הכרעה באריאל: אוניברסיטה שמינית או מכללה?
הוועדה לתכנון ותקצוב המליצה לדחות בשנה את ההחלטה בסוגיית הפיכת המכללה באריאל לאוניברסיטה. מנגד, שרים בממשלה לוחצים על שדרוג מיידי במעמד המוסד. חברי מל"ג יו"ש יתכנסו היום ויכריעו בסוגיה. "זה יהיה ענייני ולא פוליטי"
"חוקית אנחנו לא מחויבים להמלצת הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת), אבל אנחנו נדרשים לתת לציבור נימוקים טובים מדוע החלטנו לפעול בניגוד לעמדתם", כך אמר יו"ר המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) ביהודה ושומרון, פרופ' עמוס אלטשולר, לקראת ההכרעה שתתקבל היום (ג') בסוגיית הפיכת המרכז האקדמי באריאל לאוניברסיטה.
סערת המוסד האקדמי באריאל - דיווחים קודמים ב-ynet:
לקראת הכרעה: "אוני' באריאל - עובדה מוגמרת"
שר החינוך: להפוך מכללת אריאל לאוניברסיטה
אריאל עדיין מכללה: "מרצים שוקלים לעזוב"
16 חברי מל"ג יו"ש יתכנסו באוניברסיטת בר אילן ויקבעו אם להצביע בניגוד להמלצה של הות"ת, שלפיה יש לדחות את ההחלטה בשנה לצורך בדיקה מקיפה של מערך האוניברסיטאות בישראל, או מנגד - לקבל את עמדת שר החינוך גדעון סער ושר האוצר יובל שטייניץ, שקראו פומבית לאשר את הקמתה של האוניברסיטה השמינית בישראל.
יו"ר מל"ג יו"ש, פרופ' עמוס אלטשולר, אמר כי הדיון צפוי להיות סוער ומורכב. לדבריו, "קשה להעריך מה תהיה ההחלטה. מל"ג יו"ש הוקם בזמנו על-ידי יצחק רבין ומדובר בחברי אקדמיה מאוד בכירים ורציניים שלא התמנו על-ידי תנועת 'גוש אמונים' או תנועה פוליטית אחרת ולכן אני צופה שההחלטה תהיה עניינית ולא פוליטית".
פרופ' מאיר חת, חבר במל"ג יו"ש ולשעבר חבר במל"ג ירושלים (הגוף הכללי שמפקח על ההשכלה הגבוהה), ציין כי מדובר בסוגיה קשה מפני שמעט מאוד פעמים התקבלה החלטה בניגוד להמלצת הות"ת. לדבריו, "ברור לגמרי שעימות אפשרי בין מל"ג יו"ש לות"ת הוא דבר לא רצוי ולא בריא למערכת ההשכלה הגבוהה בישראל".
פרופ' חת הוסיף כי "מנגד, גם מצב של עימות בין הממשלה לות"ת הוא לא רצוי ועלול לפגום בעצמאותה של המערכת האקדמית בישראל ולכן לדעתי יש לעשות כל מאמץ להגיע להסכמה המקובלת על כל הצדדים ואם צריך לדחות את הנושא בשנה, אז כדאי לעשות כן והעיקר להימנע מעימות בין מל"ג יו"ש, ות"ת והממשלה".
הדיון בנושא הפיכתו של המרכז האקדמי אריאל לאוניברסיטה החל בשנת 2007 – אז קבעה הממשלה כי מכללת אריאל תוגדר לתקופת ביניים של חמש שנים כמרכז אוניברסיטאי ובתום תקופה זו יוחלט אם תקבל מעמד קבע של אוניברסיטה או שתשוב להיות מכללה.
ועדה בראשות חתן פרס נובל פרופ' ישראל אומן קבעה בינואר האחרון כי המרכז האוניברסיטאי באריאל עמד בכל הקריטריונים האקדמיים וכי אין כל מניעה לשדרג את מעמדו. עם זאת, לפי החוק, הגוף שצריך לקבל את ההחלטה בנושא הוא מל"ג יו"ש, שאחראי על המוסדות האקדמיים מחוץ לשטחי הקו הירוק.
הרכב הוועדה כולל נציגי ציבור ואקדמאים בכירים שבעברם היו חברי המועצה להשכלה גבוהה בירושלים. חברי הוועדה מתמנים באופן רשמי על ידי מפקד פיקוד המרכז, שאחראי מתוקף החלת החוק הצבאי על הנעשה בשטחי יהודה ושומרון והוא גם יהיה זה שיידרש לאשר בחתימתו את הקמת האוניברסיטה, אם היא אכן תאושר.
יצוין כי במכלול השיקולים, יידרשו חברי מל"ג יו"ש לקחת בחשבון גם את ההתנגדות החריפה של ועד ראשי האוניברסיטאות, שטוען כי מבחינה אקדמית אין מקום לאוניברסיטה חדשה בישראל. מהוועד נמסר אמש כי "אין כיום מקום לאוניברסיטת מחקר נוספת בישראל. מן הראוי היה שכל תקציב נוסף יופנה לאוניברסיטאות המחקר הקיימות המשוועות לו כבר שנים".
עוד נמסר מוועד ראשי האוניברסיטאות כי "החלטת ות"ת בנוגע לבדיקת מבנה מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל היא הצעד הנכון. הבדיקה צפויה לתת מענה מתאים למציאות הקיימת, כולל בחינת הצורך לקידומו של מוסד אקדמי כזה או אחר. הדיון שיתקיים במל"ג יו"ש חייב להתייחס לעובדות ולנתונים שהציגה בפניו ות"ת בכל הנוגע להתנהלותו בהליך לקידום ההכרה במרכז האוניברסיטאי באריאל".
"הם לא רוצים אוניברסיטה בהתנחלויות"
נשיא הטכניון, פרופ' פרץ לביא, אמר באחרונה כי "ללא שום קשר לעמדה פוליטית, אוניברסיטה חדשה בישראל זה דבר שנשמע הזוי, אוניברסיטת מחקר צורכת תקציב עתק ואני חושש שבמחי יד אחת התקציבים לאוניברסיטאות ייפגעו, ההתקדמות במחקר תיעצר ושוב נחזור אחורנית".
מנגד, פרופ' אומן מהאוניברסיטה העברית תקף בחריפות את נשיאי האוניברסיטאות ואמר כי "הטענות שלהם מופרכות, מדובר במהלכים פוליטיים לגמרי, הם לא רוצים שתהיה אוניברסיטה בהתנחלויות. אני בדקתי את המרכז באריאל ואני אומר במפורש שהוא עומד בכל הדרישות האקדמיות לשמש כאוניברסיטה, מבחינת מעבדות מחקר, סגל מרצים ופרסומים מדעיים".
פרופ' זאב נוימן, נשיא המסלול האקדמי במכללה למינהל, ציין כי הגיע הזמן להגדיר קריטריונים ברורים בנוגע לשאלה מהי אוניברסיטה. לדבריו, "בשנות השבעים כשהוקמה אוניברסיטת חיפה, היא קיבלה הכרה מיידית כאוניברסיטה על אף מספר תחומים מצומצם מאוד שנלמדו שם ולא קמה צעקה. על מנת לפתור את המשבר ולהימנע ממשבר נוסף בעתיד, יש צורך בניסוח קריטריונים ברורים לקבלת הכרה כאוניברסיטה. קריטריונים אלו יקלו על המל"ג והות"ת ויאפשרו קביעה ברורה והחלטית. מוסד שיעמוד בקריטריונים יזכה בהכרה כאוניברסיטה ומוסד שלא יעמוד בקריטריונים לא יוכר".