רבנים דורשים שיוויון בנטל: "זו צעקה אמיתית"
מארגני ההפגנה למען גיוס חרדים מחר בת"א מקווים שרבנים בציונות הדתית ינאמו בה. הרב סדן: "יש צדק רב בתביעה מהחרדים ואפשר להגיע לפשרה, אבל לא בכוח". יו"ר ארגון רבני צהר: "הצעקה באה מכאב, על עולם התורה לתת לה מענה הולם"
לא לחילונים בלבד: רבנים בציונות הדתית מצטרפים לתביעה לקידום שוויון הנשיאה בנטל, וכמה מהם אף צפויים להשתתף בהפגנת המחאה שתיערך מחר בתל-אביב - לצד חובשי כיפות "רגילים". מארגני העצרת נושאים ונותנים בין היתר עם הרב אלי סדן, הנחשב ל"אבי המכינות הקדם צבאיות", ועם מנכ"ל תנועת "הכול חינוך" וראש ישיבת פתח תקווה, הרב שי פירון, כדי שיהיו בין הנואמים בה. ynet יעביר שידור חי מהעצרת.
עוד על "מחאת הפראיירים" ב-ynet:
- דיסקין נגד נתניהו ומופז: הם משתמטים מפתרון
- הקרע מתרחב: נתניהו מינה צוות, מופז מתנגד
- המחאה שלהן: "צו 8" לנשות המילואימניקים
- מורדי קדימה מחכים להפגנה: "נדבר אחריה"
הרב סדן, ראש מכינת "בני דוד" בעלי ואחד המחנכים המשפיעים בציבור הדתי, אמר ל-ynet כי טרם החליט אם להיענות להזמנה, אך הבהיר כי לדעתו "יש צדק רב" בתביעה מהציבור החרדי לשאת בנטל הביטחוני. לדבריו, גם עם עמדת הצד השני, המקדש את לימוד התורה כערך העליון, הוא מזדהה, והוא משונע כי ניתן לגשר ביניהן: "במקום לבזות ולצעוק צריך פשוט לשבת יום אחרי יום עד שיהיה הסכם".
"בעולם החרדי אומרים שמסירות הנפש שלהם היא לבניין התורה בעם ישראל, אבל מצד שני אין עוד מדינה שכבר 64 שנה נאבקת והנטל הזה לא מתחלק בצורה שווה", אמר, "אני מאמין שכאשר יש שתי טענות צודקות - אפשר להגיע לפשרה. לא נכון שאין עם מי לדבר בצד החרדי. יש פתרונות מושכלים, אבל הבעיה מתחילה כשזה נעשה בכוחניות וכשמכניסים חשבונות פוליטיים לדיון".
הרב סדן הביע תקווה כי העצרת תהיה בעד הידברות וחתירה להסכם, ולא נגד הציבור החרדי שאינו משרת, ראש הממשלה הבורח לכאורה מאחריות או קדימה שלא פורשת מהקואליציה. "אני אוהב להפגין בעד, לא נגד", הסביר, "אני בעד שכל הצדדים ייכנסו לחדר, יישבו יחד ויגיעו לפתרונות". אגב כך הוסיף סדן כי לדעתו על מופז להישאר בממשלת האחדות, שהיא "נכס לאומי".
רבה של שהם ויו"ר ארגון רבני צהר, דוד סתיו, מזדהה אף הוא עם הדרישה לחלוקה שיוויונית בנטל הביטחוני, ואומר: "הצעקה היא צעקה אמיתית שבאה ממקום כואב, ועולם התורה צריך לתת לה מענה הולם. צריך לזכור שהאמירה 'האחיכם יצאו למלחמה ואתם תשבו פה?' לא באה מבית המדרש של השמאל אלא ממשה רבנו, וגם את הערך היהודי החשוב 'נושא בעול עם חברו' לא המציאו השמאלנים".
סתיו הוסיף כי גם בישיבות עצמן יודעים שלא כל התלמידים אכן "ממיתים עצמם באוהלה של תורה", אלא יש שנמצאים שם "מכל מיני סיבות אחרות", כהגדרתו. עם זאת אמר כי אף שהזעקה והכאב של המשרתים מוצדקים, הפתרון אינו דווקא בגיוס כל החרדים או בהנפת חרב על עולם הישיבות. לדבריו, לא בטוח שההפגנה תעזור, משום שלא נראה שניתן להגיע להסכם, אך "כשכואב - צועקים".
