שתף קטע נבחר

 

יש פתרון: איך למנוע מפציעה להפוך לצלקת

ילדים נוטים להיפצע יותר ממבוגרים, במיוחד כשהם מבלים בחוץ בקייטנות ובפעילויות שונות. בעזרת כמה כללי בטיחות וטיפול נכון אפשר לצמצם את הסיכון לפציעה, ולמנוע ממנה להפוך לצלקת מכוערת. מומחה לרפואת ילדים מסביר

חופש גדול היא תקופה מועדת לפציעות, במיוחד של ילדים. הפעילויות השונות להם חיכו כל השנה, בבריכה, בטבע על אופניים ובקייטנות, חושפות אותם לפציעות שעלולות לגרום לצלקות אם הן לא מטופלות כראוי ובזמן.

 

ארגון הבריאות העולמי הכריז על פציעות ילדים כמגיפה עולמית, והבהיר כי הפעלת תוכנית מניעה נגד פגיעה של ילדים תוכל להציל את חייהם של יותר מ-1000 ילדים בשנה.

 

רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לערוץ פארם נט

 

כתבות נוספות על בטיחות ועזרה ראשונה :

 

בישראל, שיעור פציעות הילדים גבוה מאוד באופן יחסי במשך כל השנה, ובחודשי הקיץ הוא עולה בצורה חדה. אמנם לא כל פציעה דורשת טיפול רפואי או אשפוז, אך פציעות רבות עלולות להוביל להתפתחות צלקת. בחלק מהצלקות יהיה קשה להבחין, וחלקן עשויות לחלוף או להשתפר עם השנים. אולם יש צלקות שעלולות להישאר לכל החיים.

 

במצב בו העור נפגע כתוצאה מפציעה, הגוף מפעיל מנגנונים שאחראים לתיקונו. מנגנונים אלה מייצרים קולגן, חלבון סיבי חזק שאחראי, בין היתר, על בניית רקמת עור חדשה במקום העור שנפגע. צלקת היא רקמת העור החדשה שנוצרת במקום הפגוע.

 

הצלקת עלולה להיות בולטת - מוגבהת או אדומה, מגרדת, קשה, כואבת, מציקה ובעלת מרקם מחוספס. לעתים הצלקת שנבנית מוגבלת למקום הפציעה ולפעמים היא גדלה מחוץ לגבולות הפציעה המקורית. השינוי ברקמת הצלקת יכול להתרחש מיד אחרי הפציעה או תקופה ארוכה אחריה.

 

עם הזמן, מנגנוני התיקון בגוף משפרים את המרקם של הצלקת עד שהיא הופכת דומה לעור הרגיל. התהליך לוקח זמן, לרוב כשנה עד שנה וחצי. במקרים מסוימים מנגנוני הריפוי לא עובדים כראוי, והרקמה הצלקתית לא משתקמת, והופכת לצלקת לא תקינה (אבנורמלית).

 

 במצב כזה היא עלולה להפריע לתנועה (אם היא באזורי תזוזת מפרקים), להיראות לא אסתטית ולגרום לחוסר נוחות פיזית ונפשית.

 

אחד התכשירים המובילים לטיפול בצלקות הוא ג'ל סיליקון. ההמלצות לשימוש בו הן בינלאומיות, ומבוססות על מחקרים קליניים מצאו שג'ל סיליקון יכול למזער, לרכך ולהאיץ את תהליך הריפוי של צלקת אבנורמלית ולהפחית את האודם שלה.

 

עוד נמצא שקל יותר למנוע התפתחות צלקת מאשר לטפל בה לאחר שהתפתחה. השיפור המירבי במראה הצלקת מושג כשמשתמשים בג'ל החל משלב איחוי הפצע, ועד שנתיים לאחר מכן.

 

תהליך החלמת הצלקת לוקח עד שנה וחצי (צילום: חברת רפא) (צילום: חברת רפא)
תהליך החלמת הצלקת לוקח עד שנה וחצי(צילום: חברת רפא)

 

רוב הילדים נפצעים בבית או בסביבתו

בסקר שנערך על ידי מכון ברנדמן עבור חברת התרופות רפא (1003 משיבים מייצגים מהאוכלוסייה היהודית בגילאי 15 ומעלה) נמצא של-87% מהאוכלוסייה יש צלקת.

