שתף קטע נבחר

מי צריך מזגן כשגרים בבית מבוץ?

במושב ניר משה שבנגב תמצאו אנשים שלא ממש מתעסקים בטמפרטורות. בתי הבוץ שלהם יוצרים קור בקיץ וחימום בחורף, ללא עלויות. "עושים מקלחות וככה מתקררים"

במושב ניר משה שבנגב חיה לה קהילה קטנה של אנשים שמעבירים את הקיץ - וגם את החורף - בלי מזגן. תכירו את מרכז ההדרכה והאירוח האקולוגי "אדממא", שבו חברי הקהילה ישנים בין היתר גם בבתי בוץ, שהטמפרטורה בהם נעימה גם בקיץ.

 

חם לכם? הסביבה מתייבשת? צלמו ושלחו לנו למייל האדום או במסרון ל-3555

 

"אין פה מזגן אחד", אומר חבר הקהילה גל לוין בן ה-36, "יש לנו שיטות אחרות לקרר את עצמנו. אחת מהן היא לא לעבוד בשעות החמות. אני מרטיב חולצה או לונג ומשתמש בזה. לפעמים גם ישנים עם מאוורר".

  

בוץ, רגע לפני שהוא הופך לבית. שיטת קירור עצמית (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
בוץ, רגע לפני שהוא הופך לבית. שיטת קירור עצמית(צילום: רועי עידן)

 

בית מבוץ. בורחים אל הבית (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
בית מבוץ. בורחים אל הבית(צילום: רועי עידן)

 

חברי הקהילה משתמשים בתנור שמש סולארי שבו הם מבשלים ומכינים לחם. "הטמפרטורה מגיעה לכמאה מעלות. ביום רגיל אנו אופים בו שני לחמים, היום אולי אפשר יותר. בנינו בתי בוץ ששומרים על טמפרטורה נעימה בקיץ וגם בחורף", הם מספרים. "המבנים עשויים בוץ וקש, והוא מאוד מבודד. בבית לא הושקע שקל והוא עשוי טבעת אחר טבעת. יש לנו גם טכניקות להגן על הבוץ מהגשם, אנחנו מנסים לעשות את זה עם ג'לי קקטוס וגם עם שמן. בקיץ זה המפלט הטוב, המקום הכי נעים להיות בו בשעות החמות".

 

עוד על החום הכבד ב-ynet השבוע:

 

במבנה שזכה לשם "מלונת המתנדבים" שנבנה לפני חמש שנים, ישן אחד המתנדבים ומאוד מבסוט. "אין מזגן, אפילו מאוורר אין לו. הקירות גם יותר דקים ממבנים אחרים". לוין עצמו נעזר במאוורר בבית שלו שעשוי יריעות המספקות מחסה מהשמש, אך הוא לא משתמש בו בלילה: "לפעמים בשנת הצהריים. אנחנו לא מהווים רק אלטרנטיבה למזגן, אלא גם כדרך חיים. אנו חיים כקבוצה ולא כבודדים, חיים בשיתוף ועובדים יחד. החיים עם מזגן הם בעייתיים", קבע.

 

הוא סבור כי כשיש מזגן במשרד שממנו יוצאים החוצה, "סופגים חום ואז עוברים למזגן של האוטו, וחווים שינויי טמפרטורה חדים. זה גורם להרבה אנשים להיות חולים. הבנות רבות עם הבנים על הטמפרטורה

של המזגן במשרד ואז נהיות חולות. זה לא משהו שתרם לתרבות שלנו, זה הצורך של האנשים להתפנק, אז מי יגיד להם לא. אבל עובדה ששרדנו אחרת עד המאה ה-20".

 

חברי הקהילה מתקיימים מתקציב של 330 שקלים לחודש לאדם, "כולל ארוחות, חשמל, מים וארנונה". הם מצליחים להתקיים בין היתר בזכות הדרכות, הכנסות מתיירות, מכירת גת, תולעים ועוד. חבר אחר בקהילה סיפר: "סבבה בלי מזגן. פחות רעש. לי אף פעם לא היה מזגן אז זה לא מפריע לי כל כך. עושים מקלחות וככה מתקררים, יושבים בצל ושותים הרבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבית בחוות "אדממא". מבודדים
צילום: רועי עידן
מומלצים