גם המילואימניקים החרדים נגד גיוס: "לא בכפייה"
הם שירתו בצבא או שיצא לשירות אזרחי, אבל גם מעמדה זו הם בטוחים: "אין לעולם קיום ללא התורה ולומדיה". מאהל המשרתים החרדים, המתנגדים לגיוס בכפייה, הוקם בירושלים
גורמים מתונים בחברה החרדית מצטרפים למאבק בגיוס חרדים: התנועה החרדית "טוב", שאנשיה עובדים ומשרתים, ונחשבים לסמן שמאלי-ליברלי במגזר (ואף זכו לכינוי הגנאי "החרדים החדשים"), מתייצבת באופן חריג לימין הזרם המרכזי, ומקימה משמרת מחאה נגד הכוונה לגייס לצה"ל בכפייה תלמידי ישיבות ש"תורתם אומנותם".
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- 64 שנים אחרי: משפחת תשובה סוגרת מעגל
- הסברתם אומנותם: האתר החרדי שמשיב מלחמה
- ביטאון ש"ס נגד הגיוס: נתבע בהאג, נרד מהארץ
תחת הכותרת "לא המפקד!", הכריזו ראשי התנועה על הקמת "מאהל החרדים המשרתים" בגן הוורדים שמול משכן הכנסת. הוא יפעל במקום החל משעות הערב (יום א'), ופעיליו - בוגרי ומשרתי הנח"ל החרדי, פרוייקט שח"ר והמסלולים האזרחיים - יקראו ממנו לממשלה להימנע מכל מהלך לקידום השוויון בנטל שאינו בהסכמת מנהיגי ונציגי המגזר.
"אנו שירתנו בצה"ל, ומבינים שלא ניתן לעולם קיום ללא התורה ולומדיה", כתבו המארגנים בדף הפייסבוק שייסדו, "לא! איננו חשים פראיירים כלל ועיקר! אנו מאמינים שחוק טל נתן מענה הוגן לקריאה לשוויון בנטל, כאשר בתוך פחות מעשר שנים הוכפל פי עשרה מספר החרדים המשרתים".
מנכ"ל תנועת "טוב", עו"ד אריאל דרעי, אמר ל-ynet: "מדובר פה בקבוצה של משרתים, ולא סתם פנטזיונרים, והם בעצמם אומרים - לא היינו מתגייסים אם זה היה בכפייה ובאיומי סנקציות. חקיקה כזו, שלא בהסכמה, עלולה לקחת אותנו עשרה צעדים לאחור, ולהוריד לטימיון את כל הישגי השנים האחרונות בכל הנוגע להשתלבות החרדים".
דרעי מדגיש כי הוא אינו מדבר רק כאדם ריאלי, המציע שינוי טקטיקה במאמץ לשילוב החרדים, אלא גם כמי שמאמין בעצמו כי יש חובה לשמור על "עולם תורה מוצק ואיתן". לדבריו, מדובר בעמדה "יהודית, מוסרית, בטחונית והיסטורית" שאינה סותרת את תמיכתו בשילוב חרדים בתחומי החיים השונים ובהקמת מסלולים נוספים לשם כך.
הוא קרא לכל המשרתים החרדים להגיע למאהל ולתבוע יחד איתו מראש הממשלה שיתעשת ויזנח את רעיונות "מנגנוני כפיה".
אוהל גם בתל אביב
בסוף השבוע שעבר הקימו גם כמה צעירים מבני ברק מאהל בתל-אביב, שבו הציג את תכניתם לגיוס חרדים או שילובם בשירות אזרחי - תוך הענקת כלים להשתלבות בשוק העבודה.
על-פי היוזמה החדשה, כל תלמיד כולל נשוי יוכל לחתום ולהצטרף למסלול "שח"ר כללי" שנמשך בין שלוש לחמש
שנים, שבמהלכו יעבור השתלמות מקצועית שבסופה ישתלב בשירות בצה"ל, ברשות ממשלתית או במפעל אזרחי, בתחום שבו השתלם.
כדי שלא לאבד את מלגת הקיום של הכולל, זו תשולם על-ידי גורמים פרטיים גם במהלך ההשתלמות המקצועית - אך תיזקף לחובתו כהלוואה שתוחזר באמצעות עבודה בשכר מופחת בשנים האחרונות של מסלול השירות.
גם היוזמים הבני-ברקים הבהירו שהתכנית אינה מיועדת לאברכים ש"תורתם אמנותם" - ולומדים ללא הפסקה, ורק אך מי שאינו עומד בכך - יחויב בה. לצורך העניין אף יוקם מערך פיקוח ואכיפה חיצוני שיבדוק את נוכחות תלמידי הישיבות והכוללים.