המזגן הושבת? הנה הווילונות שיקררו אתכם
מה יקרה אם חברת החשמל אכן תממש את האיום, ותפסיק לכם את החשמל בשיא השרב? מסתבר שיש טכנולוגיות שיכולות למנוע מהחום להיכנס הביתה. בטווח הארוך יותר, למי שבונה או משפץ בימים אלה, פתרונות שונים בתחום הבנייה הירוקה יוכלו לספק לו אוויר לנשימה. שורדים את הקיץ – גם ללא חשמל
החשש מהפסקות חשמל עלול לתפוס אנשים רבים ללא אמצעי אמיתי לקירור הבית בשעות הצהריים החמות. פתרונות יעילים לבידוד אפשר למצוא אמנם בבנייה ירוקה, אבל רובם לא ניתנים ליישום מיידי. מה בכל זאת אפשר לעשות?
אפשר להרטיב מגבת ולשים אותה על הרצפה, אפשר לשבת בתוך אמבטיית קרח, ואפשר לשרוץ יום שלם בקניון הסמוך לבית או בתוך מי הים, עם המדוזות. אך היום כבר לא חייבים רק את השיטות של סבתא - מסתבר שהשוק מציע פתרונות טכנולוגיים חדישים ומידיים להצללת הבית - שיכולים להותיר את החום בחוץ.
דוגמה לכך הם וילונות עם התזת אלומיניום על חלקם החיצוני. רפי קאופמן, מנכ"ל ובעלים של בית נוסבאום המתמחה בתחום הטקסטיל, מסביר כי בשונה מווילונות רגילים, וילונות אלו לא רק מעמעמים את האור הבוהק, אלא מונעים גם חדירת קרני UV ומצמצמים את חדירת החום.
"המתמטיקה פשוטה" אומר קאופמן, "המזגן הוא "שואב" החשמל והכסף העיקרי בימי הקיץ החמים. ככל שהווילון יסנן באופן טוב יותר את קרני השמש, כך תימנע התחממות החלל והמזגן "יתאמץ" פחות". כתוצאה, ניתן להשיג לדבריו חיסכון של 10% בחשבון החשמל, אך הדבר תלוי בגורמים שונים, בהם מיקום התקנת הוילון, המרחק שלו מהזכוכית, סוג הבד, צפיפות החומר הנבחר, כיוון החלון ועוד.
הווילונות המותזים יכולים להגיע בגלילה, הכוללת שימוש בבד פרוס ומאפשרת הצללה בלבד או האפלה מלאה, בה האור אינו חודר כלל. לחילופין, אפשר להשיג אותם בבדים אווריריים, שישמשו כווילונות הסטה. למרות שאפשרות זו מעניקה מראה "עשיר" יותר - קאופמן מסביר כי שיטת הגלילה חוסכת כסף בדרך כלל, מאחר שיש צורך בכמות פחותה של בד.
מחיר: וילונות מותזים ידניים מתחילים ב-350 שקל לגודל של 1.4X1 מטרים, כולל התקנה. וילון חשמלי, שכולל מנוע, מתאם, מסילה ושלט, עומד על כ-2,500 שקל.
מדבקות על החלונות
יש פתרונות נוספים להצללה, מחומרים פחות יקרים, בהם רשתות פלסטיק מיריעת פוליאסטר מרושתת, שניתן להתקין על החלונות. מחיר: החל מ-150 שקל למ"ר. עם זאת, הם אינם בולמים את כניסת החום.
אפשרות נוספת לשדרוג הבידוד התרמי של הבית, הן יריעות ציפוי שקופות שניתן להדביק על גבי משטחי זכוכית וכך לחסום את קרינת השטח. עוזי זהרוני, מנהל השיווק באל סורג אל-סאן שמספקת מדבקות שכאלה, מסביר כי הן מעבירות אור, אך מסננות את קרינת השמש וחוסמות את החום.
מדבקות אלו מאפשרות, לדבריו, להפחית את הטמפרטורות בחדר עד כ-7% ולחסוך כ-20% מצריכת האנרגיה של המבנה. החסכון הכספי כתוצאה מכך, עומד לדבריו על למעלה מ-100 שקל ל-1 מ"ר זכוכית מצופה לשנה. ניתן להשיג את המדבקות בכל הגדלים. מחיר: כ-150 שקל למ"ר כולל התקנה.
איטום הגג בגבולות התקציב
יעל פארן, מנכ"לית הפורום הישראלי לאנרגיה, מדגישה כי הסוגיה המרכזית היא בידוד הבית. "הבעיה הכי גדולה היא שרוב הבתים לא מבודדים, כך שהחום לא רק נכנס הביתה מהר, אלא גם בורח מהר החוצה כשמקררים את הבית", היא מסבירה. "כשהבנייה של הבית מראש לא טובה, יותר בעייתי לתקן את המצב הזה".
כדי שהבית יהיה מבודד באמת, צריך שיפוץ רציני יותר, על פי עקרונות הבנייה הירוקה. מלבד בידוד והצללות, בנייה זו מתחשבת גם בכיווני אוויר, שימוש בחומרים ירוקים ומערכות מתקדמות לחיסכון באנרגיה. אבל שיפוץ שכזה לוקח זמן רב ומצריך הוצאות ניכרות. מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לבודד מבנה - בלי לקרוע את הכיס?
