שיא החום: איך מתמודדים עם 47 מעלות?
היום צפויה עלייה של 2-3 מעלות בכל חלקי הארץ. בבקעה החום היה בלתי נסבל כבר היום. דב החקלאי מנסה להצטנן עם בירה, אבי מספר על זומבים שזופים, וחיילים עושים תרגילים למפקדים כדי לתפוס פינה של צל. והשיא עוד לפנינו
גל החום יגיע היום (יום ד') לשיאו - ובבקעת הירדן, בערבה ובאילת צפויות הטמפרטורות לטפס ל-46 עד 47 מעלות. לאור החשש מהפסקות חשמל, בחברת החשמל ביקשו מהציבור להסיט את השימוש במכשירי חשמל עתירי אנרגיה מהשעות 12:00 עד 17:00 לשעות הבוקר או הערב.
"אנחנו צופים עלייה בטמפרטורות", אמר נחום מליק, חזאי ראשי בחברת "מטאו-טק", "גל החום שהחל ביום שלישי שעבר יגיע לשיאו עם עלייה של 2-3 מעלות בכל חלקי הארץ". בצפת ובירושלים צפויות 37-38 מעלות, אבל מליק אומר כי לפחות הלחות תהיה נמוכה ויהיה יבש. במישור החוף יהיו כ-33 מעלות ו-70 אחוזי לחות. גל החום צפוי להימשך ביום חמישי, וייתכן שתהיה ירידה של מעלה אחת בטמפרטורה. בשישי ובשבת הטמפרטורות יירדו בהדרגה, ותהיה הקלה בעומס החום.
עוד חדשות ב-ynet:
דב פרידמן, חקלאי מהבקעה, עוסק בימים אלו בהקמת כרם חדש בסמוך ליישוב בקעות שבו הוא מתגורר. "מה אכפת לי מהחום? זה תענוג לעבוד באדמה ולהתחיל משהו חדש", אמר, "תכל'ס חם וקצת סובלים, אבל מוצאים פתרונות. יש כמובן מזגן אבל משתדלים גם לברוח לצל או לשתות בירה קרה. יש כאן גם מעיינות באזור ובמושב יש בריכה שכולם שורצים בה כל היום".
פרידמן מדגיש שלמרות החום הכבד, גם בימי הקיץ היתרונות במגורים בבקעה מכפרים על הצלייה האטית בשמש. "כאן הכול בקצב איטי יותר, זה לא תל-אביב שהכול עובד מהר ויש הרבה לחץ. אפשר לקחת פה את הזמן, להירגע ולהצטנן קצת. גם לא מאוד לח פה, ככה שבערב די נעים. בקיצור זו ארץ אחרת ותחושה תמידית של חו"ל".
אבי, תושב אחר המתגורר באזור, ממהר להצטרף לשיחה ולסתור את דבריו האופטימיים של דב. "אל תקשיב למה שהוא אומר, חם פה אש וקשה לעבוד בתוך מחבת כל היום. לא סתם כולם פה שזופים והולכים כמו זומבי כל הקיץ, השמש מטגנת את המוח". תושבים ערבים בבקעה מוטרדים מכך שגל החום מגיע ערב בוא חודש הרמדאן, שבו צמים עד הערב. "אני באמת לא יודע מה אעשה", סיפר רועה הצאן רחמן שמתגורר באחד מיישובי האזור. "נהיה פה יותר ויותר חם".
מי שעוד מתקשים למצוא מחסה מהחום הבלתי נסבל הם החיילים המוצבים במחסומים ובבסיסים בבקעה. החיילים באחד המחסומים מצאו גם דרכים מפוקפקות להתמודד עם החום: "בוא אני אספר לך סוד", מגלה חייל באחד המחסומים, "הגענו פה לסיכום עם המפקד שבכל פעם שאחד מאיתנו נמצא בעמדה אחורית ומוריד את הציוד והחולצה, היתר מחפים עליו. אם בא הקצין, הוא מתלבש מהר".
בורחים מהסאונה של ב"ש לחרמון
ברכבל התחתון של אתר החרמון, בגובה של 1,600 מטר מעל פני הים, מזג האוויר השרבי הפוקד השבוע את הארץ הופך למעט יותר נסבל. לשלג שירד על ההר לפני ארבעה חודשים אין כבר זכר כמובן, ונותרה עליו מעט צמחייה יבשה וצהובה. האתנחתה ממזג האוויר המכביד מגיעה על ההר מפעם לפעם בצורת משבי רוח רעננים, והייאוש הופך להיות טיפה יותר נוח.
"ביקשנו מכולם להביא הרבה קרם הגנה", אמר עומרי גולן, מנהלן בתנועת הנוער העובד והלומד שאנשיה הגיעו לטיול בחרמון. "מזג האוויר נלקח בחשבון כשהחלטנו על המסלול, זה עדיף מאשר טיול בדרום עכשיו. הבאנו אתנו גם ציליות וג'ריקנים של מים". 250 חניכים בני 16-18 יצאו הבוקר לדרך, ועד שעות הצהריים טרם נמסר על מקרי התייבשות.
בחניה העליונה שבחרמון התארגנו קבוצות מטיילים אחרות שהגיעו למקום. "באר-שבע
זה סאונה לעומת מה שקורה כאן", אמר אחד המטיילים, חמוש בכובע ומשקפי שמש. עירית הגיעה עם בעלה והילדים מקריית-אתא: "כאן הרבה יותר נעים, ויש אוויר טוב. בקריית-אתא האוויר עומד, חם שם, ומזיעים בלי סוף בגלל הלחות".
במג'דל שמס, 400 מטרים נמוך יותר מהחרמון, עדיין יש מי שמתעקש שאת 36 המעלות השוררות בקצה הארץ, אפשר לכנות "נעים". גלא, תושב הכפר, מרוצה מהאקלים הביתי: "פה זה מקום גבוה, אז יש אוויר, גם אם חם מרגישים קצת רוח נעימה".