כך מתבצעת הבדיקה: הנבדק נוטל מקלון ובו פד סופג ביד אחת, ומניח אותו בין השיניים לחניכיים. באמצעות הפד מנוגב מעט רוק סביב החניכיים, ומוכנס לתוך בקבוקון המכיל תמיסה. בתוך 20 דקות מציין המתקן אם קיימת נוכחות של נוגדנים נגד נגיף HIV1 ו- HIV2 בתמיסה, באמצעות הצגת שני קווים סגלגלים בחלון קטן שעל הבדיקה.
כמו בכל הבדיקות ל-HIV, נגיף האיידס, גם בדיקת הרוק תדרוש אישור התוצאות בבדיקות נוספות. מידת הדיוק שלה עומדת על כ-96% על פי היצרנית, ועל פי ה-FDA מדובר ב-92%.
בחברה המייצרת עדיין לא נקבע מה תהיה עלות הערכה, אולם על פי ההערכות היא תגיע לכ-20 דולר.
הערכה הביתית לבדיקת נשאות ל-HIV הייתה במוקד הדיונים בעשור האחרון. ב-FDA התלבטו ממושכות אם לאשר את שיווקה, בשל חשש שנבדקים שיקבלו תוצאה חיובית ינסו לשים קץ לחייהם. חשש נוסף הובע מכך שהבדיקה אינה מדויקת במאה אחוז, וכי אלה שיקבלו תשובה שלילית בעודם נשאי HIV ימשיכו להדביק אחרים.
כעת החליט פאנל מומחי ה-FDA להמליץ על שיווק הערכה, בטענה שאלפי נשאים נמנעים מבדיקה בשל חשש ובושה וממשיכים להדביק אחרים. על פי המומחים, יתרונות הבדיקה הביתית מצדיקים את שיווקה, וכי אלה שיאובחנו בביתם ויקבלו תשובה חיובית - שתאומת בהמשך - יוכלו לקבל טיפול מוקדם יותר ולהקפיד על סקס מוגן.
אבל בארץ, כאמור, לא תמצאו את הערכה על המדפים, משום שבמשרד הבריאות מתנגדים לשיווקה. "האפידמיולוגיה של מחלת האיידס בישראל שונה לחלוטין מזו של ארצות הברית", מסרה דוברת המשרד, עינב שימרון-גרינבוים. "על פי המידע הקיים כיום בארץ איננו ממליצים על השימוש בערכת בדיקה זו. אנו סבורים שחסרונות השימוש בה גדולים מהיתרונות.
"עם זאת, ערכה זו לא הוגשה לרישום בארץ. כאשר תוגש הבקשה היא תבחן על פי הכללים המקצועיים של רישום אמ"ר.
"בישראל, רמת הנגישות לבדיקת HIV במקומות מורשים גבוהה ביותר, ולאחרונה אף הורחבה. לראיה, אנו רואים עלייה משמעותית במספר הנבדקים משנה לשנה".
גם בוועד למלחמה באיידס מתנגדים להבאת הבדיקה לישראל. הוועד, המבצע את הבדיקות בעצמו תמורת תשלום, טוען כי, "האפשרות להיבדק ל-HIV בצורה אנונימית ולקבל תוצאה תוך זמן קצר, מהווה מאמץ חשוב ומוכח בעצירת התפשטות הנגיף, מאחר ורוב ההדבקות מתבצעות על ידי אנשים שלא מודעים לכך שהם נשאים" אומרים בוועד למלחמה באיידס. עם זאת, ברגישות של 92% בבדיקת הרוק המדוברת, אחד מכל 12 נשאי HIV יקבל תשובה שגויה שהוא שלילי ויתנהג בצורה שעלולה לגרום לחשיפה של הפרטנרים המיניים שלו. לכן, יש להיבדק במקומות מורשים בהם במקביל לאנונימיות ומהירות קבלת התוצאה, ניתן ליווי מקצועי יחד עם תוצאות ודאיות.
"מעבר לכך, בניגוד לארצות הברית שם הדיון על HIV פתוח ומובנה במערכת החינוך, התפיסה החברתית של המחלה בארץ היא קשה וסטיגמטית. כל עוד הבורות לגבי המחלה מושרשת בישראל, המשמעות של קבלת תשובה חיובית ללא ליווי מקצועי יכולה להיות הרסנית. מניסיוננו, מעמד של תשובה חיובית הוא מורכב ורגיש ומחייב ליווי של אנשי מקצוע. יש לזכור שבדיקת HIV היא לא בדיקת הריון.
בנוסף לאפשרות להיבדק באופן דיסקרטי בקופות ובבתי החולים, ניתן לעשות זאת גם באופן אנונימי עם תוצאה מהירה במספר גופים מוסמכים ברחבי הארץ. אנחנו קוראים לכל מי שקיים יחסי מין לא מוגנים להסיר את הספק ולבוא להיבדק".