עם חופשי: 5 אלטרנטיבות לחתונה אורתודוכסית
לאחרונה נכנסנו לתקופת "בין המצרים", תקופת אבל מבחינת היהדות, שתסתיים רק בתשעה באב. עד אז אי אפשר להתחתן מבחינת הרבנות האורתודוכסית. מזל שיש אופציות אחרות
כאשר מדברים על בין המצרים (ויש המכנים אותם "שלושת השבועות") מתכוונים לתקופה של שלושה שבועות המתחילים בתאריך י"ז בתמוז (והשנה- 8.7.12), היום שבו הובקעו חומות ירושלים לבין ט' באב - היום בו חרב בית המקדש. היהדות מתייחסת לתקופה זו כאל תקופת אבל וכאב על הימים הקשים שעברו על עם ישראל בתקופה זו והאבל מתגבר והולך ככל שמתקרבים לתשעה באב - ואיתו חומרת מנהגי האבלות.
עוד בנושא:
נישואים אזרחיים בישראל: כישלון ידוע מראש?
חתונה חילונית: רק מה שרלוונטי לזוגיות שלכם
במקום רבי וחופה: 5 חתונות אלטרנטיביות
נהוג שלא לחגוג או לערוך מסיבות בתקופה זו ולעניינינו, גם לא להתחתן. בדומה לתקופת ספירת העומר, גם בתקופה זו עדות אשכנז מחמירות יותר ונוהגות שלא להתחתן החל מי"ז בתמוז כל הדרך לתשעה באב, ואילו עדות המזרח נוהגות שלא להינשא מראש חודש אב ועד תשעה באב.
כפי שציינו בהתחלה, מדובר במנהג יהודי-אורתודוכסי, וכאמור, ישנם זוגות המבקשים להינשא אחד לשני בנישואים שאינם אורתודוכסיים ותואמים את אמונתם.
בנוסף, ישנם "פסולי חיתון" אשר אינם יכולים על פי היהדות האורתודוכסית להינשא, כגון כהן וגרושה, בני זוג חד מיניים או זוגות אשר אמונתם אינה תואמת את האמונה האורתודוכסית.
אמנם מדינת ישראל לא מכירה נכון להיום בנישואים שהתקיימו בישראל ולא בוצעו דרך הרבנות, אבל אופציות יש, ולמתעניינים - נפרט כמה מהאופציות להלן.
1. עמותת "משפחה חדשה"
עמותה זו פועלת להכרה ערכית וחוקתית במשפחה מכל סוג ומין, ופועלת בתחומי הזוגיות, ההורות והמשפחה. בין היתר, העמותה חותרת להשגת הכרה חוקית ושוויון זכויות לכל משפחה באשר היא, והכנסת חוק יסוד המשפחה לישראל.
הארגון נותן מענה לזוגות המבקשים לערוך נישואים אזרחיים בישראל על ידי "תעודת זוגיות", הנותנת תוקף משפטי למעמד ידועים בציבור. התעודה מונפקת בנוסף לתצהיר משפטי בכתב, אשר נערך ונעשה בפני עורך דין מומחה מטעם ארגון משפחה חדשה. חתימתו וחותמתו של עורך הדין מוטבעת על התעודה עצמה ונותנת לה את התוקף המשפטי.
בנוסף, מציעה העמותה לערוך לזוגות טקס נישואים אזרחי, המתבצע על ידי עורכי דין הנותנים לו תוקף משפטי כהסכם מחייב. הטקס שם דגש על שוויון בין בני הזוג ועל המחויבות שלהם אחד לשני.
2. "טקסים" לקידום תרבות יהודית חופשית
דרך "טקסים" תוכלו לערוך טקס יהודי-חילוני, החורט על דגלו את האדם במרכז. הרב נרדי גרין, העומד בראש ארגון טקסים, שם את הדגש על לימוד הטקסטים והבנת מהות טקס החופה עצמו, כאשר הטקסט הסופי נכתב במשותף על ידי עורכי הטקסים ובעלי האירוע.
עורכי הטקסים הינם אנשים המזוהים עם העולם היהודי, חלקם רבנים חילוניים הומניסטיים, חלקם אנשי תקשורת ידוענים (דוגמת אברי גלעד ומרב מיכאלי), וחלקם בעלי תארים מתקדמים. חשוב לציין כי ארגון "טקסים" אינו מזוהה עם אף זרם דתי שהוא, אלא זרם חילוני-יהודי או ישראלי.
