קופצים למים הקרירים: 6 מעיינות בדרום הגולן
את פינות החמד המצננות האלה לא תרצו להפסיד: דרום הגולן רווי במעיינות מרעננים ששופצו, ומספקים פרט ל"כדור צינון" בקיץ גם נוף מהפנט. המידע עלינו, הבגד-ים עליכם
>> כל הפעילויות לחופש - עכשיו בעמוד הקיץ של ynet
בשנים האחרונות מאמצים רבים מבני יישובי הסביבה בריכות מעיין שהוזנחו ונסתמו. הם מנקים אותן, משפצים ושמים שלט או שניים.
לאחר שהוחזרו לחיים כמה מעיינות זכים בדרום הגולן, לנו, המטיילים, נותר רק לבחור במי מהן לעצור ולטבול. כדי שפינות החמד האלו יישארו שקטות ואינטימיות אנא שמרו עליהן. זכרו לאסוף את שאריות הפיקניק ודאגו להשאירן כפי שהן, שלוות, נחבאות ומאוד מרעננות.
עוד פתרונות ליום חם בערוץ התיירות:
- מעיין הביאר: בעקבות החלום הרטוב של הורדוס מפגש הנחלים חרמון ושניר: טבילה וצעידה על רטוב מושבת מצולעים: טיול רטוב בערוץ נחל משושים
מעבר למידע על מעיינות, תוכלו לקבל המלצות לפעילויות בחינם לילדים, הופעות חיות, סרטי קיץ, מסעדות מומלצות, טיולי מים מרעננים, פסטיבלים ואירועים, צימרים למשפחות ועוד באתר מפה שפתוח לגלישה חופשית בחודשי הקיץ.
בריכת אורחה
בדרום-מזרח הגולן, לא רחוק מהגבול הסורי, נמצאת בריכה מבוטנת, בגודל 2X3 מטרים, שאוגרת את מי המעיינות של עין אם א-שרשיח. המים עמוקים וקרים מאוד, טובים ליום חם, ומי שרוצה לקפוץ, בזהירות, יכול להעזר במקפצת האבן בפינת הבריכה.
הבריכה, שעל פי הסיפורים השתכשכו בה בעבר קצינים סורים, שופצה על ידי חבריו של רזיאל נגר ז"ל ממושב רמת מגשימים. רזיאל נהרג בינואר 2005 מנפל של פגז ולזכרו הוצב במקום לוח שיש.
איך מגיעים: נוסעים בכביש 98 ובצומת של אנדרטת גדוד סופה, מעט דרומה מצומת אורחה, פונים לכיוון דרום מזרח לדרך עפר משובשת העוברת מדרום לאנדרטה ומצפון לגבעת אורחה. כעבור כ-300 מטרים מגיעים לחניון ולבריכה.
מעיין כנף
מי מעיין דיר עזיז, המכונה גם מעיין כנף, מנוקזים אל בריכת בטון מלבנית בסגנון בריכות הקצינים המוכרות של הגולן. עזיז על שום כפר סורי נטוש שנמצא בסמוך, כנף על שום היישוב והנחל הסמוכים.
ייחודה של הבריכה הוא בטיפוח ובתחזוקה, מהטובים ביותר שיש למעיינות הגולן להציע. ההסבר לכך טמון באנשי מושב כנף ועמותת "בדרכם" שהכשירו את פנינת הטבע הזאת כאתר הנצחה לחבר המושב אשי (אשר) נוביק, שנפל במלחמת לבנון השנייה. נוביק החל בבנייתה של הבריכה, וחבריו סיימו את המלאכה לאחר מותו.
מי הבריכה רדודים יחסית, פחות ממטר. היתרון הוא שהיא נוחה לבילוי עם ילדים. עצי איקליפטוס גבוהים ועצי שיזף מפושטי ענפים ועמוסי פרי (בסוף הקיץ) מספקים נקודות צל נעימות. יש שולחנות פיקניק, נדנדות צנועות שישמחו ילדים, ספסלים אל מול הנוף וגם שירותים כימיים.
למקפידים הוכן שק גדול לאיסוף בקבוקי שתיה מפלסטיק. לבריכה הזאת יש בעלי בית וזה ניכר בשטח לטובה, רק ספק אם יש צורך בכל כך הרבה שלטים המורים לשמירת המקום וניקיונו.
איך מגיעים: פונים מכביש 869 אל הישוב כנף, כ- 200 מטרים לפני הכניסה למושב פונים שמאלה לכיוון מתחם העסקים של המושב. נוסעים ישר עם סימון שבילים שחור ובמהרה הכביש יתחלף לדרך עפר הנוחה לכל סוג רכב, שהיא למעשה תוואי תעלת הטיית המים של סוריה במאבק על המים משנות השישים. בקצה הדרך נמצא מגרש חנייה שבמורדותיו הבריכה ומעליו חורבות בית כנסת עתיק.
טיפוח ותחזוקה מהטובים ביותר שיש בגולן. מעיין כנף (צילום: יעל צור)
עין פיק
עין פיק, הנמצא ליד קיבוץ אפיק בן זמננו, נובע למרגלות כפר סורי נטוש שקם על חורבות יישוב יהודי עתיק. סיפור די מוכר ברמת הגולן. המים
- מבשר את החורף: לטייל בעקבות אירוס הסרגל
- "הטיול בטבע הפך לבריחה": המלצות לפינות חמד בצל המלחמה
- עששיות וציפורים: טיולים ופעילויות חינם בחנוכה של החברה להגנת הטבע
- "סוף-סוף כתבה שלא קשורה למלחמה": יצאנו לבדוק את השיפוץ בעין ג'ונס
- "לקח לי הרבה זמן לצאת מהבית": בלוגרית הטיולים חוזרת לשטח, ויש לה גם המלצה לימים אלה
ממשיכים משוקת האגירה אל ערוץ הנחל, ומי שימשיך בעקבותיהם יתקל בסדרה נפלאה של מפלונים ובריכות קטנות, בתוך סבך מוצל של עצי ער אציל, עצי תאנה, ערבה, ושיחי פטל קוצני שמטפסים על העצים ופירותיהם יבשילו בשבועות הקרובים.
איך מגיעים: מצומת כורסי פונים מזרחה לכביש 789, עד שהוא מסתיים בצומת אפיק. בצומת פונים ימינה לכביש 98. לאחר כקילומטר וחצי מגיעים לצומת מיצר. ממשיכים על כביש 98 כ-200 מטר נוספים, ובזהירות יורדים ממנו ימינה, אל שרידיו של כביש ישן. ממשיכים עוד כ-100 מטר על הכביש, שנמצא כבר בתחומי הכפר הסורי הנטוש פיק, וחונים. מהחנייה יורדים ברגל בשביל מסומן שחור, מערבה, לכיוון בתי הכפר הנטושים. אחרי נקודת התצפית בראש המצוק, יורדים במדרגות לערוץ הנחל ולמעיין.
סדרה נפלאה של מפלונים ובריכות קטנות. עין פיק (צילום: עומר יגאל)
עין אי"ה
בריכת המים הצוננת עין אי"ה, היא אולי הבריכה הכי אסטרטגית שאפשר לטבול בה בשיפוליה הדרומיים של רמת הגולן. הבריכה שנמצאת מזרחית לקיבוץ מיצר, צופה ממרחק של פחות מקילומטר על משולש הגבולות ירדן-ישראל-סוריה, היכן שנחל הרוקד נשפך לנהר הירמוך בדרכו מערבה.
הבריכה המרובעת אינה גדולה, כארבעה מ"ר והמים בה קרים ונקיים, למעט מעט אצות מים ירקרקות ולא מזיקות. מקור המים הוא מעיין הנובע במעלה המדרון וצמחייה ירוקה מסמנת את נתיבו. עץ שיזף אדיר ממדים נאחז היטב בקרקע הקשוחה, מציע מקום מוצל לפיקניק ומנוחה ליד המים.
עין אי"ה נקראת על שמו של אילון יעקב הורביץ שנהרג בעת שירותו הצבאי. חבריו בחרו במקום היפה והמבודד הזה להנציח את שמו ושיקמו את הבריכה, מזכרת מהסורים, הוסיפו ספסל והפכו את השטח למזמין ונעים. קצת חבל שמטיילים אחדים אוהבים להשאיר שרידי פיקניקים לבאים אחריהם באזור החניה.
איך מגיעים: פונים מכביש 98 אל קיבוץ מיצר, חולפים על פני הכניסה לקיבוץ ובצומת T פונים ימינה לכיוון סוף מסלול נחל מיצר. לאחר כ-700 מטרים פונים שמאלה אל כביש צר היורד לעבר הנחל. לאחר כ 1.1 קילומטר פונים שמאלה אל דרך עפר, חולפים על פני שער ברזל שבור וממשיכים. לאחר כ-600 מטרים, פונים במזלג דרכים כמעט בלתי מורגש שמאלה עד שמגיעים אל רחבת חניה שסימן ההיכר שלה הוא איקליפטוס גבה צמרת. הרימו מבט אל המדרון ועלו אל עץ השיזף הבודד, הבריכה תחכה לכם שם.
