שתף קטע נבחר

סקר מצא: מה מעלה לישראלים את לחץ הדם?

אנחנו ידועים כעם עצבני במיוחד, וכעת מסתבר שזה משפיע על לחץ הדם שלנו: 25% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלת מיתר לחץ דם. הסיבות העיקריות שגורמות לנו לעצבים: ריבים עם בני משפחה, פקקים בכבישים, התורים הארוכים בסופר ומזג האוויר

כ-30% מהישראלים הסובלים מיתר לחץ דם בישראל אינם מתמידים בטיפול התרופתי. כך עולה מסקר שביצעה חברת המחקר שילוב Millward Brown עבור החברה הישראלית ליתר לחץ דם. הסקר בוצע בקרב 500 איש, נשים וגברים, בני 18 ומעלה.

 

עוד על לחץ דם:

10 המזונות שיפחיתו לכם את לחץ דם 

למה תרופות לא עוזרות להורדת לחץ דם, ומה כן?

בלי תרופות: 25 דרכים להוריד את לחץ הדם

 

הסקר נערך במטרה להעלות את המודעות למחלה ממנה סובלים רבים בישראל, ולחשיבות המעקב והטיפול בה. כ-15% מהאוכלוסייה סובלים מיתר לחץ דם, כאשר גברים סובלים יותר בהשוואה לנשים (22% מהגברים בהשוואה ל-9% מהנשים).

מהסקר עולה כי מרבית האוכלוסייה, ואף רוב הסובלים מיתר לחץ דם, מודעים למחלה ולמאפייניה: כ-85% מהאוכלוסייה וכ-93% מהסובלים מיתר לחץ דם ידעו לציין כי רמות לחץ דם תקינות הן 120/80. בגילאי 50 ומעלה המודעות הינה אבסולוטית ועומדת על למעלה מ-90%.

 

נתון מעניין נוסף מצביע על כך שרוב האוכלוסייה בישראל בדקה את רמות לחץ הדם: 89% מהאוכלוסייה ו-96% מהסובלים מיתר לחץ דם ציינו כי ביצעו בדיקה למדידת לחץ הדם בבית או אצל רופא המשפחה. 15% מכלל האוכלוסייה ו-43% מהסובלים מיתר לחץ דם ציינו כי נבדקו בשבוע האחרון, 15% מהאוכלוסייה ו-22% מהסובלים מיתר לחץ דם נבדקו בחודש האחרון, וכ-30% מהאוכלוסייה, לצד 21% מהסובלים מיתר לחץ דם, נבדקו בחצי השנה האחרונה. בסך הכל למעלה מ-75% מהאוכלוסייה בדקו את רמות לחץ הדם שלהם בשנה האחרונה.

 

הכי מעצבן אותנו: ריבים במשפחה

עצבנות יתרה ומתח נפשי מוגבר ידועים ככאלו העלולים לגרום לעלייה בלחץ הדם, בייחוד בקרב הסובלים מיתר לחץ דם. אז מה מעצבן את הישראלים? מהסקר עולה כי המקור העיקרי לעצבים הוא ריבים במשפחה, עם בן או בת הזוג (69%), אחר כך הפקקים על הכביש (61%), ואחריו חיכוכים בעבודה, תורים ארוכים בסופר ומזג אוויר חם (50%). רק 27% מתעצבנים כאשר הבית אינו נקי ומסודר.

 

עם זאת, הנתונים הנוגעים לטיפול ולמעקב אחר יתר לחץ דם, כפי שעולים מהסקר, הינם מדאיגים. כ-15% מהסובלים מיתר לחץ דם דיווחו כי הם אינם מטופלים כלל בתרופות. הסקר מעלה ומשקף באופן ברור את בעיית ההיענות לטיפול, ומצא כי כ-30% מהסובלים מיתר לחץ דם דילגו בחודש האחרון על נטילת אחת או יותר מהתרופות שניתנו להם לטיפול בבעיה. מתוכם, גברים דילגו יותר על נטילת הטיפול (38%), לעומת נשים (13%).

 

מבין הנוטלים תרופות, כ-14% ביקשו מהרופא להפסיק את הטיפול, כאשר הסיבה השכיחה לבקשה זו היא תופעות הלוואי כתוצאה מנטילת התרופה (8%). סיבות נוספות לבקשה זו הן שיפור בתחושה ומחשבה כי בשל כך אין צורך בהמשך נטילת הטיפול (3%).

 

רק כשני שליש מבעלי לחץ דם גבוה - מאוזנים

יתר לחץ-דם, הנקרא גם "הרוצח השקט", היא המחלה השכיחה ביותר באוכלוסייה מעל גיל 18 שנה. רבע מהאוכלוסייה המבוגרת בישראל סובלת מיתר לחץ-דם, כאשר השכיחות עולה עם הגיל. קרוב ל 7.6 מיליון אנשים מתים מדי שנה בעולם בגלל סיבוכים של יתר לחץ-דם.

 

למרות ההתקדמות באבחנה ובטיפול עדיין כרבע מהסובלים מיתר לחץ-דם אינם מאובחנים ורק כשני שליש מהם מאוזנים, למרות שהם נוטלים טיפול תרופתי. שיפור באבחון, כמו גם הפחתה אפילו קטנה בערכי לחץ הדם, מביאים לירידה משמעותית בסיבוכים של המחלה, בראשם אירועים מוחיים ומחלות לב.

 

"מהסקר ניתן לראות כי קיים שיפור בקרב האוכלוסייה, בכל הנוגע למודעות

ליתר לחץ דם ולמעקב אחר ערכיו", אומר ד"ר אדוארדו פודחרני, יו"ר החברה הישראלי ליתר לחץ-דם. "עם זאת, הדרך להמרת המודעות למעשים עוד ארוכה. כל אדם מבוגר חייב לבדוק לחץ-דם פעם בשנה ואם הערכים גבוהים עליו לפנות לרופא המטפל.

 

"דילוג על תרופות, הפסקת טיפול וחוסר היענות לטיפול עדיין שכיחים וגורמים לעליות לחץ-דם וכתוצאה מכך למחלות לב ולשבץ. מחקרים קודמים הוכיחו כי ככל שמספר התרופות שעל אדם ליטול גבוה יותר, כך הסיכוי שייטול את כולן נמוך יותר. קיים מענה לבעיה זו בדמות שימוש בתרופות משלב (שתי תרופות המשולבות בטבלייה אחת). התמדה בטיפול והגברת ההיענות לה יאפשרו לנו להביא לאיזון טוב יותר של ערכי לחץ-דם ויסייעו בהפחתת הסיכון לסיבוכים ולתחלואה לבבית".

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פקקים. תורמים לעצבים - ומעלים את לחץ הדם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים