בחירות ראשונות בלי קדאפי: "לוב ביום חתונתה"
כשחלקם עם דמעות של שמחה בעיניים, מצביעים הלובים בבחירות חופשיות ראשונות זה 60 שנה. אך גם אחרי הפלת הרודן, המדינה מפולגת בין מזרח למערב, האלימות לא נעלמה ומי שמנצל את המצב לטובתו - כמו במצרים ובתוניסיה - הם האיסלאמים שצפויים לזכות במושבים רבים באסיפה הכללית
חדשות נוספות מהעולם:
- איראן: הצלנו ספינה מסינגפור שפיראטים תקפו
הלובים נדרשים היום לבחור את האסיפה הכללית, שבה 200 מושבים, שתמנה ראש ממשלה וממשלה בטרם תניח את היסודות לעריכת בחירות מלאות לפרלמנט בשנה הבאה תחת חוקה חדשה. מועמדים עם אג’נדות איסלאמיות שולטים בשטח ומספרם עומד על יותר מ-3,700, דבר המצביע על כך שלוב עשויה להיות מדינת “האביב הערבי” הבאה אחרי מצרים ותוניסיה שבה המפלגות הדתיות עולות לשלטון.
אולם מהימנות התוצאות תיפגע אם מיליציות חמושות עם נאמנויות שבטיות ואזוריות ירתיעו בוחרים מלצאת להצביע, או אם מחלוקות בעקבות התוצאות יידרדרו לקרבות בין הפלגים היריבים.
מצביעה לראשונה בחייה: "שילמנו מחיר"
במרכז טריפולי, צעקה גדולה של "אללה אכבר" עלתה מתוך תחנת קלפי בעת שהאשה הראשונה הצביעה בתוך בית הספר וברקע נשמעו שיחותיהם של אנשים רבים אחרים שעמדו בתור. "אינני יכולה להסביר את התחושה. שילמנו מחיר, יש לי שני חללים במשפחה שלי. אני בטוחה שהעתיד יהיה טוב ולוב תצליח", סיפרה זיינאב מסרי, מורה בת 50, על חוויית ההצבעה הראשונה שלה.
"אני אזרח לוב בלוב חופשית", אמר מחמוד מוחמד אל-ביזאמתי. "באתי היום כדי שאוכל להצביע בדרך הדמוקרטית. היום זה כמו חתונה בשבילנו".
האיום הגדול ביותר על תוצאות הבחירות בא מהאזור המזרחי, בסביבות העיר בנגזי, מקום לידתה של ההתקוממות בתמיכת נאט”ו שהובילה להדחתו של קדאפי לפני כשנה. במזרח מתלוננים על הזנחה מצד ממשלת המערב בטריפולי שמושבה במערב המדינה.
אך לפי שעה ההצבעה מתנהלת בצורה שקטה ורבים מהמצביעים התעלמו מהקריאות להחרים את הבחירות משום שלנציגי המזרח הוקצו 60 מושבים בלבד בהשוואה ל-102 שהוקצו למערב. "הבאתי את הילדים שלי לראות את זה", אמרה חודה וואדה, אם לחמישה ילדים ונופפה באצבע מוכתמת בדיו כהוכחה לכך שהצביעה. "זהו יום של חגיגה".
אמש, קבוצות חמושות במזרח שיתקו את ייצוא הנפט של לוב כחלק ממאמציהם לדרוש ייצוג גדול יותר באסיפה הלאומית החדשה. לפחות שלושה טרמינלים גדולים לייצוא נפט שותקו.
לא מצביעים: "קודם שישמרו על הבתים שלנו"
"המדינה תהיה במצב של שיתוק משום שאף אחד בממשלה איננו מקשיב לנו", אמר חאמד אל-חאסי, מורד לשעבר שעומד כרגע בראש המועצה הצבאית העליונה של קירנקיה, שמו של אזור מזרח לוב, לסוכנות הידיעות רויטרס. "אין ביטחון במדינה הזאת", התלונן עימאד אל-סאייח, סגן ראש ועדת הבחירות העליונה של לוב.
החששות קיימים גם במקומות אחרים. באזור המבודד קופרה במדבר הסהרה, עימותים בין שבטים כה חזקים בעוצמתם עד שמשקיפי הבחירות לא יכלו להגיע אליהם, ויש המטילים ספק בכך שההצבעה תתנהל בצורה מסודרת באזור זה.
במקום הולדתו של קדאפי, סירת, כפר דייגים לשעבר על שפתו הדרומית של הים התיכון, מצב הרוח לפני הבחירות היה מאופק וחלק אמרו שלא יצביעו. "הם קודם כול צריכים לדאוג לנו, לשמור על הבתים שלנו", אמר עבד מוחמד, תושב סירת.
בעוד פרשנים אומרים כי קשה לחזות כיצד ייראו פניה החדשים של האסיפה הכללית החדשה, מפלגות ומועמדים שמטיפים לחיבור לערכי האיסלאם שולטים בשטח ורק מעטים הם אלה שרצים על כרטיס חילוני בלבד.
מפלגת האחים המוסלמים של לוב צפויה לזכות להישגים גדולים כמו גם מפלגת אל-וואטן. הקלפיות ייסגרו בשעה שמונה בערב שעון ישראל, אך התוצאות לא צפויות לצאת לפני יום ראשון.