בריכה על משולש הגבולות. עין אי''ה (צילום: יאיר זיידנר)
עין מצוקי האון
על מדרון הגולן, בצל אקליפטוסים מתחת למצוקי האון, שיפצו בני כפר חרוב בריכת מעיין נחמדה לטבילה ביום חם. הבריכה המרובעת (4X4 מ') הבנויה מאבני בזלת, אוגרת מי מעיין ועומקה כמטר וחצי.
נוף יפה של הכינרת והרי הגליל התחתון נשקף ממנה ומסביב גדל בוסתן עם עצי פרי. העקבות בשטח מעידות על עדר סוסים שמסתובב כאן באופן קבוע אבל המים עצמם נקיים.
איך מגיעים: מגיעים למצפה לשלום ליד כפר חרוב ומכאן שתי אפשרויות להמשיך - אחת היא לרדת במדרגות שליד המצפה וללכת דרומה כ-400 מטרים, לכיוון קבוצת עצי האיקליפטוס. השנייה, בכביש הגישה, לפני מצפה לשלום, לפנות שמאלה לטיילת מצוקי האון. ממשיכים עד סיבוב חד ימינה ומחנים. משם עוברים מעבר בקר ויורדים רגלית ירידה תלולה לכיוון האיקליפטוסים והבריכה.
נוף יפה של הכינרת והרי הגליל. עין מצוקי האון (צילום: יאיר זיידנר)
עין שריר (שוירח)
לפשוטי העם שאינם בעלי רכב שטח, ההגעה לבריכת המעיין של עין שוירח (שריר) דורשת השקעה. אך ההשקעה, כמו בהרבה מקרים, משתלמת. מעל קיבוץ האון, בחצי הדרך למעלה אל הרמה, מסתתר (באמת מסתתר) מעיין מקסים. עד לא מזמן היה שייך ליודעי דבר וסוד אך מאז לאט לאט חדר לתודעת המטיילים.
בריכת הבטון הוקמה בשנות ה-1940 לצורכי השקייה על ידי תושבי הכפר הסורי הסמוך סמרה, ששכן היכן שיושב כיום קיבוץ האון. בשנת אלפיים החל תושב האון, ירח פארן, להוציא את הסחף שסתם את הבריכה, לשקם אותה ולהביא אותה למצב הטוב שבו היא נמצאת כיום.
הבריכה ארוכה וצרה. ארוכה עד כדי כך שאפשר לעשות כמה תנועות חתירה ולשחות כ-10 מ' מקצה לקצה. עומק המים כמטר וחצי ואיכותם טובה, למרות שיש כאלה שהאצות בדפנות והקרקעית הדשנה והרכה בתחתית ירתיעו אותם. סביב הבריכה גדלים עצי אקליפטוס ותאנה, שבצלם תמצאו דיירים נודדים עם אוהלים ומבקרים מזדמנים.
לשחות כ-10 מ' מקצה לקצה. עין שריר (צילום: יעל צור)
איך מגיעים: מכביש 98 החוצה את רמת הגולן מצפון לדרום, בין הקילומטרים ה-11 וה-12, פונים מערבה עם שילוט לעין תאופיק. דרך העפר מובילה אתכם לתוך יער מבוא חמה. נוסעים כ-700 מ' עד צומת שבילים, שם ממשיכים ישר עם סימון שבילים ירוק עוד כ-400 מ' (הזהרו ממעבר בקר בעייתי לרכב כעבור כ-300 מ').
שרידי מוצב נראים מימין ומשמאל, ובצומת הבא ממשיכים ישר, עם שילוט קק"ל לכיוון כביש 92 והכינרת ועדיין עם סימון שבילים ירוק. כשמגיעים לצומת שבילים נוסף מחנים את המכונית. מכאן ההתקדמות ברכב 4X4 או ברגל. יורדים מהמכונית וממשיכים ישר אל דרך לבנה ועם הסימון הירוק היורד מטה.
כעבור כ-250 מטרים מתעקלים ימינה בחדות עם הדרך וכעבור עוד 450 מ' עולים במדרגות ימינה. מזהים את שם המעיין על הסלע ויורדים עם השביל עוד כ-300 מ' עד לנחל שריר והבריכה שבאפיקו, סך הכל כקילומטר הליכה מהרגע שעוזבים את המכונית.
לעוד טיולים לקיץ היכנסו לאתר מפה, הגלישה חופשית