הערכה: איטליה תעדיף לפרוש מגוש האירו לפני יוון
בבנק אוף אמריקה מעריכים כי הסבירות שאיטליה, הכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו, תפרוש ממנו - גדולה מזו של יוון משום שהצמיחה הכלכלית שלה תגדל. ממחקר שערכו עולה עוד כי גרמניה לא תוכל למנוע את העזיבות האפשריות מהגוש
לאיטליה ולאירלנד יש יותר תמריצים לעזוב את גוש האירו מאשר ליוון, בעוד שלגרמניה אין ככל הנראה מרחב גדול למנוע את העזיבות. כך מעריכים היום (ו') כלכלנים בבנק אוף אמריקה.
כתבות אחרונות על גוש האירו בערוץ הכלכלה :
- באיחוד הסכימו: 30 מיליארד אירו לבנקים בספרד
- הבנק האירופי הוריד את הריבית לשפל היסטורי
- גרמניה אישרה את האמנה הפיסקאלית האירופית
אסטרטגי מטבע החוץ של הבנק, דיוויד וו ואתנסיוס וומווקידיס, השתמשו בניתוח עלות-תועלת ובתיאוריית המשחקים על מנת לקבוע בדו"ח שפרסמו כי המשקיעים "ככל הנראה אינם מעריכים נכונה את האפשרות של עזיבה מרצון של מדינה אחת או יותר".
"הניתוח שלנו העלה מספר תוצאות מפתיעות, שאפילו הקוראים שלא יסכימו עם המסקנות יגלו שהן מעניינות", נכתב בדו"ח. לטענת הבנק, איטליה - הכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו - היא בעלת סבירות גבוהה יותר לעזוב את הגוש ממדינות אחרות, ולמעשה תרוויח משיפור בתחרותיות, בצמיחה הכלכלית ובמאזנים.
גרמניה אמנם נחשבת למדינה שתוכל לעזוב את גוש האירו בקלות הרבה ביותר, אולם יש לה פחות סיבות מכל מדינה אחרת לעשות זאת, מכיוון שאז תעמוד בפני צמיחה חלשה יותר, ופוטנציאל לעלייה בעלויות ההלוואה. החוקרים מוסיפים כי לאוסטריה, לפינלנד ולבלגיה אין הרבה סיבות לעזוב. מקרב המדינות שנפגעו ישירות מהמשבר, ספרד היא בעלת הפוטנציאל הנמוך ביותר לעזוב.
הניתוח מבוסס על עבודה שבה דורגו 11 מתוך 17 מדינות גוש האירו על פי קריטריונים, כגון עד כמה מסודרת תהיה העזיבה שלהם את גוש האירו וכיצד היא תשפיע על הצמיחה הכלכלית, שיעורי הריבית והמאזנים. אירלנד ואיטליה קיבלו ציון ממוצע של 3.5, בעוד שיוון קיבלה 5.3 וגרמניה זכתה לניקוד הגבוה ביותר של 8.5. ככל שהמספר נמוך יותר, כך גדלים היתרונות של העזיבה. "אם המסקנות שלנו יתבררו כנכונות, תהיה לכך השפעה שלילית על השווקים בחודשים הבאים", סיכמו.