פולין כבר לא מתביישת להצדיע למצילי היהודים
בשואה הם שתקו כדי לחמוק ממוות, כשבא הקומוניזם הביכו אותם מתנות הניצולים מהמערב, וכשפולין יצאה לדמוקרטיה - הם חששו מהאנטישמיות. עכשיו, סוף סוף, מוכנים הפולנים טובי הלב שהצילו יהודים מציפורני הנאצים לקבל את הכבוד שמגיע להם
במשך עשרות שנים, איש לא דיבר עליהם: אלפי פולנים, רובם נוצרים קתולים, שסיכנו את חייהם במהלך מלחמת העולם השנייה כדי להציל חברים, שכנים ואפילו זרים יהודים. אלה מהם שנחשפו על-ידי הנאצים הוצאו להורג במהירות, לעתים קרובות עם כל משפחתם.
עוד חדשות מהעולם :
- ר"מ בריטניה: בעד ש"ירושלים" יהיה המנון אנגליה
- לראשונה זה 100 שנה: לנשים IQ גבוה מלגברים
- 25 הרוגים בהצפות ביפן: רבע מיליון איש פונו
- הצלב האדום מחיל החוקים ההומניטריים בכל סוריה
ואז, תחת הקומוניזם, הייתה שתיקה. הניצולים היהודים שלחו להם מכתבים ומתנות לאות הוקרה, אבל המדינה הפולנית התעלמה מהם. המצילים עצמם שמרו על שקט מצניעות, מבושה או מפחד מפני אנטישמיות. לעתים הם דאגו שמא חבילות מתנה מהמערב יעוררו קנאה מצד שכנים בתקופה של קושי כלכלי. "זה לא נחשב אז לדבר שצריכים להתגאות בו", אומרת אווה ליגיה זדנוביץ', בת 81 שהוריה החביאו נערה יהודייה בביתם במהלך המלחמה.
אבל העידן הזה תם. כנס מרגש של עשרות מצילי יהודים שנערך היום (א') בוורשה מראה עד כמה השתנתה פולין מאז נפילת הקומוניזם לפני 23 שנה. עשרות מצילי נפשות פולנים זכו לכבוד ולשבחים במהלך ארוחה כשרה חגיגית בבית מלון בבירה הפולנית, ונציגים יהודים וישראלים עלו בזה אחר זה להלל אותם בנאומיהם על הגבורה שגילו.
המצילים עצמם דוחים את הטענות שעשו מעשים יוצאי דופן. זה עם זה הם מדברים על דברים אחרים, בדרך כלל על
בריאותם הרופפת, ונמנעים מלעסוק בזיכרונות ההוצאות להורג האכזריות שלהן היו עדים ושעדיין גורמות להם בכי. "עשינו מה שהיה עלינו לעשות", אומרת הלינה סז'סז'קייביץ', בת 89. "לא היה בזה שום דבר הרואי".
אבל אישים יהודים שבאו לטקס רואים זאת אחרת. "אתם, חסידי אומות העולם, חושבים שהתנהגותכם הייתה רגילה, אבל כולנו יודעים שהיא הייתה יותר מזה. זה היה באמת יוצא דופן", אמר סטנלי סטאהל, בכיר ארגון יהודי שארגן את האירוע, בנאום שנשא. כל המשתתפים זכו להכרה מיד ושם כ"חסידי אומות עולם".
בימים אלה, לא רק היהודים זוכרים את מעשיהם של אותם פולנים. גם המדינה הפולנית מכבדת אותם, בתקופה שבה גוברת ההערכה לקהילה היהודית של פולין שנמחקה, ושהייתה הקהילה היהודית הגדולה ביותר בעולם לפני השואה. פולין רואה בכך שהיא חולקת כבוד לאותם מצילי יהודים הכרה מאוחרת ההולמת מדינה דמוקרטית.
עם זאת ברור גם כי גורמים רשמיים רואים בכך דרך להילחם בסטריאוטיפ של פולין כמדינה אנטישמית, תגית המכאיבה לפולנים רבים. יש בה מידה מסוימת של אמת, אבל היא גם מסתירה מציאות סבוכה למדי. יהודים רבים זוכרים עד היום אנטישמיות שמשפחותיהם חוו בפולין, לא רק מצד הגרמנים שהוציאו את השואה לפועל אלא גם מפולנים שלצדם חיו במשך מאות שנים.
עם זאת פולין סיפקה גם מספר גדול של מצילי נפשות. לפי שגריר ישראל בפולין, צבי רב-נר, נכון להיום יותר מ-6,350 לא-יהודים בפולין הוכרו על-ידי יד ושם, יותר אזרחים מאשר בכל מדינה אחרת. מספר המצילים הגדול ביותר אחרי פולין נמצא בהולנד (5,204) ובצרפת (3,513).
גם מספר המצילים מתמעט
רב-נר מסייר ברחבי פולין כדי להעניק תעודות חסידי אומות עולם למי שזוכים להכרה ככאלה, ולדבריו הוא שם לב שפולנים החלו חוששים פחות ופחות מפרסום מעשיהם הטובים בזמן המלחמה. בכמה מקרים, אנשים ביקשו לקיים טקסים שקטים בשגרירות ישראל במקום אירועים ציבוריים בקהילותיהם, אולם בקשות כאלה הופכות יותר ויותר נדירות.
"כעת רובם גאים על כך שהדבר יתפרסם. זהו שינוי גדול", אמר רב-נר. "לפני כן, אנשים הלכו לישראל ונפגשו עם האנשים שהם הצילו, אבל בדרך שקטה. לא הייתי אומר חשאית, אבל הם לא פרסמו זאת".
הכינוס היום נערך כשברקע גם הבנה עצובה כי מספרם של מצילי היהודים הולך ומתמעט. בכינוס הקודם מסוג זה, ב-2010, התייצבו 75 מהם, ואילו היום - רק 55. סטאהל אמר כי בזמן שחלף מתו חלקם, בעוד אחרים פשוט חלשים כעת מכדי לצאת מבתיהם.
המאמץ של פולין להתנער מהאופן שבו זוכרים את חלקה במלחמת העולם השנייה בא היטב לידי ביטוי לפני כחודש וחצי,
כשנשיא ארה"ב ברק אובמה תיאר בטעות מחנה השמדה נאצי כ"מחנה השמדה פולני" רק משום שהיה על אדמת פולין. ורשה מחתה בתוקף בפני הבית הלבן.
ממשלת פולין עוקבת כל העת אחר התיאורים בתקשורת העולמית של מחנות הריכוז כ"פולניים", מפני שהשימוש במונח לטענתה - גם אם מטרתו להצביע על מיקומם הגיאוגרפי בלבד - עלול ליצור את הרושם שלפולין יש אחריות לרצח העם שביצעה גרמניה הנאצית.
Read this article in English