אל תצעקו: להתמודד עם ילדי ADHD בחופש הגדול
היציאה מהמסגרת וסדר היום הגמיש בחופש הגדול קשים לכל ההורים והילדים. אך עבור אלו שסובלים מהפרעות קשב וריכוז זו כמעט משימה בלתי אפשרית, בעיקר אם עושים הפסקה מהטיפול בריטלין. אז איך ניתן בכל זאת לעבור אותו בלי להשתגע? מדריך
אריק, אביו של דרור בן ה-12 נשמע מיואש. "קשה מספיק לגרום לו להתארגן בימי בית הספר", הוא מתלונן, "אבל אז לפחות ישנה מסגרת קשיחה יותר וצריך לתקתק את הבוקר ולהספיק להגיע בזמן. אנחנו והוא יודעים שיש שעה לצאת מהבית ומצליחים להתארגן לקראתה. בחופש זה סיוט. הילד מסתובב כל הזמן בפיג'מה, הבית הפוך ומבורדק ודרור מרבה להתפרץ ובעיקר משועמם במרבית הזמן. הדבר העיקרי שהוא מוכן לעשות זה לרבוץ מול הטלוויזיה והמחשב תוך כדי תנועה בלתי פוסקת".
"רק המחשבה על החופש עושה לי סיוטים, בעיקר על הימים שאחרי הקייטנות", מתארת גם דורית, אמא של יעל בת התשע. "ללא ריטלין ההילדה לא מצליחה לבצע משימות פשוטות של התלבשות והתארגנות. היא מאבדת באופן קבוע את כל הציוד שלה, חוזרת בלי נעליים מכל מקום שבו היא שהתה עם החברים כי היא שכחה שהורידה אותן או שהיא אינה זוכרת היכן היא הניחה אותן. במהלך השנה היא לוקחת ריטלין והמצב משתפר בהרבה, אבל בחופש הגדול היא מסרבת לקחת והכל נהיה קיצוני יותר. הימים הופכים לגיהינום של בלאגן ואי סדר חיצוני אך כמובן גם פנימי".
רוצים לדעת עוד? הכל על הפרעות קשב וריכוז
מחר (ג) ב-12:00 יתקיים פורום חי: לא רק ריטלין עם ד"ר אלי הימן , שיענה על השאלות שלכם לקראת שנת הלימודים. ניתן להציג שאלות כבר עכשיו
כתבות אחרונות על ADHD בערוץ הורים :
חוקרים מאונ' ת"א: יש קשר בין שם הילד להפרעת קשב
ארה"ב אישרה: ריטלין לילדים - כבר מגיל 4
המרשם ל-100 בחשבון: ריטלין מגיל קטן
כן, החופש הגדול כאן והילדים מאושרים. יש לו ריח, טעם וצבעים מיוחדים משלו: ריח של ים, כלור, תירס וקרם הגנה. אין שיעורים, אין מבחנים ואין מסגרות. לא צריך להיות בריכוז תמידי, אין את לחץ ההתארגנות בבוקר ואין את הצורך להשכיב בשעה מסויימת בערב. יוצאים מהשגרה ומשתחררים, גבולות סדר היום נפרצים לגמרי. הילדים נמצאים שעות רבות בבית, רוצים לעשות כיף ולנוח, והחגיגה בעיצומה.
אך עבור הורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז (ADD/ADHD) הגעתו של החופש הגדול מביאה עימה לחץ רב וחששות. עבור ילדים אלו השינוי והמעבר משנת הלימודים לחופש הגדול אינם פשוטים. החשש הוא דווקא בשל העדר מסגרת ושגרה הכוללים לוח זמנים מסודר. מסגרות מסודרות חשובות ומשמעותיות מאוד לילדים בעלי הפרעות קשב. הם מסתדרים טוב יותר כשהם נמצאים במסגרת וכשיש להם לוח זמנים מוסדר וברור - בדיוק ההפך הגמור מהלו"ז, או יותר נכון חוסר הלו"ז, שאינו קיים בחופש הגדול.
בנוסף, הורים רבים מפסיקים לתת לילדיהם בחופש ריטלין וקונצרטה. המחשבה שמנחה אותם היא שכדאי לתת לילדים "פסק זמן" מהתרופה, כיוון שבשבועות הקרובים הם לא צריכים להיות קשובים ומרוכזים כמו בלימודים. הבעיה היא שהפסקת נטילת התרופה עלולה להתבטא לא רק בפגיעה משמעותית ביכולת הריכוז, אלא גם בקשיים רבים בויסות ההתנהגותי. כלומר, הילדים יפגינו בחופש הגדול יותר התפרצויות זעם ואימפולסיביות, חוסר סדר, קשיי התארגנות ועוד.
אז כיצד נעבור את החופש הגדול עם ילדי הפרעות הקשב והריכוז מבלי לאבד את השפיות?
1. צרו סדר יום ברור בבית
מתי קמים, מתי הולכים לישון, האם נשארים עם פיג'מה או מחליפים לבגדים, מהן שעות הטלוויזיה/מחשב, מה עושים בשאר היום ומהן המטלות היומיות של כל אחד מהילדים. קבעו מסגרת התנהגותית ברורה ועקבית עם כללים שיתאימו לתא המשפחתי שלכם. חשוב לערוך תיאום ציפיות מול הילד שבו הוא יציין מה הוא מצפה מהחופש ומכם ואתם תציינו בפניו את שאתם מצפים ממנו. היעזרו במערכת של חיזוקים ומניעות כדי להבטיח את הצלחת מערכת היחסים.