 

 אצל 63% הצלקת נוצרה כתוצאה מפציעה. 46% מההורים לילדים עד גיל 16 דיווחו כי הילדים שלהם סובלים מצלקת אך 72% מההורים  לא טיפלו בצלקת מעולם. עוד נמצא כי 46% מבעלי הצלקות לא ידעו מה לעשות כדי לטפל בה.

 

על האופן והשכיחות בהם ילדים ונוער נוטים להיפצע מעידים נתונים מתוך הדו"ח האחרון של ארגון בטרם, ממאי 2011. הדו"ח נכתב בשיתוף משרד הבריאות,

המועצה הלאומית לבריאות הילד ולפודיאטריה, המועצה הלאומית לטראומה, המועצה הלאומית לבטיחות בית ופנאי, המרכז לחקר טראומה ורפואה דחופה ומכון גרטנר.

 

על פי ממצאי הדו"ח, פציעות רווחות בכל האוכלוסייה, אך השלכותיהן חמורות יותר אצל ילדים, שנמצאים בסיכון גבוה יותר להיפגעות בהשוואה למבוגרים.

 

עוד עולה כי רוב הפציעות של ילדים ובני נוער מתרחשות בבית הילד, בסמוך למשפחתו, בחצר הגן או בית הספר. שני שליש מהאשפוזים של ילדים עקב פגיעה מקורם בתאונות בית ופנאי.

 

ממצאי הדו"ח מצביעים גם על הנתונים הבאים: הסיבה לאשפוז יותר ממחצית הילדים שנפגעו הייתה נפילה. 44% מהמאושפזים נפגעו בבית, 32% ברחוב או בחוץ, 10% בבתי ספר והיתר במגרש המשחקים. האוכלוסיות בסיכון גבוה הן אוכלוסיות במעמד כלכלי וחברתי ירוד וביישובים כגון רהט, טמרה, ירושלים, נצרת ולוד.

 

 

72% מההורים לא טיפלו בצלקות של הילדים (צילום: חברת רפא) (צילום: חברת רפא)
72% מההורים לא טיפלו בצלקות של הילדים(צילום: חברת רפא)

 

הצעדים למנוע פציעה של ילדים 

  • אל תשאירו ילדים מתחת לגיל 9 לבד בבית. אל תשאירו ילדים קטנים ללא השגחת מבוגר אחראי, והקפידו על סביבה בטוחה בבית.

 

  • למדו את הילדים שימוש נכון במכשירים בבית. אם ילדיכם מעל גיל 12 ונשארים לבד בבית, למדו אותם להשתמש באופן בטוח במכשירי חשמל וגז, ידעו אותם היכן יציאת החירום בבניין, תלו מספרי טלפון חשובים לחירום במקום בולט ונגיש והשאירו להם מספר טלפון שבו אתם זמינים.

 

  • הקפידו על אמצעי זהירות. הרחיקו אמצעי טיפוס מחלונות (רהיטים כגון מיטות, ספות, שידות) למניעת נפילות מגובה. אל תאפשרו לילדים לשחק על גגות ומרפסות שלא בהשגחת מבוגר.

 

  • התקינו סורגים בחלונות גבוהים.

 

  • ודאו שהילדים מבלים במקומות בטוחים, עם תווי תקן ופיקוח מתאים. על בריכות השחייה להיות עם מצילים מיומנים, פארקי מים מאושרים, גני שעשועים מתוחזקים וכו'.

 

  • הדריכו את הילדים בנושאי בטיחות. כך למשל, למדו אותם  לחבוש קסדה, מגני ברכיים ומפרקים בכל רכיבה על אופניים. כמו כן הסבירו להם שחשוב לרכוב רק במקומות שמיועדים לכך, ולא בכבישים סואנים.

