בגלל הורים שלא חיסנו: התפרצות שעלת בגן ילדים
פרסום ראשון: שבוע לאחר שאירעה התפרצות חצבת בגן בת"א, נחשפו ילדי גן נוסף למחלת השעלת המסוכנת בשל הורים שסירבו לחסן את ילדם. בחלק מהילדים נצפו תסמיני המחלה והם נשלחו לטיפול. מומחה: ההורים מחזירים את המחלות לעולם
שוב הורים סירבו לחסן – וגן שלם בסכנה: רק שבוע לאחר שאירעה התפרצות חצבת בגן ילדים בתל אביב, חשף פעוט בגן ילדים בקריית אונו את כל ילדי הגן לחיידק השעלת המסוכן, זאת לאחר שהוריו סירבו לחסן אותו. הפעוט הוצא מהגן לבידוד, וכל שאר הפעוטות נשלחו לקבלת טיפול אנטיביוטי מונע. חלקם כבר החלו לפתח תסמינים המתאימים למחלה.
לא מחסנים - וחולים:
- ההורים לא חיסנו - 2 חלו בחצבת בגן בתל אביב
בסוף השבוע שעבר החל פעוט בגן לסבול מנזלת ומשיעולים. הוא נשלח לרופא המטפל והבדיקות הראו כי נדבק בחיידק "בורדטלה פרטוזיס", הגורם למחלת השעלת. הוא נשלח מהגן לבידוד ולטיפול אנטיביוטי.
חלק מהילדים האחרים בגן, בגילאי שלוש לערך, כבר החלו לפתח תסמינים הדומים למחלה, ובהם נזלת ושיעול.
עם קבלת התשובה לגבי הילד הלא מחוסן הורתה היום רופאת לשכת הבריאות המחוזית בתל אביב לכל הורי הילדים לגשת לרופא לקבלת טיפול אנטיביוטי בתרופה "אזניל", המונע המשך העברת החיידק הלאה לילדים נוספים.
הגן עדיין לא נסגר, והיום הגיעו אליו רק ארבעה ילדים מתוך 15 שפוקדים אותו מדי יום.
"מדובר במחלה מסוכנת שיכולה להביא גם לתמותה", אומר ל-ynet פרופ' מתי ברקוביץ', יו"ר איגוד רופאי הילדים. "חבל מאוד שהורים מזניחים את הילד וחושפים אוכלוסיות שלמות של ילדים למחלות שנעלמו מן העולם. הם אלה שגורמים לחזרתן. החיסונים בשום פנים ואופן לא מכילים חומרים כימיים מסוכנים, לא מכילים מתכות, הם נבדקו והוכחו כבטוחים, מורידים תחלואה וגם תמותה".
שעלת (פרטוסיס) נחשבת לאחת מעשר המחלות הקטלניות ביותר בעולם, ובתחילת המאה הקודמת הייתה גורם עיקרי לתמותת תינוקות, עד להכנסת החיסון, המגן בכ-70% על כל מתחסן ושהביא לירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה, זאת בשל "אפקט חיסון העדר" - ככל שיותר יותר ילדים מתחסנים כך ההגנה באוכלוסייה גדולה יותר והמחלה נעלמת.
המחלה, המכונה גם "מחלת מאה הימים" בשל משכה הארוך העלול להגיע לחודשים של שיעול, מתבטאת בשלושה שלבים: השלב הראשון נמשך כשבועיים ומאופיין בנזלת ובהפרשה מהעיניים.
בשלב השני מופיע שיעול התקפי ממושך המלווה בהאדמה בפנים, אודם בלובן העין (לחמיות) הקאות ואף הפסקות נשימה בתינוקות. התקפי השיעול מסתיימים בקושי בשאיפת אוויר המתאפיין במעין שריקה.
השלב השלישי מתאפיין בהמשך השיעול תקופה ארוכה העלולה כאמור להימשך גם חודשים ארוכים.
ממשרד הבריאות נמסר: בתגובה "ביום חמישי ה-12.7 ביולי התקבלה בלשכת בריאות תל אביב הודעה מרופא קופת חולים מאוחדת בקריית אונו על תשובת PCR חיובית לשעלת בילד בן שנתיים וחצי. ההודעה כללה חולים נוספים חשודים לשעלת במשפחתו של הילד. כל המשפחה קיבלה טיפול אנטיביוטי.
"הילד פוקד משפחתון פרטי בקריית אונו שמבקרים בו 15 ילדים בגילאי 10 חודשים עד 3 שנים. בשיחה עם הגננת התברר כי מלבד הילד הנ"ל ישנו ילד אחד שלא חוסן כנגד שעלת כלל וילד נוסף שחוסן חלקית. שאר הילדים מחוסנים. הילד שלא חוסן כלל כעת מנוזל, אחות אפידמיולוגית שוחחה עם אביו והורתה לו לפנות לרופא לקבל טיפול אנטיביוטי, ולא להחזיר את הילד לגן עד סיום הטיפול.
"נשלח מכתב להורי ילדי המשפחתון ובו הפניה לרופא המטפל למתן טיפול אנטיביוטי מונע. המכתב כלל הפניית ההורים לטיפת החלב על מנת לוודא שהילדים השלימו את שגרת החיסונים. המלצה לטיפול מונע ניתנה גם לצוות המטפל, וחזרה לגן של ילדים חולים תהיה על פי אישור רפואי".