שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, AP, AFP

איראן וחיזבאללה פועלים לקראת היום שאחרי אסד

חיזבאללה מאבטח מתקנים רגישים בסוריה ואיראן מגבירה את נוכחות אנשי משמרות המהפכה. מומחים במערב אומרים שייתכן שהמשטר הסורי יפעיל נשק כימי נגד המורדים, אם תישקף לו סכנה ממשית. נראה שגם בני בריתו של אסד הבינו כי נפילתו היא עניין של זמן. בישראל ממשיכים לעקוב בדאגה

האירועים בימים האחרונים בדמשק גורמים לסדקים בצמרת המשטר בסוריה. נראה שגם הנשיא בשאר אסד וכמוהו האיראנים וחיזבאללה, התומכים בו, מתחילים להבין שהמשטר לא ישרוד. עדות לכך היא התרחקות של בכירים בצמרת המשטר הסורי מהנשיא אסד ונקיטת עמדות שאפשר לראות בהן התרחקות מהמשטר.

 

מלחמה בסוריה - כותרות אחרונות

 

הלחימה או המתקפה של קבוצות המורדים החמשות בפרברים הדרומיים והצפוניים בדמשק בימים האחרונים מתבצעת, על פי מקורות מערביים, על-ידי כוחות לוחמים מיומנים שמצוידים בנשק חדיש.

 

אמנם מדובר בנשק קל, אבל הוא כולל רקטות וטילים קלים נגד טנקים וסוגים נוספים של נשק קל מודרני. המשטר הופתע מהמתקפה ומתקשה להדוף אותה בינתיים. לראשונה, מפעיל המשטר בצורה מאסיבית מסוקי קרב נגד המורדים, ומשתמש באש טנקים במרחק לא רב מארמון הנשיאות. בעבר אומנם השתמש אסד במסוקים, אבל לא בצורה כל כך אינטנסיבית ובמספרים רבים.

 

במקביל, מגביר המשטר את האבטחה של הנשק הכימי והביולוגי שברשותו כדי שלא ייפול לידיים זרות. אולם, מומחים במערב המצוידים במידע אמין אומרים שייתכן שהמשטר הסורי יפעיל נשק כימי נגד המורדים, אם תשקף לו סכנה ממשית. למעשה, משטר אסד כבר השתמש באמצעים כימיים נגד המורדים, למשל ברימוני עשן שהושלכו לבונקרים שהמורדים התבצרו בהם, או שפשוט הביא כלים כבדים וקבר מורדים בחיים.

 

הג'יהאד יחמם את הגבול עם ישראל?

הנשיא אסד מפקד אישית על הלחימה, אולם ייתכן מאוד שאין לו תמונה מלאה של מצבו ושליטה מלאה בכוחות שלו הפועלים בשטח. החשש העיקרי של המשטר הוא מפני התגברות גל העריקות בצבא שהתגבר באחרונה, הן בכמות והן באיכות של העורקים. עד כה ערקו כ-15 אלף קצינים וחיילים וכן שני שגרירים.

 

דמשק בוערת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דמשק בוערת(צילום: EPA)

 

השגריר בבגדד שערק טוען כי את פיגועי התופת בדמשק יזם המשטר במטרה להאשים את גורמי הג'יהאד העולמי בניהול המרידה נגדו. במצב הנוכחי, נוסף על הסדקים שמתחילים להסתמן בצמרת הסורית, כולל בצמרת העלאווית, איבד המשטר את היכולות לשלוט באזורים נרחבים בצפון מערב סוריה, בדרום מזרח המדינה, ובאזור דמשק.

 

אם המשטר יקרוס, כך לפחות מעריכים המקורות המערביים, עלולה סוריה להפוך ל"מדינה כושלת" שבה אזורים נרחבים מנהלים את עצמם ואינם נשמעים לממשל האזרחי המרכזי. מצב כזה עלול להימשך כמה זמן, והוא מדאיג את ישראל. הסיבה לדאגה היא שחלק ניכר מגורמי הג'יהאד האיסלאמי שהסתננו לסוריה מעיראק ומירדן והם נלחמים נגד המשטר התבססו באזור רמת הגולן ודרום סוריה, והם עלולים, בהנחיית אל-קאעידה, לחמם את הגבול עם ישראל.

 

אסד איבד הלגיטימיות בסוריה

חשש נוסף הוא מפני העברת נשק כימי, טילים בליסטיים וטילים נגד מסוקים וטילי חוף ים סוריים וחיזבאללה. איראן וחיזבאללה חוששות מאוד מקריסת המשטר הסורי, והן מנסות לעשות ככל יכולתן לעזור לו, אבל ככל הנראה לפי כל הסימנים, גם באיראן וגם בחיזבאללה הבינו שמשטר אסד יקרוס כנראה משום שאיבד את הלגיטימיות שלו בתוך סוריה, ומשום שההמונים והמורדים בסוריה איבדו את הפחד.

 

לכן איראן וחיזבאללה עושים עכשיו מאמצים ניכרים כדי להמשיך את נוכחותם בסוריה ואת קשריהם עם גורמי ביטחון שם, במטרה להישאר בסוריה גם אחרי שמשטר באשר אסד יקרוס.

 

אנשי חיזבאללה מאבטחים מתקנים רגישים בסוריה, בהם נקודות תורפה של המשטר, ורבים מאנשי הארגון, שהם שיעים, הוצבו לשמור על ריכוזים ושכונות שבהן מתגוררים עלאווים. גם איראן מגבירה את נוכחות אנשי משמרות המהפכה במטרה לקיים נוכחות בסוריה, גם אחרי נפילת משטר אסד. אולם, כל הגורמים המערביים, גם אילו הבקיאים היטב במתרחש בסוריה, אינם יכולים לקבוע תאריך מדויק שבו יקרוס המשטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא סוריה אסד
צילום: AFP,HO, SANA
רון בן ישי
צילום: דודו אזולאי
מומלצים