שתף קטע נבחר

 

להיות בישראל - ולהימנע ממס באופן חוקי

מי נחשב כ"תושב ישראל" לענייני מס, מה קורה כשהמשפחה בארץ והבעל בחו"ל, מה היתרונות של המעבר למדינה אחרת ולאלו מדינות כדאי להגר? כך אפשר להימנע ממיסוי מקומי ובאותו זמן להמשיך לשהות בישראל

ישראלי המעוניין לשלם פחות מסים או לא לשלם בכלל, יכול להעתיק את מקום מגוריו למדינה אחרת. אולם במקרים מסוימים, ניתן להימנע ממיסוי מקומי ובאותו זמן להמשיך לשהות בישראל. כיצד?

 

 

מס הכנסה ישראלי חל על מי שמוגדר כתושב ישראל לענייני מס, גם אם הוא מפיק הכנסה מחוץ לישראל. בנוסף לכך, יחול המס על כל מי שמפיק הכנסה בישראל, גם אם הוא תושב חוץ. השאלה הבסיסית היא מי נחשב כ"תושב ישראל" לענייני מס?

 

פקודת מס הכנסה קובעת כי תושב ישראל הוא, בין היתר, מי שמרכז חייו בישראל. לשם קביעת מקום מרכז חייו של האדם, יובאו בחשבון מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים, ובהם בין השאר:

 

  • מקום ביתו הקבוע.
  • מקום המגורים שלו ושל בני משפחתו.
  • מקום עיסוקו הרגיל או הקבוע או מקום העסקתו הקבוע.
  • מקום האינטרסים הכלכליים הפעילים והמהותיים שלו.
  • מקום פעילותו בארגונים, באיגודים או במוסדות שונים.

 

בית המשפט העליון קבע כי המבחן שיש לאמץ לעניין התושבות הוא מבחן מהותי, הבוחן את מכלול הפרמטרים הללו. בעיקרון יש להביא בחשבון את ההיבט האובייקטיבי - היכן מצויות מירב הזיקות הפיזיות של היחיד? וכן את ההיבט הסובייקטיבי - האם כוונתו של היחיד לנתק את התושבות והיכן הוא רואה את מרכז חייו?

 

האם משך השהייה בישראל חשובה?

 

בנוסף למבחן "מרכז החיים", קיימת חשיבות לבחינת משך הימצאותו הפיזית של אדם בישראל, מכיוון שהימצאות פיזית ארוכת טווח מקימה חזקה ביחס למרכז חייו בישראל. בעניין זה נקבעו שתי חזקות מספריות שהתקיימות תנאיהן מצביעה לכאורה, על כך שמרכז חייו של היחיד בשנת המס הוא בישראל:

 

  • אם אותו יחיד שהה בישראל שנת המס לפחות 183 ימים.

 

  • אם אותו יחיד שהה בישראל בשנת המס לפחות 30 ימים, וסך כל תקופת שהייתו בישראל בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה הוא לפחות 425 ימים.

 

עם זאת, שתי החזקות המספריות הללו ניתנות לסתירה על ידי הנישום, שלהוכיח כי למרות שהייתו הארוכה בישראל - מרכז חייו היה בחו"ל. המשמעות היא שאדם ששהה בישראל מעל 183 יום בשנה, או 425 יום במצטבר בשלוש שנים, יכול להוכיח כי מרכז חייו אינו בישראל אלא במדינה אחרת.

 

מה קורה אם המשפחה בארץ והבעל בחו"ל?

 

שאלת פיצול התא המשפחתי בכל הנוגע להגדרת המושג "תושב" נידונה בביהמ"ש, שקבע כי "יש ותתקיימנה נסיבות בהן מקום מרכז חייו של פלוני - היינו, מקום מגורי הקבע שלו, יהיה שונה ממקום מרכז החיים של אישתו וילדיו - וזאת כאשר מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים של אותו פלוני מצביעים על פיצול מרכז החיים ומקום מגורי הקבע בין אותו פלוני לבין בני משפחתו".

 

כלומר, בנסיבות מיוחדות, בהן ישראלי מתגורר בביתו בחו"ל ונטוע שם מבחינה כלכלית וחברתית, ניתן יהיה לראות בו תושב זר על אף הימצאות משפחתו בישראל. במקרה כזה, אותו אדם יוכל לשהות בישראל ובעיקרון - להיות פטור ממיסוי ישראלי.

 

מה היתרונות של המעבר למדינה אחרת?

 

מי שאינו נחשב כתושב ישראל, יהיה פטור ממס בישראל על ההכנסות שיש לו בחו"ל וגם פטור מדיווח. בנוסף מפטור ממס ומדיווח, ישראלי שישוב לישראל לאחר מספר שנים שנקבעו בחוק יזכה להקלות מס המיועדות ל"תושב חוזר".

 

לאלו מדינות כדאי להגר?

 

יש מדינות שכדאי לעבור אליהן יותר מאחרות מטעמים אלה, כמו שוויץ. נניח כי תושב ישראל צפוי למכור מניות ברווח אדיר - אם הוא ימכור את המניות, הוא עשוי לשלם מס רווחי הון בשיעור של עד 30%. אולם אם הוא יהגר לשוויץ ולא ייחשב כתושב ישראל, המכירה תהיה פטורה ממס מכיוון שבשוויץ לא מטילים מס על מכירת מניות.

 

מדינה נוספת שכדאי לחשוב עליה היא בריטניה, שם קיים משטר מס מיוחד הנקרא "NonDomicile" - תושב בעל מעמד של Non-Domicile, חייב במס בבריטניה על הכנסות ורווחים שמקורם בבריטניה. אולם רווחים והכנסות מחוץ לבריטניה של תושב בעל מעמד זה פטורים ממס, כל עוד הכספים לא נמשכו לבריטניה. לשם כך מחזיקים תושבים בעלי מעמד של Non-Domicile בחשבונות בנק מחוץ לבריטניה.

 

האם כדאי לעבור למדינה החתומה על אמנת מס עם ישראל?

 

קיים יתרון אדיר במעבר למדינה החתומה עם ישראל על אמנה למניעת כפל מס, כמו שוויץ ובריטניה. הסיבה לכך היא המעמד החוקתי המיוחד של אמנות המס, הגובר על הוראות פקודת מס הכנסה והתקנות שמכוחה.

 

למעשה, גם אם אדם ייחשב כתושב ישראלי לצרכי מס על פי הדין הישראלי - מאחר שהוראות אמנות המס גוברות על חקיקת המס הישראלית, הדבר יאפשר לקבוע את כי אותו אדם אינו תושב ישראל בהתאם לאמנת המס.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים