מדריך לטיול מצולם
להתכונן, לצלם, לשמור: עונת הטיולים החלה ולפני שנצא כדאי לזכור כמה דברים בנוגע לצילום. כדי שיהיה לנו מה להראות כשנחזור
ממש עכשיו שהקיץ כבר כאן, נראה כי כולם מטיילים להם בעולם. הסטודנטים שקיבלו חופשה מהסמסטרים הארוכים והקשים, המשפחות הצעירות עם הילדים, החיילים המשוחררים, והמטיילים הקבועים, כולם אורזים את התיקים, המוצ'ילות או את המזוודות הקשיחות אל עבר השדה. כתבה הזו באה לתת כמה טיפים לצלמים שבכם שרוצים לתעד כל רגע בטיול ולהפוך את החוויה לזיכרון פוטוגני במיוחד.
עוד מדריכי צילום ב-ynet מחשבים:
מדריך: צילום דיגיטלי עם היסטוגרמה
מדריך צילום: תפיסה מתוקה במים מלוחים
מדריך לצילום פנורמי: לתמונות נוף ועוד
היעד
לכל מקום שאליו אנחנו מגיעים יש 'אופי' – אווירה שייחודית רק לו. כולנו רוצים לחזור עם זיכרונות יפים מהטיול בחו"ל ואיזו דרך יותר טובה מאשר צילום?
לרוב לא נזכור את זמזום הג'ונגל הרועש, את יראת הכבוד שבמבט אל עבר הפסגה שאנחנו עומדים לכבוש, את ליטוף שלג הבוקר הנעים, את הפליאה שבמפגש הראשון עם חיית פרא או את האווירה המיוחדת של רחוב מסוים בכפר שביקרנו בו. התמונות שלנו צריכות לעזור לנו לעורר את הזיכרונות לתחושות האלה.
בראש ובראשונה, תחשבו מה הביא אתכם להחלטה 'לאן טסים' - מכל המקומות בעולם, למה בחרתם את היעד המסוים הזה? האם זה הנופים? האוכל? האנשים? תעשו רשימה של הדברים שעולים לכם בראש – אלו דברים שכנראה תרצו לצלם. תמיד יהיו אטרקציות שלא תדעו עליהן מראש, לכן צריך לעשות מחקר. צלמים מקצועיים מבלים זמן רב בשיטוט באינטרנט וקריאה בספרים על המקום אליו הם מגיעים. מחקר מעמיק יעזור לכם להבין מה נמצא ביעד שלכם, ומה מתוך זה יכול להיות נושא צילום מוצלח. דברו עם חברים שהיו שם, תשאלו בפורומים, תלמדו כל מה שאפשר לפני שאתם מגיעים ליעד.
כשקראתי את ספר הטיולים על רומא, תמונה אחת של ספריית מוזיאון הותיקן תפסה את תשומת ליבי. במשך שעה שלמה חיפשתי רק את המקום הזה עד שמצאתי אותו בשביל לתעד מבעד לעדשה שלי.
ציוד
יש חשיבות עצומה לציוד שאתם לוקחים או משאירים בארץ. הנפח של התיק ומשקלו יקבעו עד כמה תסבלו או תהנו בטיול – הרי לא תשאירו את תיק הצילום במלון, נכון? אז מה לוקחים ומה משאירים? אם אתם מצלמים במצלמה קומפקטית כל הדרוש לכם זה כיס. אולם מי שמצלם עם DSLR צריך להיות יצירתי.
עדשות - יש לקחת בחשבון עדשות שונות שיתאימו לצילום נוף, לפורטרטים, למאקרו, ועדשת טלפוטו טובה. שימו לב שמדובר במינימום 4 עדשות, לעולם אין לדעת במה תתקלו בטיול שידרוש מכם מגוון של עדשות, ולא נעים בכלל להיתקל בסיטואציה שבה יש לנו את הפריים המושלם מול העיניים, ללא היכולת לצלם אותו.
גוף מצלמה - דיברנו על העדשות, אבל אסור כמובן לשכוח את הגוף היקר שלכם.
סוללות - ודאו שיש לכם 2 סוללות טעונות עבור המצלמה. לפחות אחת חלופית.
פלאש - וסוללות להחלפה לפלאש
יש לדאוג שהחיישן שלכם יהיה נקי לפני שיוצאים מהארץ מפני שאתם בטח לא רוצים לחפש חנות צילום באמצע הטיול ולשלם ביוקר.
פילטרים ואבזרים - פולרייזר ו-ND, מטליות לניקוי העדשות ושלט רחוק.
חצובה - קטנה קלה וחזקה, מונופוד, או Gorillapod . כל אחת עם היתרונות והחסרונות שלה.
גם אם אין לכם חצובה כלל, אפשר תמיד למצוא פתרון יצירתי כגון הנחת המצלמה על משטח שטוח יציב ולהפעיל את המצלמה בעזרת שלט או טיימר.
(דוגמה לקולוסיאום שצולם ללא חצובה על עמוד שטוח ברחוב. צילום עומר פרצ'י, גליץ)
שמירה על התמונות
אז התחלנו לצלם והתמונות צוברות מקום אחסון גדול – מה עושים? כדאי ורצוי להביא אתכם לפטופ קטן בסגנון netbook, או ultraportable – מחשבים ניידים חזקים וקלים שלא יעלו על משקל 1.5 ק"ג. בנוסף רצוי וכדאי להביא אתכם כונן קשיח חיצוני שלא דורש חיבור לחשמל ומתחבר ישר ללפטופ. את התמונות תפרקו למחשב הנייד, תגבו גם לכונן הקשיח ובכך תסירו דאגה מליבכם שהתמונות לא מוגנות. עוד דרך טובה היא לעלות ולשתף ברשתות החברתיות, באתר האישי או בבלוג שלכם. הרי מה יותר טוב מלשתף את החברים והמשפחה בזמן אמת במהלך הטיול ולקבל תגובות באופן מיידי. זו גם דרך טובה לחברים שלכם ללמוד על המקום שבו אתם מטיילים.
לסיכום
לא משנה לאן אתם טסים, חשוב ללמוד על המקום לפני הנסיעה, להינות תוך כדי, להעלות ולשתף את התמונות שלכם ולחזור עם חוויות אדירות וחשק לפעם הבאה.
הכותבים: עידן פרסר ועומר פרצ'י מדריכים בגליץ בית-ספר לצילום.