"פטור רק למתמסרים לתורה לכל חייהם"
הרב שי פירון אמר כי הוא סבור, בדומה לחרדים, ש"לימוד התורה הוא הדבר המשמעותי ביותם בחיי עם ישראל", ואף קורא להעניק לחלק מתלמידי הישיבות פטור משירות צבאי ומשאבים להשקיע בלימודיהם כדוקטורנטים מצטיינים. בהפגנה הוא ישתתף כדי למחות לא רק נגד החרדים, אלא כלפי כל מי שמשתמט משירות כ"עמדה ציבורית" ולא בשם ערך כזה או אחר, כמו הערבים ו"האליטות החברתיות".
עוד על סוגית השיוויון בנטל:
- נתניהו: מוכן לסנקציות אישיות נגד משתמטים
- מופז דן עם נתניהו: "ברור שאין לו כוונה לפרוש"
- תוכנית ש"ס: "נקבל הדו"ח ונהפוך לטרכטנברג 2"
- ביטאון ש"ס: "מופז דורך על גופות בדרך למטרה"
"אנחנו לא צריכים לבוא עם מסרים של שנאה. זה לא נגד החרדים", הדגיש פירון, "הטענה שלי נגד אחרים שלא שירתו היא לא פחות גדולה. אני למשל חושב שאסור להזמין להופעות בצבא אמנים שלא התגייסו, כמו שהציע פעם אלעזר שטרן. הגיע הזמן שנפסיק לראות בכל מיני משתמטים את גיבורי תרבות שלנו".
הנוסחה שלו לגיוס תלמידי ישיבות אינה בקביעת מכסות לפיטורים אלא בהגדרה מחדש, שלפיה רק אלה שמתכוונים לעסוק בתורה כל חייהם ייחשבו למי שתורתם אומנותם. "הרי כולנו יודעים שרובם המוחלט פונים בסוף למלאכה, ואחרי כמה שנים אותו חרדי הוא סוחר, עובד בבנק או עורך דין. נכון שהוא לא צופה את זה בגיל 18, אבל בשלב מסוים, מאוחר יותר, הוא יצטרך להכריע ולשרת בהתאם".
"הפגנת הפראיירים" שתצא מחר ב-20:30 מ"מחנה הפראיירים" ליד רכבת מרכז בתל-אביב לרחבת מוזיאון תל-אביב, באה על רקע פירוקה של ועדת פלסנר, שהייתה אמורה לנסח חלופה לחוק טל, כלומר - חוק חדש שלפיו יגויסו רוב החרדים לשירות בצה"ל או לשירות לאומי. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הודיע השבוע על פירוק הוועדה בעקבות פרישתם של חברים בה ושל נציג החרדים על רקע חוסר היכולת להגיע להסכמה על מסקנותיה. נתניהו התנגד לכמה מעמדות הוועדה, ביניהן זו שלפיה יש להטיל סנקציות אישיות חמורות על חרדים שישתמטו.
בהפגנה ישתתפו גם אישים חשובים, ובראשם ראש השב"כ לשעבר, יובל דיסקין, שאמור להיות הנואם הראשי. מוקדם יותר אמר דיסקין כי
"פראיירים אינם אלו שמשרתים את המדינה, אלא אלה שאינם מבינים את כוחו האמיתי של הציבור מול נבחריו ומאפשרים לאלו בהם בחרנו - להשתמט ממציאת פתרון לסוגיה מהותית, ערכית וקריטית זו. ביחד, כולנו, לא נאפשר לזה לקרות".
לצד דיסקין ינאמו נציגי מטה המאבק - עידן מילר, בועז נול, איתי בן חורין וזהרה ברגר צור. כמו כן יישאו נאומים יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, איציק שמולי, ד"ר יועז הנדל ואחרים. בין האמנים המזדהים שיופיעו: רמי קלינשטיין, דנה ברגר, דיוויד ברוזה ועידן חביב.
Read this article in English