על מה מדברים הישבנים של סיון אברהמי ושחר חסון?
למרות ההמלצות לעבור קולונוסקופיה אחת לעשר שנים מעל גיל חמישים, רק 30% מהישראלים טורחים לגשת לבדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. עכשיו זוג ישבנים, בדיבובם של שחר חסון וסיון אברהמי, ינסו לשכנע אתכם לעשות זאת
סרטון פרובוקטיבי חדש ינסה לשכנע אתכם לגשת לבדיקת קולונוסקופיה: בקמפיין חדש להגברת המודעות לסרטן המעי הגס, נראה הישבן של סיוון אברהמי, לצד ישבן גברי אותו מדבב הקומיקאי שחר חסון, שניהם מדסקסים על חשיבות הבדיקה המוקדמת.
קראו עוד על סרטן המעי הגס:
- סרטן המעי הגס: כיצד להעלות סיכויי ההחלמה?
את הסרטון הפיקה עמותת "צו מניעה" המקדמת את המודעות לסרטן המעי הגס. לדברי העמותה, היא פועלת מתוך תפיסה הגורסת כי הציבור נוטה להתעלם מקמפיינים ומסרים מפחידים, וגם אם אלו מחלחלים – השפעתם היא קצרת טווח, למות קמפיינים הומוריסטיים ופרובוקטיביים הזוכים להתייחסות רבה.
בסרטון החדש מוצג דו-שיח בין ישבן לבוש בחוטיני של סיוון אברהמי, פליטת "האח הגדול", לבין ישבן גברי שאותו מדובב הקומיקאי שחר חסון. "אני כבר לא יכול לראות כיסא יותר", אומר ישבנו של חסון, בעוד שאברהמי מבהירה לו כי "מחר אתה נוסע לקולונוסקופיה", ומסבירה כי לאחד מכל שלושה יש פוליפים, גידולים טרום סרטניים המתגלים בבדיקה.
"זה סיפור מהתחת" משיב לה חסון, ואברהמי משיבה: "תירגע, מוציאים אותם במקום".
בעמותת "צו מניעה" אומרים כי הם פועלים מתוך הנחה שהכרה יוצרת הנעה לפעולה, וכי הרשויות אינן דוחפות את הציבור באופן אקטיבי לביצוע בדיקות מצילות חיים. "הדרך היחידה היא ליצור בולטות של המסר שאותו רוצים להעביר, גם אם יקצור תגובות לא אוהדות. עצם ההתייחסות חושפת עוד אנשים לאפשרות להינצל מהמחלה הממארת הקטלנית בישראל", אומרים שם.
קולונוסקופיה מומלצת לכל אדם מעל גיל 50 לאיתור מוקדם של סרטן המעי הגס, אולם בישראל רק כ-30% טורחים לגשת לבדיקה. גם מבין אלו שנבדקו ונמצאו בסיכון, רק חלק קטן ממשיכים בבדיקות האבחון.
מבין סוגי הסרטן השונים נחשב סרטן המעי הגס כאחד מגורמי התמותה המובילים בעולם המערבי. מדי שנה מתגלים בישראל כ-3,000 נשים וגברים הלוקים במחלה.
באמצעות קולונוסקופיה ניתן לאתר גידולים עוד לפני שהפכו לסרטניים. קולונוסקופיה מומלצת לביצוע בכל עשר שנים, ובתכיפות גבוהה יותר כאשר נמצאים פוליפים.
במהלך הבדיקה, המבוצעת על ידי מומחים לגסטרואנטרולוגיה, מוחדר דרך פי הטבעת ולאורך המעי הגס צינור ארוך שבקצהו מצלמת וידאו.
באמצעות הבדיקה ניתן לאתר כל פוליפ, לשלוף אותו ממקומו ולהוציאו לביופסיה.
לפני הבדיקה עובר המטופל טשטוש באמצעות תרופות הרדמה במינון נמוך והיא אינה כואבת.