הצעת חוק נגד השלכה פיראטית של פסולת בניין
החוק מסדיר הקמת מנגנונים לפינוי הפסולת ומיחזורה, שיופעלו באמצעות עובדי הרשויות המקומיות או בידי קבלני ביצוע. המטרה: למנוע את השלכת הפסולת לרשות הרבים
ועדת הפנים והגנת הסביבה קיימה אתמול (ג') דיון עקרוני ראשון בהצעת חוק ממשלתית שתלחם בהשלכה הפיראטית של פסולת בניין לרשות הרבים, באמצעות פינוי מסודר של הפסולת ומיחזורה. החוק מסדיר הקמת מנגנונים לפינוי הפסולת שיופעלו באמצעות עובדי הרשויות המקומיות או בידי קבלני ביצוע. הוועדה מכינה את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית.
- פסולת הבניין בשטחים פתוחים - "מכת מדינה"
- המינהל מחייב למחזר? לא בשכונה החדשה בלוד
- קנס של 80 אלף שקל למשליך פסולת בניין בטבע
יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן, אמר כי השלכת פסולת הבניין לרשות הרבים נהפכה למכת מדינה המזהמת שטחים פתוחים בערים ושדות ונחלים בתחומים בין-עירוניים. החוק המוצע מטיל על קבלני הבניין והשיפוצים, יצרני הפסולת, לממן את הוצאות הפינוי בתשלום אגרה הכוללת את עלויות הפינוי ואת הוצאות הרשות על הפעלת מערך הפיקוח.
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, עו"ד אלונה שפר, אמרה כי משרדה כבר השקיע עשרות מיליוני שקלים בפינוי ערימות אשפה אבל מאמציו יהיו לשווא, "כמו טיפה בים", ללא חוק לטיפול בפסולת הבניין. סמנכ"ל המשרד יורם הורוביץ ציין כי ענף הבניה מייצר בשנה 3.6 מיליון טון פסולת ושליש מתוכה – 1.2 מיליון טון – מפוזרים באתרים לא חוקיים.
ח"כ כהן ציין כי האגרה מוצעת בחוק לפי עיקרון "המזהם ישלם", אבל ביקש שהממשלה תגדיר במדויק את הפרמטרים לחישוב האגרה, כדי להפיג את החשש מהטלת מס נוסף על הציבור. הסמנכ"ל לכלכלה במשרד להגנת הסביבה, אור גולדפרב, ניתחה את העלות-תועלת של החוק והראתה הכנסה נקייה של 87 מיליון שקל ממחזור פסולת הבניין.
מנהל אגף התברואה בעיריית רמת-גן, ראובן שפר, אמר כי קבלני שיפוצים נהנים מהמצב הקיים. הם גובים מהלקוחות דמי פינוי והטמנה של פסולת הבניין אך בפועל משליכים אותה לרשות הרבים ומשלשלים לכיסם את דמי הפינוי. עו"ד נועה בן ארי ממרכז השלטון המקומי אמרה כי הם ישתפו פעולה ביישום החוק עד המשרד להגנת הסביבה ועמותת אדם טבע ודין. מנהל תחום פסולת ומחזור בעמותה גלעד אוסטרובסקי הוא הוגה החוק.
היו"ר כהן אמר בסיכום כי הצעת החוק טעונה ליטוש והכנתה לאישור סופי תכלול גם את התקנות שיסדירו את מחזור הפסולת. הוא ציין כי לאור חשיבות החוק הוועדה תעבוד על הכנתו גם בפגרת הקיץ של הכנסת שמתחילה בעוד שבועיים, כדי שמליאת הכנסת תוכל לאשר אותו סופית בקריאה שנייה ושלישית מיד לאחר תום הפגרה אחרי החגים.
פורסם לראשונה 11/07/2012 11:14
צילום: אדם טבע ודין
מומלצים