שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר, חיים צח, שירן גרנות

לקראת פרישה: המו"מ נכשל, מופז דחה הפשרה

ראש הממשלה הציע למופז לחייב חרדים להתגייס עד גיל 23 ולהעניק תמריצים למתגייסים, אך יו"ר קדימה דחה את ההצעה וצפוי לפרוש מהממשלה, 70 יום אחרי שהצטרף אליה. "המשא ומתן נכשל", הודיעה מפלגתו. גורמים בקדימה: "אין סיכוי שהסיעה תכונס שוב סתם"

70 יום אחרי הצטרפותו לממשלה, עשוי להודיע היום (ג') שאול מופז על חזרתה של קדימה לאופוזיציה. חברי הכנסת של קדימה קיבלו היום בצהריים הודעה, לפיה תתקיים בשעה 17:00 ישיבת סיעה בבית המפלגה בפתח-תקווה. "הבוקר נכשל המשא ומתן בין קדימה לליכוד בניסיון להגיע לסיכום בסוגיית השוויון בנטל", הודיעה קדימה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ניסה למנוע את הפרישה, והעביר הצעה אחרת למופז, אך זו נדחתה כעבור שעות ספורות.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

בכירים בקואליציה הגיבו לאיום הפרישה של קדימה והעריכו כי "אם הקואליציה תתפרק, רוב הסיכויים שהבחירות הכלליות יוקדמו". על פי הערכות דומות, הבחירות יתקיימו בתחילת 2013. אפשרות נוספת שעומדת בפני ראש הממשלה היא קיום בחירות בזק.

 

לפי הצעת נתניהו, חרדים יחויבו להתגייס עד גיל 23, ויינתנו תמריצים למתגייסים. האופציה היחידה של מי שלא יתגייס לצבא, היא להתגייס לשירות אזרחי-מבצעי בשב"ס, במד"א, בכיבוי אש או במשטרה. בכירים בקדימה בסביבתו של מופז טענו, עם זאת, כי "ההצעה של הליכוד היא לא פחות מהונאה ציבורית". מעט לאחר מכן, הודיע מופז באופן רשמי על דחייתה.

 

נתניהו ומופז. הצעה לפני פרישה? (צילום: AP) (צילום: AP)
נתניהו ומופז. הצעה לפני פרישה?(צילום: AP)
 

מופז, שהבטיח עם כניסתו לממשלת נתניהו כי הוא עושה זאת כדי לקדם תחליף לחוק טל, דחה את ההצעה וכינה אותה "מכבסת מילים". במשא ומתן בין הליכוד לקדימה לא חלה התקדמות, ובישיבה האחרונה הסמיכה הסיעה את מופז להחליט על פרישה.

 

גורמים בקדימה אמרו כי מסתמן שמופז יודיע על פרישה בישיבה הקרובה. לדבריהם, מופז שוחח ביממה האחרונה עם חברי כנסת והודיע להם כי אין התקדמות בשיחות בין עורך הדין דוד שמרון, נציגו של נתניהו, לבין נציגו עו"ד אלון גלרט. "אין סיכוי שתכונס שוב ישיבת הסיעה סתם", אמרו אותם גורמים. "נתנו הזדמנות, מיצינו הליכים, עכשיו צריך לעשות מהלך חד וחותך. קשה לראות מצב שבו מופז שוב מכנס סיעה כדי לספר שאין התקדמות".

 

גורמים בלשכת ראש הממשלה ניסו להשפיע על הסיעה באמצעות פנייה לחברי כנסת בקדימה, כדי שאלו יתמכו בהצעה החדשה. בלשכה סירבו להתחייב בכתב כי זו ההצעה שתאושר גם בממשלה ובכנסת, אולם הודיעו כי "יפיצו אותה בתקשורת".

 

הפגנת חרדים נגד גיוס, אתמול בירושלים (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת חרדים נגד גיוס, אתמול בירושלים(צילום: AP)
 

במקביל, האשימו בכירים בליכוד את ציפי לבני ואת אהוד אולמרט בהכשלת המשא ומתן. "בימים האחרונים נראה היה כאילו שהכול פוליטי בסיפור הזה, ואין שום דבר מהותי. החשש הוא כי גם לבני וגם אולמרט בוחשים ובעצם פגעו במשא ומתן", ציינו הבכירים שמקורבים לראש הממשלה.

 

"יש כאן משהו שהוא הרבה יותר פוליטי ממה שחושבים. כולם בוחשים מעל הראש של מופז. זה נראה כאילו שגם לבני וגם אולמרט בוחשים, ועושים הכול כדי לא לזוז מילימטר מהעמדה שלהם. אני מרגיש שיש פה קנוניה פוליטית. אני רואה מי מושך בחוטים. פלסנר קשור באולמרט וזה לא סוד, בר און גם מושך לאולמרט. העיסוק בחוק מזמן נגמר, והכול הפך לפוליטי", אמרו בכירים.

 

חברי כנסת מקדימה הודו כי "יש לנו בעיה בתוך קדימה. יש אנשים שבוחשים מעל הראש של מופז, וזה מה שהחליש אותו במשא ומתן. זה שאנשים אמרו לביבי שהם איתו - זה החליש את המשא ומתן. ח"כים בקדימה הלכו לביבי ואמרו לו שהם יתמכו בו בכל מקרה".

 

בכיר הבקי בפרטי המשא ומתן הוסיף: "נכנסנו לתהליך בתחושת אחריות כבדה וגילינו כי לנתניהו אין שום כוונה לזוז, אפילו לא בסנטימטר, מהמתווה שגיבש עם ש"ס". כבר בתחילת השבוע הועלו הערכות שקדימה תפרוש מהקואליציה, אך אמש, בשיחות עם ח"כים, אמר להם מופז כי עדיין לא מוצו השיחות בנוגע לחוק גיוס חרדים חדש.

 

בין פרישה להישארות בקואליציה

בתוך כך, הצעות שונות הושמעו אתמול בקדימה, בהן הצעות פשרה מצד חברי הכנסת אבי דיכטר ועתניאל שנלר. כמו כן נשמעו גם הערכות שאם מופז יחליט לעזוב את הממשלה הרי שחלק מחברי הכנסת בקדימה יעדיפו להישאר חלק מהקואליציה ולא לפרוש.

 

בשלב זה לא לגמרי ברור מה יחסי הכוחות בתוך הסיעה עצמה וכמה מהח"כים תומכים בפרישה לעומת מספר

המתנגדים. חברי כנסת דוגמת יוחנן פלסנר, יובל צלנר, יואל חסון, רונית תירוש, שלמה מולה, נינו אבסדזה ואחרים סבורים כי אם נתניהו לא יקבל הכרעה תוך זמן סביר, על קדימה לפרוש, ואילו אחרים בהם חברי הכנסת דליה איציק, ישראל חסון, עתניאל שנלר, אבי דיכטר, יוליה שמאלוב-ברקוביץ' ואחרים רוצים להישאר שותפים בקואליציה.

 

מציאות זו מציבה את מופז בבעיה פוליטית פנימית, ובליכוד האשימו אותו כי הוא מסרב לקבל הכרעות בגלל שיקולים פוליטיים. אנשי מופז טענו בתגובה כי הוא בקי ומעורב בנושא של חוק הגיוס ועל כן לא נכנע לניסיונות לייצר חוק שהוא לא שוויוני.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מופז ונתניהו. כבר לא?
צילום: AP
מומלצים