שתף קטע נבחר

 

אבו מאזן נענה להזמנת אחמדינג'אד ויבוא לאיראן

הנשיא הפלסטיני הוזמן על-ידי סגן שר החוץ האיראני לוועידת המדינות הבלתי מזדהות בסוף אוגוסט, והבטיח להגיע לטהרן - ככל הנראה בפעם הראשונה. גם נשיא מצרים החדש מורסי צפוי לבוא. אבו מאזן ואחמדינג'אד תקפו בעבר זה את זה

מרמאללה לטהרן: הנשיא הפלסטיני אבו מאזן קיבל הזמנה מנשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, להשתתף בפסגת המדינות הבלתי מזדהות שתתקיים בטהרן בסוף החודש הבא - ונענה לה. הביקור הצפוי יהיה ככל הנראה הראשון שלו ברפובליקה האיסלאמית.

 

אבו מאזן קיבל את ההזמנה מסגן שר החוץ האיראני לענייני המזרח התיכון, חוסיין אמיר עבדאלליאן, במהלך פגישה שקיים עמו היום (א') בעמאן, בירת ירדן. הראיס הודה לסגן השר האיראני על ההזמנה, ביקש להעביר את ברכתו לנשיא האיראני והבטיח להגיע לוועידה.

 

עוד בחדשות:

השר מיכאל איתן: "בינתיים הכול ועדות ודיבורים"

בעין הוד תובעים מיליונים: המדינה כשלה באש

בים, באוויר וביבשה. צבא אסד מתאמן לקרב. צפו

 

בסוף השבוע הזמין אחמדינג'אד גם את נשיא מצרים הנבחר, איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי, להשתתף בפסגה. לפי סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית "אירנא", אחמדינג'אד שוחח עם מורסי ואמר לו כי מדינתו אינה מציבה מגבלות על הרחבת הקשרים בין שתי המדינות, שנותקו בשנת 1979 בעקבות החתימה על הסכם קמפ דיוויד בין מצרים לישראל.

 

עוד דווח כי הנשיא האיראני אמר לעמיתו המצרי כי "נוכחותך בפסגה הבאה תסייע להתקדמות השיחות ולקבלת החלטות בארגון הבינלאומי היוקרתי הזה". הוא הדגיש בשיחה כי איראן מוכנה לשתף פעולה עם הממשלה המצרית החדשה בסוגיות אזוריות ובינלאומיות. מורסי ציין מצדו שהוא צפוי לבקר בטהרן כדי להשתתף בפסגה, והוסיף כי ארגון המדינות הבלתי מזדהות מגן על האינטרסים של המדינות האיסלאמיות ושל מדינות מתפתחות אחרות.

 

היה כבר בטהרן. הנייה ואחמדינג'אד לפני כמה חודשים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היה כבר בטהרן. הנייה ואחמדינג'אד לפני כמה חודשים(צילום: רויטרס)

 

מצרים מחזיקה בתואר הנשיאה התורנית של המדינות הבלתי מזדהות משנת 2009, אז התקיימה הפסגה בשארם א-שייח. איראן צפויה לקבל לידיה את מושב הנשיאות החל מהכנס הקרוב למשך שלוש שנים.

 

ארגון המדינות הבלתי מזדהות (NAM), המונה 116 מדינות, הוא ארגון שאינו רואה את עצמו כמשתייך לחוג השפעתה של מעצמה מסוימת. הארגון הוקם ב-1955 ב"וועדת באנדונג" באינדונזיה, והמדינות שהשתתפו בוועדה הצהירו שלא יזדהו עם אף אחד מהצדדים במלחמה הקרה, קרי ארצות הברית או ברית המועצות.

 

עם התמוטטות ברית המועצות בשנות התשעים, איבד ארגון המדינות הבלתי מזדהות את הרלבנטיות שלו, ומאז הוא עוסק בעיקר בסוגיות הומניטריות, בהן המלחמה בעוני, התנגדות לקולוניאליזם ופיתוח כלכלי. רוב המדינות שחברות בארגון הן מדינות עולם שלישי, בהן הודו, פקיסטן, לוב, קמבודיה, בנגלדש, סודן ונפאל. בכל הקשור לסכסוך במזרח התיכון, ארגון המדינות הבלתי מזדהות תומך באו"ם ובכלל, באופן מסורתי, בעמדה הפלסטינית.

 

האשמות הדדיות בעבר

בחודש פברואר השנה ביקר בטהרן ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, לרגל יום השנה למהפכה האיסלאמית באיראן. הנשיא הפלסטיני עצמו, שחתם על הסכם פיוס עם חמאס שבמשך חודשים אינו ממומש - האשים לא פעם את איראן בטרפוד המשא ומתן עם התנועה היריבה. "אנו, העם הפלסטיני, דומים למטוס חטוף", אמר אבו-מאזן לפני כשנתיים. "קבלת ההחלטות לא נמצאת אצלנו אלא בידי האיראנים. לכן האחדות של העם הפלסטיני, כמו המטוס, גם היא חטופה".

 

מנגד, תקף בעבר אחמדינג'אד את אבו מאזן ואמר: "מי נתן לו את הלגיטימציה לשאת ולתת בשם הפלסטינים? על מה הם ידברו? על פלסטין? למי יש זכות לתת חלק מפלסטין לאויבים?"

 

בינתיים, ברשות הפלסטינית ממשיכה הדאגה מהמצב הכלכלי המחמיר. ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, הפציר היום במדינות ערביות לקיים את הבטחתן ולשלוח עשרות מיליוני דולרים לרשות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. הזמנה לטהרן
צילום: AFP
נשיא מצרים מוחומד מורסי. שיתוף פעולה?
צילום: רויטרס
מומלצים