שתף קטע נבחר

 

לכבוד שבת: איציק אשל עושה כבוד לזמירות

שש שנות עבודה שהחלו במפגש מקרי בז'נבה, הולידו את פרויקט שירי השבת של איציק אשל, שמארח את מידד טסה והאח חיים ישראל. המטרה: להנחיל לדור הצעיר פיוטים בל יישכחו. קבלו שלושה שירים בהשמעה ראשונה, רגע לפני שבת

שולחן השבת של משפחת אשוואל הוא קונצרט פיוטים בלתי נגמר, לפחות אם מקשיבים לפרויקט החדש של איציק אשל, שבו הוא מארח את אחיו הזמרים חיים ישראל ואבישי אשל – כולם אשוואלים אסליים.

 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

  • זמני כניסת השבת - ועוד על פרשת פנחס 

     

    איציק אשל, כמו גם אחיו חיים ישראל, נחשב לכוכב בלתי מעורער בז'אנר החרדי המזרחי. האח הצעיר אבישי, מקליט בימים אלה את אלבום הבכורה, ומחכה לפריצה הגדולה. אחרי שבעה אלבומים מצליחים, שהולידו אי-אלה להיטים שאף הגיעו אל מחוץ לגבולות המגזר ("זה רק מהשם") – התפנה איציק אשל לפרויקט הגדול הבא: אוסף שירי השבת המלא, שעתיד לצאת בשלושה אלבומים, הראשון שבהם – "לכבוד שבת קודש" – יצא לאחרונה.

     

    אז נכון שיצחק מאיר כבר עשה את זה לניגונים החסידיים, בפרויקט דומה למדי – אלא שאשל מבקש לעשות כבוד לאוצרות הפיוט המזרחי לשבת, הזמירות והסלסולים מבית אבא. גם ב"שלום עליכם" (בשלושה סגנונות מוזיקליים המקובלים על כלל עדות ישראל), מקפיד אשל על הנוסח הטקסטואלי המזרחי.

     

    "שירי השבת שהקלטנו הם בעצם מיקס של קיבוץ גלויות, והצוף המוזיקלי האותנטי של כל העדות והמגזרים", אשל מבקש לדייק. "לקחנו תפילות וזמירות ביחד, ושילבנו יצירות לאניני הטעם המוזיקאלי". עם זאת, השורשים המזרחיים של היוצרים והמשתתפים שומרים על דומיננטיות באלבום.

     

    אשל עצמו מתייחס לאלבום כ"חוויה כפולה של זיכרונות ועונג שבת", ומבהיר כי הפיוטים והזמירות הללו הם חלק מהתפריט בשולחן השבת המשפחתי עד היום.

     

    "המשרתת המרוקאית בכתה מהתרגשות"

    שש שנות עבודה מסתכמות בפרויקט שירי השבת, ולא מעט חברים להיכל התהילה אף נטלו בו חלק, בהם מידד טסה והאחים

    המוכשרים. "בחרתי את הזמרים הכי משפיעים במגזר החרדי", אשל אומר. "אחיי חיים ישראל ואבישי הם בעצם חלק מהחוויה המעשית של ביצוע השירים הללו משולחן השבת, ויחדיו אנחנו מנסים להנחיל לדור הצעיר את שירי השבת שכמעט ונכחדו; אותם השירים שהם השורש המוזיקאלי שלנו".

     

    הפרויקט השבתי התעורר בכלל בז'נבה, בשבת רחוקה מצלילי הפיוט של בית אבא. "התארחתי אצל משפחה יהודית, וכשהתחלתי לשיר את השירים הכי מוכרים, אף אחד שם לא הכיר כלום ממה ששרתי", אשל מספר. "כאשר הגעתי ל'צור משלו', המשרתת המרוקאית הלא יהודייה שהאזינה לנו, בכתה במטבח מהתרגשות, וסיפרה שנזכרה בבית אביה, שם היו היהודים שגרו בשכנות שרים שירי שבת.

     

    "אז החלטתי שאני חייב לחדש את השירים הללו מבית אבא, לא רק בגלל ההנאה מהמוזיקה - אלא גם לשימור המסורת והנחלת העבר לדור הצעיר. זה התחיל כפרויקט ללא הגדרת זמן, ואני שמח על התוצאה. עבודה עם אנשים חיוביים מולידה פירות נאים".
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    "חוויה כפולה של זיכרונות ועונג שבת". איציק אשל
    צילום: אילן בשור
    מומלצים