3. טקס דתי-יהודי-ליברלי
אלו המעוניינים לשמור על המסורת הדתית- יהודית, אך להפוך אותה לשוויונית, יפנו לגורמים דתיים - ליברליים.חן בן-ברית, אדם דתי-ליברלי ועורך חופות יהודיות עם כל מרכיבי הטקס המסורתי, אף יבצע התאמות המשלבות מסורת וקידמה. השינויים הבולטים בחופות שחן עורך, הינם שינויים בברכות אשר לא מתאימות לימינו אנו, דוגמת "אסר לנו את האסורות" (מישהו נתן דעתו על מה זה באמת אומר?). בנוסף, בן ברית מאפשר לשני בני הזוג לקדש האחת את השני.
4. נישואים בחו"ל
אם חשקה נפשכם בתעודת נישואים ורישום כזוג נשוי בתעודת הזהות לא כדת אך בהחלט כדין, ישנה אפשרות שכיחה למדי - להינשא מחוץ לגבולות המדינה. נכון להיום, ניתן להינשא בפראג או בקפריסין על מנת שנישואים אלו יוכרו באופן מידי במדינת ישראל.
אל תטעו, אין כל בעיה להתחתן בחטף במלון שכוח אל בלאס וגאס, בעיירה רומנטית בפרברי צרפת או אפילו בערבות אוסטרליה, הדבר פשוט לא ייחשב כנישואים במשרד הפנים בישראל. הסיבה היא פשוטה - ברוב המדינות בהן מבקשים לערוך חתונה אזרחית, ישנה דרישה למילוי טופס הצהרתי מיוחד המונפק על ידי השגרירויות, אך מדינת ישראל הורתה לקונסוליות הישראליות באופן מפורש שלא להנפיק טופס זה לישראלים המעוניינים להינשא בחו"ל.
עם זאת, פראג או קפריסין, מעבר להיותן קרובות לישראל ויפות להפליא, פשוט וויתרו על דרישת טופס זה והן לא מחייבות זוגות למלא את הטופס על מנת להתחתן בגבולותיהן.
5. חתונה רפורמית או קונסרבטיבית
חתונה במסגרת הרבנות הרפורמית או הקונסרבטיבית, הינה אחד הסוגים של חתונה אזרחית. את החתונה יערוך רב רפורמי/קונסרבטיבי שישלב, בדומה לרבנים חילוניים או דתיים-ליברליים, אלמנטים מודרניים לצד אלמנטים מסורתיים. במהלך הטקס יקדשו שני בני הזוג זה את זו, ונוסח החופה ישתנה בהתאם להשקפתם של הזוג. חשוב לציין שרבנים רפורמים או קונסרבטיבים לא יוכלו לחתן אתכם בימים שבין א'-ט' באב, ולא בימי תענית/צום.
ומה קורה בעצם עם כל הזוגות שלא מעוניינים או לא יכולים להתחתן במסגרת מוסד הרבנות? רבים חושבים שמי שאינו נשוי על פי החוק בישראל, לא מקבל את אותן הזכויות כזוג נשוי, והוא עלול לצאת מופסד מכך. ובכן, תנו לנו לחדש ולחדד לכם את העניין. ישנו מונח בישראל שנקרא "ידועים בציבור", והפירוש החוקי שלו הינו: "בני זוג המקיימים יחדיו מסגרת משפחתית, אך אינם נשואים זה לזה".
מונח זה בעצם אומר שמדינת ישראל מכירה בכם כזוג לכל דבר ועניין, גם לצרכי ביטוח, רפואה, ירושה וכיוצא בזה. כלומר, לבני זוג הידועים בציבור ישנם כל הזכויות והחובות החלות על זוגות נשואים.
ובכן, איך כל זה קשור לימי בין המצרים הנוכחיים? אז מלבד העובדה שהזוגות שבוחרים להינשא בדרך חלופית למוסד הרבנות יכולים לבחור כל תאריך שברצונם להינשא בו, יש גם פן כלכלי לעניין.
במידה ואתם נמנים עם אלו שיבחרו בנישואים לא אורתודוכסיים, נמליץ לכם בחום ללכת על תאריך בו לא ניתן לקיים נישואים דרך הרבנות, כגון: תקופת ספירת העומר, ימי בין המצרים, חול המועד פסח או סוכות וכדומה.
בתאריכים אלו רוב אולמות וגני האירועים נמצאים בתקופת רגיעה אמיתית, ויבואו לקראתכם במחירים אטרקטיביים במיוחד. כמו כן גם שאר נותני השירות הקשורים לחתונה. נסו ותיווכחו.
בתקופות אלו תוכלו לחסוך סכומים יפים של כסף וגם לזכות במזג אוויר קיצי ונעים המאפיין תקופות אלו. הכי חשוב, שתעשו זאת בדרך שלכם.
יש לכם רעיונות נוספים לחתונות שאינן דרך הרבנות האורתודוכסית? ספרו לנו בפייסבוק שלנו
הכותבת מארגנת חתונות והבעלים של My Wed, ארגון חתונות המסייע בחינם לזוגות להפיק את החתונה.