 

חשוב להחזיק בבית אמצעי חבישה  וחומרי חיטוי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשוב להחזיק בבית אמצעי חבישה וחומרי חיטוי(צילום: shutterstock)

 

תכשירים שכדאי להחזיק בבית לטיפול בפציעה ולמניעת צלקות:

  • אמצעי חבישה - פלסטרים, תחבושות וכדומה.

 

  • אמצעי חיטוי - פולידין, אלכוהול ועוד.

 

  • תכשירים להרגעת עקיצות ומשחות לטיפול בגירויי עור כמו פניסטיל ג'ל ואלוורה.

 

  • תכשירים רפואיים למניעה וטיפול בצלקות לשימוש לאחר נפילת הגלד.

 

כמובן שבכל מקרה של פציעה חמורה, חשוב לגשת בהקדם לייעוץ רפואי.

 

טיפים למניעת התפתחות צלקות לא תקינות, פרופ' מתי ברקוביץ'

  • עצרו את הדימום על ידי הפעלת לחץ באמצעות מטלית או תחבושת.

 

  • חשוב מאוד לנקות ולחטא כל פציעה באמצעות מים וסבון, כדי למנוע כניסה של חיידקים למקום הפציעה וריגוש מוגבר של מערכת החיסון באזור הפציעה.

 

  • בהנחיית רופא יש להשתמש במשחות אנטיביוטיות לאחר הפציעה.

 

  • פצעים מוגנים מחלימים טוב. חשוב לחבוש את האזור ולהחליף את החבישה במקרה הצורך.

 

  • במקרה שיש צורך בתפירת החתך, חשוב מאוד לעקוב לשים לב שסגירת הפצע נעשית בצורה נכונה.

 

המוצרים שיעזרו לכם לטפל בצלקות

כדי למנוע התפתחות צלקת לא תקינה ולהאיץ את תהליך השיפור של הצלקת ניתן להשתמש בתכשירים רפואיים למניעה וטיפול בצלקות.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה על השימוש במוצרים: "יש כמה מוצרים על בסיס ג'ל סיליקון לטיפול בצלקות בשוק. הם לא מעלימים את הצלקת לחלוטין, אך מסייעים להחלמת הפצע ולהקטין אותה.

 

"לרוב, לפני הטיפול בג'ל מטפלים בפצע עצמו. לפעמים נדרש טיפול במשחה אנטיביוטית וחומרים מחטאים למניעת זיהום. ברגע שהפצע מפסיק להפריש ומתחיל להגליד, אפשר ורצוי למרוח את הג'ל, על צלקת טרייה, שכבה דקה פעמיים ביום, כדי שישפיע כמו שצריך", היא מסבירה.

 

  • קלוקוט KELO-COTE של חברת רפא. ג'ל סיליקון ותרסיס רפואי למניעה וטיפול בצלקות, לשימוש בצלקות שקיימות עד שש שנים. מחיר: ג'ל - 179 שקלים, תרסיס - 229 שקלים.

 

  • סטראטמד – ג'ל סיליקון רפואי. מחיר: 199 שקלים.

 

  • סטראטדרם - ג'ל סיליקון רפואי. מחיר: 179 שקלים.

 

  • מדרמה – מוצר קוסמטיקה שמורכב בעיקר מתמציות בצל. מחיר: 169 שקלים.

 

  • מוצרים טבעיים ללא מרשם - "ניתן למרוח שמן נבט חיטה שעשיר בוויטמין E על הצלקת, או להשתמש בקפסולות של ויטמין E, לפתוח אותן ולמרוח. הם מרככים את הצלקת, מזינים את העור ומסייעים לו להירפא. למשל, המשחה ויטה מרפן מכילה חומר חיטוי וויטמין A, שמחישים את ריפוי הפצע. היא יכולה לתפקד לעיתים כחומר מחטא במקום פולידין, עוד לפני הטיפול בצלקת".

 

פרופ' מתי ברקוביץ' הוא מומחה לרפואת ילדים ופרמקולוגיה קלינית, אסף הרופא ויו"ר האיגוד לרפואת ילדים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חברת רפא
יש צלקות שעלולות להישאר כל החיים
צילום: חברת רפא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים