מכ"ם ושליית מוקשים: ארה"ב מתגוננת במפרץ
על רקע ביקור קלינטון והיועץ לביטחון לאומי בארץ, ארה"ב נערכת להסלמה מול איראן ומשלימה את שרשרת ההגנה האווירית באזור. אחרי המכ"מים בטורקיה ובנגב, יוקם מכ"ם באתר סודי בקטאר. ישראל ואירופה ייהנו מפעילותו
המתח הגואה באזור מצר הורמוז, תוצאה של הדיאלוג הדיפלומטי המקרטע בין איראן למעצמות, מוביל לצעדי מנע אמריקניים במפרץ הפרסי ולהגברת נוכחות של יחידות צבא ארצות הברית. על פי דיווח הבוקר (יום ג') ב"וול סטריט ג'ורנל", הפנטגון מקים מכ"ם להגנה מפני טילים באתר סודי בקטאר, ובמקביל עורך את תרגיל שליית המוקשים האזורי הגדול בהיסטוריה. הדיווח מגיע על רקע ביקורם בישראל של מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון ושל היועץ לביטחון לאומי, טום דונילון, ולקראת בואו הצפוי של שר ההגנה לאון פאנטה.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
על פי גורם אמריקני רשמי שצוטט בעיתון, הקמת המכ"ם תשלים בשטח את שרשרת ההגנה שאמורה לשמור על האינטרסים האזוריים של המעצמה המערבית בעת משבר צבאי. לארצות הברית מכ"מים גם בטורקיה ובנגב, וספינות טילים שמשייטות במפרץ הפרסי ובים התיכון. בין היתר, מוזכרות בידיעה ישראל ומדינות אירופיות נוספות, ככאלה שייהנו מההגנה האווירית הפוטנציאלית ומנטרול טילי איראן.
המהלכים האמורים מבטאים חשש לעלייה במפלס המתח בין איראן למערב, ככל שהסנקציות הכלכליות יכבידו על הרפובליקה האיסלאמית. על פי התכנון, הם אמורים לתת מענה לשתי הסכנות הגדולות שייגזרו מהסלמה שכזו, בעיני ארצות הברית: הטילים הבליסטיים ארוכי הטווח וסגירת נתיבי הסחר של מצר הורמוז.
האמריקנים העריכו כי אף על פי שהקמת המכ"ם ותרגיל המוקשים מוגדרים מעצם טבעם כהגנתיים, הרי שבאיראן צפויים לפרש אותם כצעדים התקפיים ואגרסיביים. בכפוך לכך, דיווח ה"וול סטריט ג'ורנל", עשויה השלמת שרשרת ההגנה האווירית לרכך
מעט את עמדת ישראל באשר לתקיפה פוטנציאלית של מתקני הגרעין באיראן.
המתיחות בין ארצות הברית לבין איראן עלתה לאחר חידוש האיומים לסגור את מצר הורמוז, נתיב שיט בעל חשיבות אסטרטגית שבו עוברת כחמישית מהנפט העולמי. האיום האיראני בא בתגובה לסנקציות הנוקשות שהטיל המערב עליה בגין תוכניתה הגרעינית.
מוקדם יותר השנה, הודיע חיל הים האמריקני כי יכפיל את מספר כלי השיט והתעופה במפרץ הפרסי המיועדים לטיפול במוקשים ימיים, כחלק מהיערכות לאפשרות זו.
אמש התווספה להודעה זו הכרזה על הקדמת שליחתה של נושאת
מטוסים למזרח התיכון, שנועדה להבטיח נוכחות של שתי נושאות מטוסים אמריקניות באזור מועד הסכסוכים.
הפנטגון מסר כי הכוח הימי נשלח למזרח התיכון כדי לתת מענה למגוון רחב של סוגיות ביטחוניות באזור. דובר הפנטגון ג'ורג' ליטל לא השיב לשאלה אם שיגור נושאת מטוסים נוספת נובע מהמתיחות עם איראן ומלחמת האזרחים בסוריה. הוא ציין כי ההחלטה נובעת מ"מגוון של נושאים ביטחוניים. זה לא בגלל מדינה מסוימת או בגלל איום מסוים".
Read this article in English