בחזרה לצבא דוד המלך. כשחרדי ו'פראייר' נפגשים
ירח טוקר בטוח שמי שלומד תורה מגן על העם, ומזהיר ממלחמת אחים. עידן מילר רוצה לפרק את השיטה החרדית של הקומבינות במחשכים. כך נשמע מפגש טעון ערב ההפגנה הגדולה
"בתקופת דוד המלך, על כל אחד שנלחם בצבא היה אחד שלמד תורה ולאחר מכן הם היו מתחלפים. כלומר חצי עם ישרת בצבא וחצי ילמד תורה. אחר כך מתחלפים". את הרעיון הזה שהציע ירח טוקר, דוברו של ח"כ משה גפני (יהדות התורה), דווקא הסכים לקבל נציג מאהל הפראיירים, עידן מילר, יו"ר "המחנה המשותף" שנאבק בחוק טל. כש-ynet הפגיש ביניהם השבוע לשיחה, היה זה אחד מרגעי ההסכמה המועטים.
מילר בירך: "קדימה, בוא נעשה את זה. אני חושב שהחרדים לא ירצו בזה. לא מדובר כאן בערכים או באידיאולוגיה אלא בשיטה. החרדים שרגילים לעבוד במחשכים, בדילים אפלים ובפגישות ליליות לא מסכימים לוועדת פלסנר שעובדת בשקיפות מלאה כי אז כל הקומבינות ייחשפו". היום (שבת) הוא יצעד יחד עם עשרות אלפים, הוא מקווה, בהפגנה הגדולה בתל אביב למען שוויון בנטל.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
הקרע מתרחב: נתניהו מינה צוות, מופז מתנגד
שוחה נגד הזרם החרדי. החיים על-פי פלסנר
דיסקין נגד נתניהו ומופז: הם משתמטים מפתרון
את מושג ה"שוויון בנטל" מפרשים השניים באופנים שונים. טוקר: "אני מאמין שכל אזרח במדינה צריך להיות שותף מלא בנטל שיש לעם שלנו. כיום נטל נתפש רק כנטל צבאי, אבל אני כיהודי מאמין בכל לבי ונפשי שזכות הקיום של העם היהודי היא בזכות לימוד תורה. אדם שלומד תורה מגן על העם לא פחות מאשר חברו בצבא".
מילר מסכים חלקית: "לימוד תורה הוא ערך חשוב וחלק מהמחויבות שלנו כמדינה יהודית כי בסך הכול כולנו אותו עם. הציבור הכללי בישראל צריך להבין מהיכן הגיע, מה ערכי הליבה שלו ולמה הוא חי פה בישראל". אבל הוא מציע: "קבוצת לומדי התורה צריכה להיות מתוחמת במספר, מפוקחת ומתוקצבת על ידי המדינה. רק אז אנו כציבור נוכל להכיר באותם לומדי תורה כאנשים שמשרתים את המדינה כולה". לדבריו, "כל עוד הקבוצה היא קטנה ניתן באמת לשמור עליה ולהחזיק אותה. הבעיה היא שכיום הקבוצה הזו מהווה עשרה אחוז מהאוכלוסייה והמספרים רק גדלים. זה לא יכול להתקיים יותר".
טוקר לא מסכים לאף מילה: "הבסיס של העם היהודי הוא התנ"ך, ולכן אני דורש פוליטית ודמוקרטית שהמדינה תשתתף באחזקה של לומדי תורה. כמו שאני משלם מסים למדינה, שבין היתר מושקעים בתרבות וספורט שלא אני ולא חרדים כמוני נהנים מהם, כך אני רוצה שכספי המסים יושקעו בלומדי תורה. זה לא עניין סחטני אלא אידיאולוגי".
לדבריו, "הטענה שאתם תקבעו כמה אנשים ילמדו תורה היא הזויה לגמרי. אין מושג כזה 'עילוי בתורה', אני מאמין שיש לאפשר לכל מי שרוצה ויכול ללמוד תורה לעשות זאת. לכן אי אפשר להגדיר מכסה. מאז שהוקמו הגדודים של שח"ר (שירות חרדי) כמות החרדים שמתגייסים רק עולה, אבל עד אז הצבא היה מקום חילוני לחלוטין. אז אם דברים יקרו בלי איומים וסנקציות, התהליך יקרה מעצמו כשאין ויכוח שמי שלא לומד תורה צריך להתגייס לצבא".
מה יקרה ב-1 באוגוסט, בלי חוק טל?
טוקר: "גם אם תוצאות ועדת פלסנר יתקבלו, אף אחד מהחרדים לא יתגייס. מה תעשו? תכניסו טנקים לבני ברק? הוועדה הזו לא התעסקה בכסף ללוחמים קרביים או בגיוס ערבים אלא רק בלקחת כסף מהחרדים. קשה לי להאמין שיצליחו לחוקק חוק שיהיה מוסכם על כולם. חקיקת חוק שכל חרדי בן 18 יגויס לא תקרה. אם הצבא יתאים את עצמו לחרדים הם יתגייסו, ומי שלא לומד תורה יתגייס. איום בסנקציות הוא לא נכון. תחתיו יש לאפשר לתהליך לקרות מעצמו בצורה עדינה, חכמה ומושכלת".
מילר עונה: "לפני 10 שנים כשחוקקו את חוק טל, הלוגיקה הייתה בדיוק כזו, מתוך רצון שבתהליך הדרגתי זה יקרה, אבל החוק נכשל. יש תהליכים היסטוריים שאם לא נותנים להם תמריצים חיוביים בליווי סנקציות, הם פשוט לא יקרו. הציבור הישראלי אמר די. יש רגעים מסוימים בדמוקרטיה שהרוב אומר למיעוט עד כאן. גם אם זה כואב, צריך לנהל מלחמה כלכלית, לא פיזית. אך בלי סנקציות זה לא יקרה".
טוקר מסכם את הצד שלו: "השוויון בנטל הוא במושג ובתפישה. יש צבא של לומדי תורה כי זה מה שבין היתר מגן על העם. זו העמדה החרדית באופן כללי, ואת כל השאר תשאירו לפוליטיקאים שצריכים לחוקק חוק שימנע אנרכיה. כי אם לא יהיה חוק עד 1 באוגוסט תהיה פה אנרכיה, וכל החרדים שצריכים להתגייס יהיו בעצם עריקים. המצב הזה מפחיד אותי. אנו חוששים רק מדבר אחד וזה מלחמת אחים. תכניסו טנקים או נגמ"שים או חיילים או צווי גיוס לבני ברק, אבל לא יקרה כלום חוץ מעריקים".