נתקעים בדרג ביניים? אולי האנגלית שלכם רעה
איש לא מלמד היום איך לנהל תקשורת עם גורמים מחו"ל בכתב ובעל פה, הכנת מצגת עסקית באנגלית, ניהול ישיבות, בניית תוכניות עבודה, כתיבת מכתבים, אי-מיילים ונאומים
לאחרונה התפרסמו טענות של בכירים במגזר העסקי לגבי רמת האנגלית הנמוכה שמפגינים שרים בממשלת ישראל.
קשה לבוא אליהם בטענות וסביר להניח שגם הם למדו את השפה באמצעות השיטה הישראלית ללימוד השפה - החל מבתי הספר היסודיים וכלה בתיכון, שיטה שלא שונתה מאז קום המדינה ועד היום.
למעשה, קיים ניתוק מוחלט בין מסלול ההכשרה שאנו עוברים במהלך חיינו לבין המערכות החינוכיות, שאמורות לתת לנו את הכלים המתאימים ולהכין אותנו לשוק העבודה. בשיטת הלימוד הקיימת, יש מעט מאוד שעות המוקדשות להתבטאות בעל פה, אין דגש על אקטואליה וההתייחסות לנושאים עדכניים כמעט שלא קיימת.
איש לא מלמד היום איך לנהל תקשורת עם גורמים מחו"ל בכתב ובעל פה, הכנת מצגת עסקית באנגלית, ניהול ישיבות, בניית תוכניות עבודה, כתיבת מכתבים ואי-מיילים, נאומים ועוד.
בהיעדר כישורי עבודה אלו, ישנם אנשים שנתקעים בדרגיי הביניים, אמנם ישנם כאלה שמצליחים לעקוף את המכשול, אבל הדבר פוגע להם בביצוע עבודתם ומשפיע על הביטחון וההערכה העצמית. להיות כוכב בשפה העברית בחברה לא מספיק טוב לחברה בינלאומית.
רק לא לדבר אנגלית
ישנם מצבים בהם אפילו אנשים נמנעים מלהגיש את מועמדותם לתפקיד הבא ונרעדים רק מהסיטואציה בה יאלצו להשיב בשפה האנגלית וכך החשש, מונע מהם להתקדם.
מנהלים בדרגי ביניים נאלצים להתמודד עם כישלונות בגלל חסך גדול ואי יכולת לתפקד במצבים הבסיסים ביותר באנגלית, כמו שיחה בסיסית עם קולגה בחו"ל.
השפה האנגלית בתחומים מסוימים משמשת כ"שפה בינלאומית" ואלו העוסקים בתחומי הפיננסים, פוליטיקה והמשפט העסקי מחויבים להכיר את השפה הייחודית ולהתאים את עצמם על מנת שיוכלו להשתלב.
ישנן אף סיטואציות עסקיות מורכבות יותר בהן נאלצים להשתמש בשפה האנגלית, כגון: גיוס משקיעים לפרויקט, גיוס תרומות לארגון, התמודדות על קידום בקריירה וקבלת למשרה ניהולית.
בשל רמת אנגלית נמוכה, מנהלים נאלצים להימנע מ"שיחות ועידה" בינלאומיות ויש גם כאלה המפתחים תלות במתורגמן ובקיצור "מסתדרים איכשהו" וכך בדרך הם מפספסים הזדמנויות עסקיות ומוותרים על תפקידים מאתגרים וקריירות נחשקות.
בשורה התחתונה, כדי להשתלב בשוק העבודה הגלובלי בו השפה האנגלית היא השפה השלטת, לרוב תידרש לפתח מיומנויות שונות בשפה האנגלית. וכיום מערכת החינוך העל יסודית והאקדמית אינן מספקות את המענה המתאים. על מקבלי ההחלטות לשלב גם הכשרה עסקית מקצועית בשפה האנגלית, שתקנה כלים יישומים להשתלבות בשוק העבודה
מי שרוצה להצליח ולהתקדם בחברה יתקשה מאוד לשבור את תקרת הזכוכית באנגלית, כאשר אין ברשותו את הכלים והכישורים המתאימים.
הכותבת היא מנכ"לית ברליץ