בגלל החום והזיעה: איך הכי נכון לטפל בשפשפת?
הן מגרדות, מציקות ושורפות כשהולכים - שפשפות ופטרת המפשעות עושות בנו שמות, בעיקר בקיץ בשל החום והלחות. איך להימנע, ומה עושים אם זה כבר שם? מומחה מסביר
פטרת המפשעות ושפשפת הן תופעה אופיינית לימי הקיץ ונגרמת משילוב של שלושה גורמים עיקריים: חום, לחות ושפשוף. החום, הלחות והשפשוף של העור במפשעות מהווים סביבה אידיאלית להתרבות פטריות.
רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט
קראו עוד על טיפוח העור :
- כתמים לבנים על הגב? איך מעלימים פטריות שמש
התופעה שכיחה אצל ספורטאים וחיילים שהולכים הרבה, וגם בקרב רוכבי אופניים שלובשים מכנסיים צמודות. מה ההבדל בין פטרת לשפשפת, ואיך מטפלים? ההסברים לפניכם:
מהי פטרת המפשעות?
מדובר במחלת עור זיהומית שנגרמת עקב זנים שונים של פטריות ושכיחה יותר בגברים. פטרת המפשעה (Tinea cruris), כפי ששמה מעיד עליה, מופיעה באזור המפשעות ובחלקים הפנימיים העליונים של הירכיים. חום ולחות מהווים פקטור חשוב להתפתחות פטרת המפשעה, לכן היא שכיחה בעיקר בעונת הקיץ החמה ובאקלים לח, אך היא עלולה להופיע גם בחורף.
לבישת מכנסי ספורט צמודים שגורמים לחום מקומי וללחות גבוהה תורמים להתפתחות הפטרייה, בעיקר למי שיש לו נטייה גנטית לכך.
בין סוגי הפטריות שגורמות לפטרת המפשעות נמנים: טריכופיטון רוברום (Trichophyton rubrum), טריכופיטון מנטגרופיטיס (Trichophyton mentagrophytes) ואפידרמופיטון פלוקוזום (Epidermophyton flucosum). לא פעם היא תופיע בגוף עם פטרת בכף הרגל וציפורני הרגליים.
הפטרייה מתבטאת בשטחי עור אדמדמים מכוסים בקשקשים עדינים שמתפשטים לאו דווקא באופן סימטרי. שולי הנגעים הפטרייתיים מורמים, אדומים ובעלי גבול חד ביחס לעור הבריא. לעתים רחוקות מכילים השוליים המורמים של הרובד הפטרייתי שלפוחיות קטנות עם נוזל שקוף, שעלולות להיות מוגלתיות.
מרכז הרובד הפטרייתי נראה שטוח ומכוסה לעתים בקשקש לבן עדין. הרובד הפטרייתי מתפשט בצורה לא סימטרית כשלרוב ההתפשטות היא לכיוון הירך. בדרך כלל הפטרייה אינה מתפשטת או מתפתחת בשק האשכים ו/או באיבר המין, מאחר ששכבת הקרטין (השכבה החיצונית ביותר של העור המהווה מזון לפטריות אלו) באיברים אלו דקה מאוד.
האבחון הוא קליני (די במבט של רופא עור מומחה), אך בכל זאת מומלץ לבצע בדיקה לאישוש מציאותן של פטריות. מניחים על זכוכית נושא קשקשים שניטלו מהמפשעות (רצוי משולי הרובד הפטרייתי), מטפטפים טיפה של חומר המכונה KOH בריכוז 20%-10% (חומר זה ממיס את הקרטין אך אינו פוגע בפטרייה), ומזהים בעזרת מיקרוסקופ מבנים של פטרייה. אמצעי נוסף לאבחון הוא תרבית. 4-2 שבועות לאחר ביצוע התרבית ניתן לאתר את סוג הפטרייה.
איך מטפלים בפטרת?
כטיפול מקומי מומלץ למרוח קרם או ג'ל אנטי-פטרייתית. מרקם הג'ל נעים ומרגיע מיידית את תחושת הגירוד והעקצוץ. מוצרים מומלצים לטיפול הם למיסיל דרמג'ל של נובוריטס שמיכל טרבינאפין שקוטל את הפטרייה, אגיספור ביפונזול (Bifonazole), ומנטקס (בוטנפין).
כטיפול מונע מומלץ למרוח את המפשעה פעם או פעמיים בשבוע במשחה אנטי-פטרייתית.
