הצעה: הילד חצה כביש לבד? שלמו 1,000 שקל
חבר הכנסת נסים זאב מש"ס הגיש הצעת חוק, לפיה הורה שלא ימנע מילד עד גיל 9 מלחצות כביש לבד, ייקנס בסכום של 1,000 שקל. גם מי שיחצה עם ילד באופן "רשלני" ייקנס
אם לא תשגיחו על הילד כשהוא חוצה את הכביש, תשלמו 1,000 שקל. כך מציע ח"כ נסים זאב, בהצעת חוק שהגיש אתמול (ב'). לדבריו, "אלפי ילדים מגיל הגן ועד גיל תשע נשלחים לבדם, ללא ליווי מתאים, לגני הילדים ולבתי הספר, כשהם חשופים במיוחד לסכנת פגיעה מתאונות דרכים". לכן הוא סבור כי יש להטיל קנסות גבוהים על הורים שיאפשרו לילדים עד גיל תשע, לחצות כביש ללא השגחה.
על-פי הצעת החוק שהגיש ח"כ זאב אתמול, יותאמו קנסות לחומרת העבירה - מי שישגיח על ילדו באופן שיוגדר "רשלני", ישלם 500 שקל. מנגד, מי שכלל לא ישגיח על ילדו בעת חציית כביש, יידרש לשלם 1,000 שקל. זאב מציין כי הצעתו נועדה "להבטיח את בטיחותם של הילדים במרחב הציבורי, ולדאוג לכך שילד עד גיל תשע לא יחצה כביש לבדו".
על-פי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, ב-2011 נהרגו בתאונות דרכים 29 ילדים עד גיל 14. 69% מהם, כך מציינים ברשות, נפגעו כהולכי-רגל. עוד עולה מנתוני הרשות כי 25% מהילדים שנהרגו כהולכי-רגל בשנה שעברה, התפרצו לכביש ליד צומת או שלא במעבר חצייה. תשעה פעוטות וילדים עד גיל 4 מהמגזר הערבי, נהרגו ב"תאונות חצר".
ברשות מסבירים כי הסיבות להיפגעות של ילדים כהולכי-רגל דומות בחלקן לסיבות ההיפגעות של מבוגרים - למשל, מהירות נסיעה של המכונית הפוגעת, או נהיגה בשכרות. אלא שיש גם גורמי סיכון ייחודיים לילדים, שנובעים ממגבלות פיזיולוגיות וקוגניטיביות. למשל, לילדים יש בעיה להעריך בצורה נכונה מרחקים ומהירויות, והם מתקשים לבצע כמה פעולות בו-זמנית. בנוסף, גובהם של ילדים מצמצם את שדה הראייה שלהם, ולחלקם נטייה להתפרץ לכביש מבלי להתבונן לצדדים לפני החצייה.
"לא קיימים סטנדרטים ברורים"
ראוי לציין כי ח"כ זאב מציע להחיל את חובת ההשגחה במסגרת תיקון לחוק העונשין, ולא כתיקון לתקנות התעבורה. יש לזכור כי על-פי סעיף בחוק העונשין, שתוקן ב-2001, קיימת חובת השגחה ראויה על ילדים עד גיל שש. מי שמפר את החוק, צפוי לעונש מאסר של שנה עד שלוש שנים. אלא שהבעיה העיקרית של החוק, כמו זו שצפויה להצעתו של ח"כ זאב - אם תאושר - היא אכיפה.
מבדיקה שערך מרכז המחקר של הכנסת, עולה כי בין 2002 ו-2010 נפתחו 811 תיקים בגין עבירה על חוק העונשין בעניין השגחה על ילדים. 43 בלבד נדונו בבית-משפט, ורק ב-27 מהם הורשעו הנאשמים בעבירה. עוד עולה מהבדיקה כי כ-75% מהתיקים נסגרו, וכלל לא הובאו לדיון בבית-משפט. במרכז מוסיפים כי "גם במקרים שבהם הורשע העבריין, מערכת המשפט כמעט אינה מטילה עונשי מאסר בפועל ומעדיפה לגזור עליו מאסר על-תנאי, עבודות שירות או פיצויים".
בעיה נוספת שעלתה היא הגדרת אותה "השגחה ראויה", שבה חייבים הורים לילדים. במרכז המחקר של הכנסת מבהירים כי "לא קיימים סטנדרטים ברורים להגדרתם של השגחה ראויה והיעדרה, שכן סטנדרטים אלו תלויים בתרבות, במקום, ובנסיבות". מנגד, העבירה המוגדרת בחוק נחשבת מריבה, ובמרכז המחקר אומרים כי היא "מאפשרת לגורמי האכיפה והתביעה ולבית המשפט לקבוע באילו מקרים מתקיימת אחריות פלילית ויש להרשיע את הנאשם".