שתף קטע נבחר

אושר: יבואני מוצרי חשמל יחוייבו למחזר אותם

הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את חוק מיחזור פסולת אלקטרונית. על פי החוק החדש יחוייבו היצרנים והיבואנים לדאוג לאיסוף ומיחזור הציוד האלקטרוני המשומש, במקום שייזרק לאשפה וזאת על מנת למנוע את זיהום הקרקע ומקורות המים

חוק מיחזור פסולת אלקטרונית אושר היום (ב') בכנסת בקריאה שנייה ושלישית. חוק זה יחייב את היצרנים והיבואנים לדאוג לאיסוף ומיחזור הציוד המשומש, במקום שייזרק לאשפה במקומות שונים באופן שמזהם את הקרקע ואת מקורות המים.

 

 

לפי החוק החדש שייכנס לתוקף ב-2013, העיצום הכספי שניתן יהיה להטיל על היבואנים והיצרנים יעמוד על 3,000 שקל על כל טון של פסולת שהיה צריך למחזר בהתאם ליעד ולא מוחזר. עד סוף שנת 2015 יעמוד העיצום על 2,000 שקל לטון, עד סוף שנת 2016 יעלה העיצום ל-2,500 שקל לטון ומשנת 2017 יעמוד על 3,000 שקל לטון.

 

 החוק קובע הסדרים לטיפול סביבתי בציוד אלקטרוני, שנועדו לעודד שימוש חוזר בציוד זה, לצמצם את כמות הפסולת הנוצרת ממוצרים אלו, למנוע את הטמנתם ולהקטין את המפגעים הסביבתיים והבריאותיים הנוצרים מטיפול לא ראוי בפסולת ציוד אלקטרוני.

 

 (צילום: אדם טבע ודין) (צילום: אדם טבע ודין)
(צילום: אדם טבע ודין)

 

החוק מבוסס על עיקרון מרכזי של 'אחריות יצרן מורחבת', לפיו מוטלת האחריות על יצרן או יבואן לטפל בפסולת הנוצרת מציוד אלקטרוני שהוא משווק, ולשאת בעלות הכרוכה בכך. חוק זה מהווה צעד נוסף במדיניות המשרד להגנת הסביבה לטיפול בפסולת מוצקה, ומצטרף להסדרים קיימים ובהם: חוק האריזות, חוק לסילוק ומיחזור צמיגים, העלאת היטל הטמנה באתרי פסולת, פיקדון על מכלי משקה, וכן הסדרים להפרדת פסולת במקור בבתי התושבים.

 

מדי שנה מיוצרים בעולם מיליארדי מוצרים אלקטרונים, ומאות מיליונים יוצאים משימוש במסגרת תוכניות שדרוג והחלפה. רק מיעוט מהמכשירים הישנים ממוחזר או מחודש, ורובם מצטברים בערימות של זבל אלקטרוני מזהם ומסוכן. החברות מעודדות את לקוחותיהן לשדרג את המכשירים, אבל לא מציעות תשתית לטיפול בפסולת האלקטרונית שנוצרת, ולכן רובה נקברת, ויוצרת זיהום ומפגע סביבתי ובריאותי.

 

משקל פסולת הציוד האלקטרוני והחשמלי בישראל מוערך בכ-85,000 טון בשנת 2010, ושיעור הגידול בכמות הפסולת מסוג זה גבוה משיעור העלייה השנתי הכולל בכמות הפסולת המוצקה בישראל.

 

בשורה של מחקרים שנעשו בעולם אשר בדקו אזורים בהם פסולת אלקטרונית טופלה בצורה בלתי ראויה, נמצאו ריכוזים גבוהים של חומרים מסוכנים ומסרטנים בבני אדם, בבעלי חיים ובצמחייה.

 

באדיבות אדם טבע ודין ()
באדיבות אדם טבע ודין
 

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: חוק מיחזור פסולת אלקטרונית אושר פה אחד בכנסת בקריאה שניה שלישית. מוצרי החשמל המשומשים ייאספו מבתי הצרכנים או ירוכזו במרכזי מיחזור עירוניים.

 

מנכ"ל אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה אמר כי מדובר במהלך חשוב שתואם את המלצות ארגון ה-OECD, בין היתר בהרחבת עקרון אחריות היצרן בישראל גם לפסולת ציוד אלקטרוני. "מדינת ישראל נמצאת בפיגור סביבתי אותו יש להדביק, והחוק החדש מהווה צעד חשוב והכרחי בדרך זו".

 

ברכה הוסיף כי החוק יאפשר לישראל לעלות מדרגה ולטפל באופן נאות בפסולת האלקטרונית, ולהפוך את המטרד הסביבתי למשאב כלכלי. כמו כן, החוק אף צפוי לעודד את תעשיית המיחזור הקיימת ולספק מקומות תעסוקה חדשים.

 

רן רימון השתתף בהכנתהכתבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פסולת אלקטרונית
צילום: רויטרס
מומלצים