שתף קטע נבחר
 

"בי"ח הדסה מחזיק עשרות דירות כבנות ערובה"

בית החולים הדסה בירושלים פרסם מכרז למכירת בניין בשכונת הגבעה הצרפתית בעיר, אך ביטל אותו לאחר שקבוצות רוכשים הספיקו למכור את דירותיהם כדי לגייס כספים למכרז: "מיד עם פרסום המכרז מכרנו את הדירה בהפסד של 50 אלף שקל". הדסה בתגובה: "המכרז בוטל בהתאם לזכות השמורה לנו"

האם בית החולים הדסה מחזיק עשרות דירה בירושלים כ"בנות ערובה"? לפני כחודשיים פרסם בית החולים מכרז למכירת בניין שבבעלותו ברחוב האצ"ל בשכונת הגבעה הצרפתית. בעקבות זאת התארגנו מספר קבוצות רוכשים, שבתוך חודש הצליחו לגייס כספים ולהפקיד מיליוני שקלים בפקדון נאמנות. זאת משום שכחלק מתנאי המכרז היה עליהם להפקיד 10% מהצעתם בפקדון.

 

כל קבוצה הפקידה בין 120-140 אלף שקל בפקדון הנאמנות, בהתאם להצעה שהגישה במכרז, בתקווה כי תזכה בו ותוכל להקים בית חדש. עם הקבוצות ניתן למנות קבוצת רוכשים חרדית וכן קבוצת רוכשים חילונית שאותה הובילו העמותות רוח חדשה וצעירים במרכז. ואולם, בסוף החודש - שבוע בלבד לאחר מועד הגשת ההצעות - הודיע בית החולים כי הוא חוזר בו מהמכרז ומבטל אותו.

 

"מיד עם פרסום המכרז מכרנו את הדירה במעלה אדומים כדי לרכוש דירה בגבעה הצרפתית. מכרנו אותה בהפסד של 50-70 אלף שקל מכיוון שעשינו זאת במהירות", מספר ל-ynet אופיר דרורי, נשוי ואב לילד בן חמש. "אני ואשתי עובדים בירושלים וגדלנו כאן ואנחנו מחפשים דרך לחזור אל העיר".

 

לדבריו, "אמנם לקחנו סיכון כשמכרנו את הדירה, אך ציפינו לפחות להגיע לשולחן המו"מ - וגם את זה לא קיבלנו. הפסדנו גם כסף על הוצאות השתתפות במכרז של כ-1,100 שקל, ומכיוון שהכסף היה צריך להגיע במהירות - ההורים שלי ושל אשתי עזרו לנו ושברו תוכניות חיסכון".

 

הבניין בבעלות ביה"ח הדסה בירושלים שהוצע במכרז (צילום: גבי ברגר) (צילום: גבי ברגר)
הבניין בבעלות ביה"ח הדסה בירושלים שהוצע במכרז(צילום: גבי ברגר)

 

"אינטרסים כלכליים גרידא"

גם שי (36), נשוי ואב לשתי בנות, אינו מרוצה מהמהלך. "אנחנו גרים 10 שנים בשכירות בשכונת הגבעה הצרפתית ומחפשים מאז דירה", הוא אומר. "בשנים האחרונות חיפוש הדירה העלה הילוך, ועם פרסום המכרז הייתה תחושה שאנחנו הולכים על זה - וגם הקבוצה בנתה על זה. ביטול המכרז מהווה יותר מנזק כלכלי שנובע מגיוס הכספים המיידי - וברור שגיוס כסף מהיר הוא יקר והגיע מעזרת ההורים. יש כאן ארגון שערכיו הם ההיפך הגמור מההתנהלות שלו".

 

בעקבות ביטול המכרז החליטה תנועת רוח חדשה, המחפשת פתרונות דיור לזוגות צעירים בירושלים ולקחה חלק במכרז, לפעול נגד בית החולים ואף כינתה את מהלך ביטול המכרז "מונע אינטרסים כלכליים קרים". בתנועה הבטיחו כי יעלו את המקרה בפני נדבנים מחו"ל שנוהגים לתרום לבית החולים כספים.

 

"במשך עשרות שנים הדסה מתרימה את טובי היהודים ברחבי העולם בסכומי עתק למען מדינת ישראל וערכי הציונות", אומרת אלישבע מזי"א, מנכ"לית התנועה. "עצוב ומכעיס ללמוד שמה שמניע את בית החולים זה אינטרסים כלכליים גרידא. במקום להבין את הטעות שבביטול המכרז ולשקול זאת מחדש, בהדסה ממשיכים להחזיק כבנות ערובה עשרות דירות בירושלים".

 

"מכרז זה לא בלון ניסוי"

המכרז של הדסה כבר בוטל, אבל מה יכולים בינתיים המשתתפים לעשות? "דיני מכרזים מתייחסים ברצינות למושג של פרסום מכרז", מסביר ל-ynet עו"ד ירון שביט, שותף מייסד במשרד עו"ד שנהב, קונפורטי, שביט ושות', העוסק במשפט מסחרי ומתמחה בדיני מכרזים. לדבריו, "מכרז זה לא בלון ניסוי שניתן להפריח ואחר כך מישהו חוזר בו ומבטל אותו".

 

לדברי עו"ד שביט, יש לא מעט דוגמאות בפסיקה, לפיהן בתי משפט התערבו וביטלו את הביטול מהסיבה שכדי ביטול מכרז יהיה תקף - יש להראות שהתקיימו סיבות שהצדיקו את הביטול. זאת למרות שביטולו של מכרז מהווה פגיעה קשה באמון הציבור. "דהיינו, הגם שניתן לבטל מכרז יש לכך מחיר ציבורי לא פשוט, בדיוק כמו במקרה שלפנינו, ועל מבטל המכרז להוכיח שבנסיבות הספציפיות הללו אכן ראוי היה לשלם את המחיר של פגיעה באמון הציבור", הוא מוסיף.

 

עו"ד שביט מסביר כי במקרה זה יש עילה לפנות לבתי המשפט נגד הדסה. "זה נכון שבמרבית המכרזים, חלק מהתנאים הסטנדרטים שלהם הוא תנאי בדבר הזכות לבטל את המכרז בכל שלב", הוא אומר, "עם זאת, עצם העובדה שהתנאי מופיע בתנאי המכרז, לא מקנה למוציא המכרז את הזכות לעשות שימוש בתנאי זה, אלא במקרים שהפסיקה התירה ביטול מכרז".

 

לדבריו, "במקרה הספציפי הזה, העובדה שהדסה לא טרחה לציין מחיר מינימום, שראוי היה לפרסמו אך אין חובה לפרסמו, יצרה ציפייה מוצדקת למי שהגיש הצעות למכרז, כך שבכל מקרה תהיה התמחרות ומי שיציע את ההצעה הגבוהה ביותר יזכה".

 

מבית החולים הדסה נמסר בתגובה כי "מאחר שנוצר פער גדול ובלתי אפשרי בין הצעות הרכש שהתקבלו לבין הערכת שווי הנכס, הדסה החליטה לבטל את הליך המכירה. זאת, בהתאם לזכות השמורה לה על פי תנאי הפנייה לקבלת הצעות. בשלב זה, הנושא יישקל בשנית וטרם גובשה תוכנית מכירה עתידית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכונת הגבעה הצרפתית בירושלים
צלם: נועם מוסקוביץ'
מומלצים