בית שמש: פיצוי לנערה שהועברה לאחורי אוטובוס
חברת התחבורה "סופרבוס" תשלם 13 אלף שקל לנערה בת 15, משום שנהג האוטובוס ביקש ממנה לעבור לחלקו האחורי לטובת גברים חרדים. "אני לא מתכוונת להיאבק עכשיו על כל מקרה של הדרת נשים, רק על הדברים החשובים", הבטיחה
האם פגיעה בכיס תסייע למאבק באפליה? חברת התחבורה "סופרבוס" תשלם 13 אלף שקלים לאריאלה מרסדן, תלמידת תיכון בת 15 שהתבקשה על-ידי נהג באוטובוס שמפעילה החברה לעבור לשבת בחלקו האחורי, על מנת לאפשר לשני גברים חרדים שעמדו לידה לשבת בקדמתו. כך פסק היום (ד') בית משפט לתביעות קטנות בבית שמש.
בית שמש בכותרות - דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
הוסר שלט בבית שמש: "אשה, אל תעברי כאן"
המשטרה: נהגת הותקפה בבית שמש בגלל לבוש
נרגמה באבנים בגלל לבושה: "פחדתי על הילדה"
בית שמש הפכה השנה לסמל המאבק באפליית נשים במרחב הציבורי. בחודש ינואר הותקפה תושבת העיר, נטלי משיח, בת 27, בידי חרדים קיצונים ונפצעה קל, כשתלתה מודעות באזור מגורים של חרדים בעיר. מעט לפני כן התפרסם סיפורה של הילדה נעמה מרגוליס, שנאלצה לספוג קללות ויריקות מצד עוברי אורח חרדים שלבושה לא היה צנוע דיו לטעמם. בחודש דצמבר נערכה בעיר הפגנת ענק בגנות אפליית נשים.
בעדותה תיארה מרסדן את מהלך האירועים. לדבריה, עלתה יחד עם שתיים מחברותיה לאוטובוס בדרכה חזרה מבית הספר, והתיישבו בחלקו הקדמי. במהלך הנסיעה עלו לאוטובוס שני גברים בעלי חזות חרדית ונעמדו בחלקו הקדמי, חרף העובדה שבאותו זמן היו מקומות ישיבה פנויים בחלקים אחרים שלו. כעבור זמן מה, כך העידה, פנה הנהג אליה ואל וחברותיה וביקש כי יעברו לחלקו האחורי של האוטובוס וכך עשו. אלא שלא נמצאו מקומות ישיבה פנויים ולפיכך הן נאלצו לעמוד במהלך הנסיעה.
בית המשפט בראשות השופט דוד גדעוני, קבע כי יש לראות בנהג אחראי נוכח פנייתו אל התובעת ואל חברותיה. מחברת "סופרבוס" אמרו בתגובה כי "באוטובוסים של החברה בבית שמש מותקנים שלטים המבהירים כי על פי חוק, רשאי כל נוסע ונוסעת לבחור את מקום מושבו וכך גם מונחים נהגי החברה. החברה מכבדת את החלטת בית המשפט ותמשיך בפעילות הסברה לסובלנות בקרב הנוסעים תוך כיבוד בחירותיהם של כל נוסע ונוסעת".
מרסדן אמרה ל-ynet בתגובה: "זה היה אירוע מאוד מעליב שעצבן אותי בזמנו. אני מרגישה שעשיתי שינוי ואני חושבת שעכשיו כשאעלה לאוטובוס אוכל לשבת איפה שאני רוצה, בלי שאף אחד יפריע לי". עוד הוסיפה: "אני לא מתכוונת להיאבק עכשיו על כל מקרה של הדרת נשים, רק על הדברים החשובים".
אמה של הנערה, דון, ששכנעה אותה להגיש את התביעה, סיפרה כי האירוע התרחש בעת שהתחולל מאבק בנושא. "יש לי בת נוספת שהלכה לבית הספר תחת התקפה, וכשהיא לא יכלה לנסוע באוטובוס, אמרתי די. אני לא מוכנה שהבנות שלי יגדלו באווירה כזאת".
עו"ד אורלי ארז לחובסקי מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה הגיבה להחלטת בית המשפט באומרה: "פסק הדין מהווה צעד נוסף במאבק באפליית נשים בתחבורה הציבורית, ובהעברת המסר לנהגים ולחברות האוטובוסים כי אפליה היא לא רק לא חוקית. מי שיפלה ייאלץ לפצות את הנפגעת באופן משמעותי".
היא סיפרה כי המרכז הרפורמי לדת ומדינה ליווה את התובעת בתיק זה ומסייע לנשים נוספות שנפגעו מהפרדה במקומות ציבוריים. "יש חשיבות להביא לידיעת הציבור שמדובר בפגיעה בזכויות נשים, ושיש אפשרות לנקוט בהליך משפטי לקבלת פיצוי על היחס המפלה", לדבריה.