פעילים הקימו "היאחזות חברתית" ליד כביש החוף
מחאת הדיור הובילה פעילים ליזום את הקמת "מגדל צדק" באזור יקום, בסגנון בניית מאחזי חומה ומגדל ההיסטוריים. "השוטרים רק ביקשו שלא יתקרבו לכביש", אמר אחד הפעילים. "מעלים למודעות את פשעי הדיור של המדינה"
חומה ומגדל של המחאה החברתית: קבוצת פעילים הקימה הלילה (ג') מתחם בן כמה עשרות מטרים, שאותו הם מכנים "ההיאחזות החברתית הראשונה" באזור יקום, ליד כביש החוף, תחת הכותרת "חומה ומגדל: עיר הבעדים". הפעיל החברתי ערן בריל מ"בית העם" אמר ל-ynet כי במקום יש 20 בני אדם לפחות, בהם גם דתיים וחרדים, שהקימו שם את המגדל, אוהלים סביבו והציבו שם מכולה, במטרה "להעלות למודעות הציבורית את פשעי הדיור של המדינה".
המחאה החברתית - דיווחים אחרונים ב-ynet:
שבע שנים בתור לדיור ציבורי: "אנשים מתוסכלים"
דיון בכנסת: "סילמן טרף לממשלה את הקלפים"
כמעט הצית עצמו בסניף אורנג' - והואשם באיומים
הקריטריונים לסיוע בדיור: לסילמנים אין סיכוי
לדבר בריל, "השטח הוא שטח של הקרן הקיימת לישראל, שזה אולי נחשב פרטי, אבל בעצם זו מכבסה של המדינה". הוא ציין כי למקום הגיעו במהלך הלילה "שני שוטרים רכובים על אופנוע, שלהבנתי רק ביקשו מהפעילים לא להתקרב לכביש הראשי". בריל ציין כי "אחרי שאנשים יקומו בבוקר הם ייראו שקם יישוב חדש, 'מגדל צדק'".
לפי הודעת הפעילים בעמוד הפייסבוק שלהם, "ברגעים אלו ממש איפשהו במדינת ישראל נבנית ההיאחזות החברתית הראשונה. הם לא רוצים לבנות? לא צריך, נבנה לבד". לפי הפעילים, במקום הוקם "מגדל צדק" במטרה "לייצר מציאות, לקבע אותה בשטח ובתודעה". במקום נתלו שלטים בעד דיור לאוכלוסיות מוחלשות, "דיור במחיר שפוי", דיור לסטודנטים וכדומה.
בסרטונים שהעלו הפעילים בשטח לרשת נראה כי המתחם נבנה בהשראת מבצע ההתיישבות הציוני בתקופת המנדט הבריטי שזכה לכינוי "חומה ומגדל", שבמהלכו הוקמו בשנים 1939-1936 יותר מ-50 יישובים, מרביתם בגליל העליון ובעמק בית שאן. בסגנון בניית יישובים זה הוכנו חלקי צריפים מראש, הובאו למקום בשיירת משאיות והורכבו בזמן קצר. כן הובאו חלקיה של חומה שהקיפה את היישוב (עשויה לוחות עץ וביניהם שכבת חצץ) ומגדל שמירה שבראשו זרקור. מכאן שם השיטה, והמבצע כולו.
המיזם הוא פרי יוזמתם של גד הרן וג'קי אדרי. "ממשלות ישראל והפוליטיקאים עושים מלאכתם כאילו זה פלסטר ובעצם מעלו בשליחות ובתפקיד שהופקד בידיהם", אמר הרן, ממנהיגי הקואליציה החברתית. "במקום לבנות בית לעם ישראל הם משתמשים בקרקעות כקרדום לחפור בו, ומונעים ממאות אלפי משפחות לגור תחת קורת גג ראויה ולמאות אלפים אחרים להשתעבד תחת הוצאות הדיור במשכנתאות לבנקים או בשכר דירה מנופח".
היום בכנסת יתקיים כנס בנושא הדיור הציבורי, אשר למעשה קרס לפי דו"חות של
מבקר המדינה והכנסת מהשנים האחרונות. "ממשלת ישראל הרגה את הדיור הציבורי כבר לפני 20 שנה, כולם יודעים מזה אבל לאף אחד משרי הממשלה לא באמת אכפת. מי שמשלם את המחיר על האדישות והאטימות הזו אלו אלפי משפחות במדינת ישראל, הורים וילדים שהחיים שלהם מתרסקים", אמרה ל-ynet ברברה אפשטיין, מנכ"לית עמותת "סינגור קהילתי", המסייעת לאלפי זכאים לדיור ציבורי בישראל ומיוזמות הכנס.
במוצאי שבת הצית את עצמו משה סילמן במהלך הפגנת המחאה החברתית בתל אביב. בעקבות מעשהו הנואש התברר, בין היתר, כי סילמן היה בין אלה שבקשתם לדירה נדחתה - למרות היותו נכה שמתקיים מקצבה של 2,400 שקלים בחודש. עובדת סוציאלית מאזור הדרום לא הופתעה מהמעשה הנואש של סילמן. "היה ברור שמשהו כזה יקרה", אמרה, "המבחנים לזכאות לדירה הם יחסית גבוהים, זה תלוי בהכנסות ובכמות הילדים. רוב האוכלוסייה לא זכאית. אנשים מתוסכלים מזה. הם לא יכולים לשכור דירה ולא לקנות. הרבה אנשים לא יודעים למה הם זכאים ובאים אלינו".
Read this article in English