2. פרקו כל משימה גדולה למספר משימות קטנות
והקצו לכל משימה את משך הזמן הדרוש לביצועה. אם הילד צריך, לדוגמה, לסדר את החדר, פרקו את הסידור לתתי משימות: סידור המכוניות, סידור הספרים, סידור המיטה וכו'. משימות גדולות גורמות לבלבול רב בקרב ילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז, דבר שמקשה עליהם מאוד לבצע אותן.
3. הכינו לוח מטלות גדול במקום בולט בבית
בלוח תרשמו את כל המטלות, המשימות והאירועים של כל אחד מבני הבית בחודש הקרוב. לכל בן משפחה יינתן צבע ייחודי משלו, דבר שיקל על הילד לדעת בדיוק אלו מטלות צפויות לו בימים הקרובים ויעזור לו מאוד להתנהל כהלכה.
4. אל תשכחו תזכורות
מומלץ להיעזר בתזכורות מצלצלות או כתובות מצוירות שיעזרו לילדים לעמוד בהתחייבויותיהם. שעון חול הוא דרך המחשה נהדרת להסביר לילדים על הזמן החולף ולהבהיר להם מתי עליהם לבצע את המטלות שניתנו להם.
5. חופש - אבל לא רק
החופש הגדול בהגדרתו נועד למנוחה, אך לדעת מומחים מומלץ להמשיך ולאמן את המוח ואת הגוף של הילד גם במהלכו, כדי שלא לאבד מההישגים הרבים שעליהם הוא עמל במשך שנת הלימודים. צפייה מוגברת בטלוויזיה או שימוש מוגזם במחשב עלולים לגרום לו לאבד הישגים אלו. לכן חשוב שבמסגרת הפעילויות המהנות בחופשת הקיץ תהיינה גם פעילויות לימודיות.
וכך, אם ממילא הילד יושב זמן רב על מחשב מומלץ לתת לו לשחק בלומדות מחשב, שהינן תוכנות שבאמצעותן רוכשים הילדים ידע רב בתחומים שונים, בהם מתמטיקה, שפה, לוגיקה, ידע כללי ועוד. בנוסף, ישנן תוכנות המסייעות בטיפול בסימפטומים של הפרעות קשב וריכוז ומסייעות לילדים להיות מוכנים למסגרת הלימודית בבתי הספר.
6. אל תצעקו
חם, לח והילדים מפרקים את הבית. יש לכם את כל הסיבות להיות עצבניים ולבטא את זה. ובכל זאת, נסו להקפיד שהשפה המשפחתית תהיה מורכבת מגישה אופטימית, מחמאות, עידוד והומור. זה ישפר את האווירה ולא יוסיף מתח לאווירה המתוחה ממילא. בעת התפרצות זעם נסו להעביר את הילד למקום נינוח, לשמור על שקט ולהשתמש בהומור. לאחר ה"סערה" נסו לשחזר מה היה הגורם להתפרצות הזעם, וחישבו מראש על דרכי מניעה.
7. פעילויות להעלאת הביטחון העצמי
ובאותה אווירה משפחתית חיובית, שלבו בחופש פעילויות שיעודדו את היצירתיות של הילד ויגרמו להעלאת הביטחון העצמי שלו. לדוגמה, מפגשים במוזיאון הילדים, ביקור במוזיאון המדע וכל אינטראקציה יצירתית אחרת שבה ילדכם מתעניין. נסו לנצל את הזמן הפנוי לרכישת מיומנות או ידע חדשים. דבר זה יגרום לו לחוש סיפוק ויעלה את ביטחונו העצמי. הדבר חשוב לכל ילד - וללא ספק חשוב כפליים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, שפעמים רבות חווים פגיעה בדימוי העצמי.
8. ודאו כי הילד מפעיל גם את הגוף
הלו"ז לקיץ צריך לכלול הרבה פעילות גופנית מהנה כמו משחקי כדור, בריכה, טיולים, אופניים וכדומה, במטרה לאפשר לילד לפרוק את האנרגיה העצורה בו.
9. זכרו שאתם המודל
לא פשוט להיות בחופש עם ילדי קשב וריכוז. עם זאת, אתם המודל של ילדיכם. עליכם להיות כמה שיותר מאורגנים ומווסתים מולם.
התפרצויות זעם שלכם על הילדים יגרמו להסלמה בבית. אם אתם מרגישים שאתם עומדים להתפרץ, שאינכם יכולים להתנהל עוד מול הילד, החליפו תפקידים עם בן הזוג. צאו מהסצינה ולכו לחדר להירגע ותנו להורה האחר לנהל את המצב. עבודה הורית כצוות תעזור לכם מאד בכל ימות השנה - ובמיוחד בחופש הגדול.
10. הקדישו זמן לעצמכם
נצלו את החופש ואת אווירת ההפנינג כדי להקדיש זמן פרטי לעצמכם, לצאת מהבית, לעשות ספורט או לצאת עם חברים. כך תרעננו את מערכת היחסים עם ילדיכם ולא תחושו "על הקצה" מולם.
11. וותרו קצת
אל תשכחו שלמרות הכל מדובר בחופש. אתם וגם הילד זקוקים לו מאוד. אפשר לוותר קצת.
חופשה נעימה.
הכותבת היא מנחת קבוצות הורים בכירה במרכז להורות ומשפחה במכללת סמינר הקיבוצים