בחופש הגדול צריך להקפיד על שעת שינה?
לא רוצים לישון - רוצים להשתגע: נראה כי זה המוטו שילדים היו שמחים לאמץ בחופש הגדול. אבל האם אנחנו, הורים, צריכים לאפשר זאת? יועצת שינה מסבירה למה גם בחופש חשוב לשמור על הרגלי השינה - ואיך עושים זאת. מדריך מיוחד
החופש הגדול הגיע, ובאבחת רוח חמה העיף את הגננות, המורים, השיעורים, החובות והשגרה. מה שהילדים רוצים עכשיו, ובצדק, זה בילויים, ים, כיופים, ובקיצור - רוצים להשתגע.
אם במהלך שנת הלימודים המשפט: "צריך לישון בזמן כי מחר יש גן/בית ספר" היה סוף פסוק, הרי שעכשיו זה לא תופס. ואנחנו, ההורים, מוצאים את עצמנו בדילמה. מצד אחד אנחנו מבינים את הרצון שלהם להתפרק אחרי השנה העמוסה ולצאת מהשגרה. אבל מצד שני, מה, ניתן להם לקלקל את הרגלי השינה הטובים שהקנינו להם בעמל כה רב? והרי החופש ייגמר יום אחד, ואנחנו לא רוצים למצוא את עצמנו מול שוקת שבורה.
עוד על שינת ילדים ותינוקות בערוץ הורים :
"לישון! עכשיו!"; איך ללמד את הפעוט לישון בלילה
הילד לא ישן? התרסיס שיעשה את העבודה - ברגע
לילה טוב? 10 טיפים לשינה רציפה אצל ילדים
אז כמו כמעט כל דבר אחר בחיים, הדרך הנכונה נמצאת איפשהו באמצע. אם נירגע וניזכר שהחופש הוא דבר טוב לילדים שלנו, ושבאופן טבעי הוא כולל שינויי שגרה מסוימים, אך נקפיד לאפשר את אותם שינויים מבלי לשבור את הכלים לגמרי, נצליח להגיע לנוסחה המנצחת.אז איך לא חוצים את הגבול בין שבירת שגרה מבורכת לאנרכיה פרועה? לפניכם מספר עצות שיסייעו לכם לשמור על ילדים (והורים) שמחים אך לא עייפים.
1. שמירה על רוטינות
כדאי לזכור שהחופש, על שלל ההרפתקאות שהוא מספק, הוא יציאה משגרה בפני עצמו. לכן, חשוב שלא לנטוש באופן טוטלי את כל מה שקבוע, מוכר ומבוסס בחיי הילדים. היציאה מהשגרה יכולה להתנהל בתוך מעטפת קבועה של שעת השכבה, רוטינות ושינה עצמאית.
שמירה על מסגרת עקבית של סדר יום, תוך הקפדה על רוטינות קבועות מותאמות גיל ("טקסי שינה" למיניהם), היא אחד הדברים החשובים שתוכלו לעשות עבור ילדיכם (וגם עבור עצמכם). רוטינת ההשכבה עוזרת לילד להתכונן לשינה, "להוריד הילוך" ולעבור מהיום הפעיל והסוער, אל הלילה השלו והרגוע. דווקא בחופש גדוש החוויות, חשוב לסייע לילד במעבר הלא פשוט הזה. הרוטינה יכולה לכלול פעילויות כמו אמבטיה, סיפור, שיר או כל דבר אחר - כל עוד הוא שומר על עוצמות גירוי נמוכות, כדי לא לעורר את הילד.
2. הקפדה על שעות שינה
השינה היא רכיב משמעותי ביותר לבריאותם ולהתפתחותם של הילדים. שעות שינה מספיקות חיוניות לתפקודם במישור הגופני, הקוגניטיבי והרגשי. חשוב לזכור שצרכים אלה לא נעלמים עם סיום שנת הלימודים, והצורך הבסיסי בשעות שינה מספיקות נותר כשהיה.
מעבר למספר שעות השינה, מומלץ להמשיך ולהקפיד ככל הניתן גם על שעת ההשכבה שהילדים הורגלו בה. לא מדובר רק על שמירה על סדר היום. לשעת ההשכבה יש גם חשיבות בריאותית: שעות השינה בחלק הראשון של הלילה הן בעלות ערך גבוה מאוד מבחינה התפתחותית ובריאותית וחשוב לנצל אותן. כלומר, דין שינה בת 11 שעות בין 19:00 ל-06:00 אינו כדין שינה בת 11 שעות בין 23:00 ל-10:00.
3. הימנעות מעייפות יתר
אחד המיתוסים הנפוצים ביותר בכל הקשור לשנת תינוקות וילדים היא: "אם נעייף אותם לפני השינה - הם יירדמו מהר וישנו טוב יותר בלילה". ובכן, הורים יקרים, זה ממש לא נכון. האמת היא שפעילות מעוררת לקראת השינה עלולה דווקא לפגוע ביכולתו של הילד להירדם, שכן הגוף מוצף באדרנלין שמקשה עליו להירגע. חשבו רגע - אתם הייתם מצליחים להירדם מיד לאחר פעילות גופנית?
החופש הגדול הוא תקופה מועדת לפורענות מבחינה זו. הילדים עסוקים כל היום בטיולים, קייטנות, בריכה, שמש, חברים. כל אלה גורמים להם להיות, באופן טבעי, עייפים יותר. ובאופן שנראה פרדוקסלי, עייפות היתר גורמת לדחיית שעת השינה, לשינה פחות טובה, ולעייפות שמצטברת ליום הבא, וחוזר חלילה.
הקפדה על מספיק שעות שינה, על שנת צהריים במקרה הצורך ועל רוטינות מרגיעות לקראת שנת הלילה יימנעו את המעגל הזה.
4. שמירה על הרגלים
חוששים שהחופש יחרב את הרגלי השינה שהקניתם לילדים? יש פתרון: פשוט אל תחרבו אותם! שמרו על הרגלי השינה שהיו נהוגים אצלכם עד היום. למשל, אל תתפתו להסכים לשינה משותפת (אם היא אינה נהוגה אצלכם) רק כי יש חופש.
חשוב לזכור שגם ילדים שכבר רכשו את המיומנות הנכספת להירדם באופן עצמאי ולישון לאורך
הלילה במיטתם, אינם "חסינים" להיעדר סדר. הרגלים טובים בהחלט יכולים "להישכח" בתנאים מסויימים, והרגלים שחשבתם שנכחדו עלולים להרים את ראשם ולמנוע מכל בני הבית את הלילות השלווים שהשגתם בעמל. זכרו - זה לא תלוי בחופש, זה תלוי בכם!
5. חזרה לשגרה
כל סוף הוא גם התחלה, או להיפך, וכמו שהחופש בא, הוא גם ייגמר (נשבעת לכם - בסוף זה יקרה) וכדאי להתכונן ליום שאחרי. לכן, אם יצאתם מהשגרה אל תחשבו שהכל אבוד, ופשוט חזרו אליה בהקדם האפשרי, גם אם נדרש קצת יותר מאמץ מצדכם.
כמה ימים לפני החזרה למסגרות חשוב להנהיג מחדש את כללי הבית ולהקפיד עליהם בעקביות, כדי לסייע לילדים לחזור לשגרה בצורה חלקה וקלה, וכדי שכשתגידו "צריך לישון בזמן כי מחר יש גן/ בית ספר", זה יהיה סוף פסוק.
חופשה מהנה ולילות טובים!
הכותבת היא יועצת שינה בכירה, משפחה חורפת