הורמונים לגיל המעבר: אסטרוגן מגן מסרטן השד
מחקר מגלה כי טיפול באסטרוגן לנשים בגיל המעבר לא רק שאינו מסכן אותן, אלא מגן מסרטן השד ומקטין תמותה בקרב החולות, מדווחים ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות"
הדיון על הטיפול הורמונלי לנשים בגיל המעבר קיבל עוד תפנית חיובית משמעותית בשבוע שעבר. התברר שהפחד מסרטן השד, שהיה בבסיס הנטייה הגורפת שלא לתת לנשים הורמונים, אינו מוצדק.
מחלוקת הטיפול בהורמונים:
- איגוד רופאי המשפחה: להימנע מהורמונים בגיל המעבר
דיווח חדש בכתב העת המדעי היוקרתי 'Oncology The Lancet' קובע כי טיפול הורמונלי לא רק מגן מפני סרטן השד, אלא גם מקטין משמעותית את התמותה מהמחלה. למרבה האירוניה, מקור הנתונים האופטימיים הללו הוא אותו מחקר שגרם לפחד ולהפסקה הגורפת בשימוש בתכשירים הורמונליים לפני כעשור.
המחקר שעצר את הטיפול
ב2002- חל מהפך בהתייחסות לטיפול הורמונלי לנשים בגיל המעבר. מחקר גדול (WHI) שנמשך 15 שנה ואסף נתונים מיותר מ160- אלף נשים בגיל המעבר, העלה כי הטיפול ההורמונלי הניתן להן מעלה את הסיכון שלהן לחלות בסרטן השד.
הפחד מהסרטן היה דרמטי וגרם לשטף של המלצות נגד הטיפול ההורמונלי. מתן הורמונים לגיל המעבר, שהיה כה יעיל בשיפור הבריאות ואיכות החיים של הנשים, הפך ל'אויב' ודן אותן להתמודד עם גלי חום, הפרעות שינה, שינויים במצב הרוח, ירידה בתפקוד המיני ותופעות רבות אחרות האופייניות לגיל זה.
אולם מאז 2002 התפרסמו נתונים ומחקרים רבים נוספים, ותוצאות המחקר נבדקו בצורה מדוקדקת יותר והניבו מספר רב של מאמרי 'תיקונים.' כל אלה האירו את המסקנות הקטלניות של 2002 באור אחר. התבררו כמה כללים שמאפשרים מתן טיפול כמעט ללא סיבוכים ועם תועלת רבה. למשל, מתברר שהתחלה מוקדמת של הטיפול, קרוב למועד הפסקת המחזור החודשי, אינה כרוכה כמעט בסיכון כלשהו לתקופה של חמש שנות טיפול לפחות.
אחת המסקנות הנוספות היא שיש משמעות רבה לסוג הטיפול ההורמונלי. אצל הנשים שטופלו במחקר הWHI- בתכשיר שמכיל אסטרוגן ופרוגסטרון נמצאה עלייה בשכיחות סרטן השד, אולם אצל אלה שטופלו באסטרוגן בלבד נצפתה ירידה בשכיחות המחלה. התוצאות האלה, שהתפרסמו ב,2004- לא זכו לתהודה כמעט בכלל.
יעיל גם אחרי 11 שנה
הדיווח האחרון התפרסם במארס השנה וכלל המשך מעקב אחרי נשים שטופלו במשך כחמש שנים וחצי באסטרוגן בלבד. הדיווח הראה שאותה ירידה בשכיחות סרטן השד נשארה גם לאחר 11 שנה. ממצאים אלה חיזקו את העובדה שטיפול באסטרוגן בלבד לא רק שאינו מסוכן, אלא מהווה הגנה מפני המחלה.
הנבדקות היו 10,739 נשים לאחר המנופאוזה בגילים .79-50 חלקן קיבלו אסטרוגן בכדורים וחלקן קיבלו פלסבו. 7,645 נשים הסכימו כי ימשיכו לעקוב אחריהן גם לאחר תום המחקר.
נמצא כי גם אחרי 11.8 שנים השימוש באסטרוגן לתקופה של 5.9 שנים הקטין ב23%- את הסיכוי לסרטן שד פולשני בהשוואה לנשים שקיבלו פלסבו. הירידה בסרטן השד הייתה מוגבלת לנשים ללא היסטוריה מוקדמת של מחלות שד או היסטוריה משפחתית של סרטן השד.
לא רק התחלואה הייתה נמוכה יותר באופן משמעותי, אלא גם התמותה אצל החולות בסרטן השד הייתה נמוכה ב63%- בקבוצה שטופלה באסטרוגן.
הנתונים החדשים לא מפתיעים. כבר ב2011- הוצגו הנתונים ממחקר הWHI- לגבי טיפול באסטרוגן בלבד בכינוס אונקולוגים שהתקיים בסן-אנטוניו בארצות הברית.
הנתונים הראו ירידה משמעותית של כ30%- בסיכון לסרטן השד בנשים שטופלו באסטרוגן בלבד, כלומר גם לפי מחקר הWHI- טיפול באסטרוגן בלבד מגן מסרטן השד, וההגנה נמשכת גם לאחר הפסקת הטיפול לפחות עוד 11 שנה.
המסקנה מהמחקר האחרון מתווספת לעובדות שמצטברות בשנים האחרונות על הטיפול ההורמונלי לנשים בגיל המעבר ומאפשרות לתת טיפול לנשים אלה ללא סיכונים משמעותיים ועם תועלת בריאותית רבה.
הכותב הוא מנהל אשפוז יום גינקולוגי בבית החולים קפלן, מומחה ברפואת גיל המעבר וסגן נשיא האגודה הישראלית לגיל המעבר