"הדבר הכי מיידי הוא הצללות, שמונעים מהשמש להיכנס ישירות", מסבירה פארן. "הדבר הבסיסי ביותר הוא לסגור תריסים וחלונות ביום חם. אם אין תריסים או שרוצים שהאור יחדור – ניתן להתקין הצללה מבחוץ, למשל גזיבו במרפסת או מתקן קבוע מחוץ לחלון".
בנוסף היא מדגישה את סוגיית האיטום של הפתחים בבית, בעיקר כשמדובר בחלונות ודלתות ישנים. ניתן לדבריה להחליף אותם בחלונות ודלתות חדשים ואטומים, אך מי שאין לו ראש וכסף למבצע שכזה – יכול להסתפק בסרט ספוג שניתן להדביק סביב החלון ומתחת לדלתות כדי להשיג אטימה. העלות: שקלים בודדים.
דוגמה נוספת, רלוונטית בעיקר למי שמתגורר מתחת לגג - שסופג יותר חום. "החלל שבין התקררה לגג יכול להגיע ל-70 מעלות", היא מספרת. "הקומה מתחת לגג מתחממת כולה ויכולה להגיע ל-5 מעלות יותר מעל הקומה שמתחתיה. שיפוץ קטן, שכולל התקנת אמצעי אוורור ובידוד, יכול לפתור זאת".
פארן מדגימה למשל, כי ניתן להדביק יריעות אלומיניום על הקירות הפנימיים של הבית ולשים עליהם קירות גבס. שיפוץ מסוג זה מקטין מעט את ההחלל הפנימי בבית, אך קל לביצוע, בשונה מאיטם הקירות החיצוניים של הבית.
רוצים בידוד? בנו ירוק
שיפוץ כולל של הבית, על פי עקרונות הבנייה הירוקה מייקר אמנם את העלויות, אך מאפשר לחסוך בסך הכל 20%-50% מצריכת החשמל של המבנה. אז אם אתם באמת רוצים ליצור בית שמאפשר לחסוך באנרגיה, ויש לכם את התקציב ואת הזמן - גיבשנו בסיוע המועצה לבנייה ירוקה נושאים שחשוב לתת עליהם את הדעת במהלך השיפוץ:
בידוד - הבדלי טמפרטורה בין הפנים לחוץ גורמים למעברי חום וקור דרך קירות המעטפת הזיגוג והגג, וכתוצאה לצריכת אנרגיה מוגברת לטובת איקלום חללי הפנים. כדי למנוע זאת, יש לדאוג לאיטום ולבידוד, בעיקר בחלקו החיצוני של הבית. בבית פרטי עם גג שטוח או משופע - יש לדאוג לניקוז אוויר חם שעולה למעלה באמצעות פתחים. טיפול נכון במעטפת עשוי להביא לחיסכון של עד 20% בצריכת האנרגיה לטובת איקלום חללי הפנים.
איטום ותאורה - החלונות נועדו להאיר את חללי הפנים ולאפשר מבט אל החוץ, אולם הם גם מהווים את הכשל התרמי הגדול ביותר במערכת הקיר החיצוני, בגלל זליגת האנרגיה דרכם. לפיכך יש לבחור בפרופילים בעלי חתך מיוחד שאינם מאפשרים מעבר אוויר, להשתמש בזיגוג כפול המכונה "זכוכית בידודית" ולצפות בציפוי Low-e את הזיגוג בחזיתות דרומיות.
הצללות - כדי למנוע קרינת שמש ישירה בקיץ על הזיגוג, יש להציב מעל החלונות הצללה קבועה או נעה כמו בליטה בנויה, סוכך או מרקיזה ולהתקין תריסים חיצוניים שניתן להגיף כאשר החלל אנו בשימוש.
שימוש בחומרים - במהלך השיפוץ חשוב להקפיד על שימוש בחומרים ירוקים לבנייה, שתהליך הכנתם מזיק פחות לסביבה ושאינם פולטים רעלים מזיקים לחללים ולכן בריאים יותר עבור השוהים בהם.
התקנת מערכות מתקדמות - כאשר מחליפים את תשתית החשמל במסגרת השיפוץ, אפשר להפריד בין מעגלי תאורה, מעגלי מערכות איקלום ומעגלים קבועים כמו מקררים, במטרה לאפשר הפעלה וכיבוי מרכזיים של כל מעגל בנפרד. מומלץ להתקין על כל מעגל מונה נפרד שיאפשר מעקב אחר צריכת האנרגיה ובחינה של מידת החיסכון שהושגה.
מי צריך את זה בכלל?
כרמית ליאור מהמועצה מדגישה כי מומלץ לעשות את השיפוץ בליווי איש מקצוע דוגמת אדריכל פנים או יועץ לבנייה ירוקה. לצד זאת היא ממליצה למשתמשי המבנה לאמץ התנהלות חסכונית בהפעלתו. "ברמת משק הבית הפרטי, יכולה התנהלות זאת להיות פתיחת חלונות בשעות הקרירות והגפת תריסים בשעות הקרינה הישירה", היא מדגימה.
החשיבות בייעול מבנים קיימים, גבוהה לדבריה. "התייעלות אנרגטית של מבנים, האחראים על כ-40% מצריכת האנרגיה הכללית, מאפשרת לצרוך פחות מבלי לגרוע מנוחות המשתמש בחלל", אומרת ליאור. "מלאי המבנים הקיים בישראל, שאינו מותאם לאקלים, משווע להתערבות מסוג זה שתספק לשוהים במבנים תנאי נוחות".