כואבת, בלי זיהום: שפשפת
שפשפת (Intertrigo) היא תוצאה של חיכוך מתמיד בין הירכיים העליונות עקב הליכה מרובה ריצה ועוד. הפעולות גורמות לחום מקומי וגירוי. לא מדובר בזיהום, אלא בחיכוך שמניב עור אדום, מגורה וכואב. לקראת שולי הנגע האודם והגירוי פוחתים והולכים.
בניגוד לפטרת המפשעות, שבה מרכז הרובד הפטרייתי נראה תקין והשוליים מורמים ובעלי גבול חד, בשפשפת מרכז הרובד הוא הבולט באדמומיותו, ואילו השוליים שטוחים יותר ונעדרי גבול ברור בינם לבין העור הבריא. הרבדים האדמומיים של השפשפת סימטריים בדרך כלל. בשפשפת קיימת תחושת צריבה וכאב, לעיתים באופן בלתי נסבל, ואילו בפטרת המפשעות קיים בעיקר גרד.
את השפשפת ניתן להשוות לכווייה בדרגה 1או לעתים בדרגה 2, עד כדי כך שאפילו נגיעה במקום גורמת לאי-נוחות. השפשפת נגרמת רק לאנשים בעלי מרווח צמוד בין הירכיים וכל טיפול נאות שיינתן יקל אמנם את אי-הנוחות, אך ההליכה המחודשת או הריצה תגרום בכל פעם מחדש להישנות השפשפת.
איך להפחית כאב משפשפות?
ההמלצות הטיפוליות הן להימנע ככל האפשר מחיכוך מתמיד, להקטין את החיכוך בין שתי הרגליים על ידי הליכה על בסיס רחב ככל שניתן, ללבוש תחתונים מכותנה, רצוי תחתוני בוקסר ולקיים הפסקות תכופות בהליכה ממושכת, כדי למנוע התחממות וחיכוך מקומי.
גם שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, ממליצה להפחית את החיכוך בבגדים: "למי שנוטה לשפשפות חשוב להימנע מבגדים צמודים מדי ולהשתדל ללבוש בגדים מבד כותנה כשאפשר.
"חשוב להתמיד בטיפול באופן יומיומי, אם מפסיקים לטפל לפני שהשפשפת נעלמת לגמרי היא תחזור. חשוב למרוח עד שהיא לא נראית יותר, ואפילו להמשיך יומיים-שלושה לאחר מכן למקרה שנשאר ממנה משהו שאנחנו לא רואים".
בנוסף לטיפול מונע מומלץ למרוח בשעות הבוקר משחה אנטי-דלקתית, שמכילה קורטיזון חלש-בינוני, ומשלבת בתוכה גם חומר אנטי-פטרייתי, כגון הידרו-אגיסטן, דקטקור או קומגיס. בשעות הערב מומלץ למרוח קרם או ג'ל אנטי פטרייתי נקי כמו למיסיל דרמג'ל שמכיל טרבינפין.
הקורטיזון נועד להחליש את האודם ולמתן את הצריבה ותחושת הבעירה. החומר האנטי-פטרייתי (למיסיל דרמג'ל) נועד למנוע התפתחות פטרייה שעלולה לעיתים להתפתח ממריחה עודפת של משחות שמכילות קורטיזון וכן עקב קרקע המזון הנוחה להתפתחות פטריה.
מוצרים מומלצים:
קרמים לטיפול בפטריות:
- אגיסטן - מחיר: 31 שקלים
- אגיסטן עם אלוורה - מחיר: 30.70 שקלים
- אגיסטן בייבי - מחיר: 31 שקלים
- דקטרין - מחיר: 24.50 שקלים
- פטריון - מחיר: 23.80 שקלים
- למיסיל קרם 15 גרם - 50.20 שקלים
- למיסיל קרם 30 גרם- 64.99 שקלים
- למיסיל ספריי - מחיר: 54.10 שקלים
- קרם דרמוסיל של לייף - מחיר: 39 שקלים
- פטיר - מחיר: 45 שקלים
- Redskin של מורז (מתאים לשפשפות) - מחיר: 40 שקלים
טלקים אנטי בקטריאליים:
- אונטיציל - מחיר: 35 שקלים
- פונגימון - מחיר: 35.15 שקלים
- למסיל דרמג'ל (מתאים לפטרת המפשעה) - מחיר: 49.10 שקלים
קרמים לתפרחת חיתולים היעילים כטיפול משלים למניעת שפשוף:
- קמיל בלו של ד"ר פישר - מחיר: 17 שקלים
- בייבי פסטה - מחיר: 19 שקלים
- עדינול - מחיר: 20 שקלים
- משחה טיפולית של לייף - מחיר: 18 שקלים
הכותב הוא רופא עור בכיר בבית החולים תל השומר