שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

מפחדים להיתקע במעלית? אולי מגיע לכם גנרטור

גל החום מגיע היום לשיאו, ובחברת החשמל מזהירים מתקלות. חוץ מבעיית המזגנים, תקלה באספקת החשמל עלולה לשבש מערכות חיוניות כמו מעליות ואספקת מים. הפתרון במקרים כאלה הוא גנרטור חירום בבניין - אבל איך משיגים אחד כזה?

גל החום מגיע היום (ד') לשיאו , ובחברת החשמל כבר הפנו את תשומת ליבנו לכך שייתכנו הפסקות חשמל יזומות או כתוצאה מתקלות. החששות מפני הפסקות חשמל אינם נעוצים רק במזג האוויר השרבי והלא נוח, אלא גם בעובדה שבמצבים כאלה מערכות חיוניות עלולות להשתבש - כגון מערכת המעליות, אספקת המים וכדומה.

 

המחסור בחשמל - כתבות אחרונות:

 

המחוקק, מתוך החשש לשיבוש חיים חמור ואפילו לסכנות הטמונות בהפסקת חשמל, חייב במסגרת החוק ו/או חקיקת המשנה, התקנת גנרטורים אשר ייכנסו לעבודה אוטומטית במקרה של הפסקת חשמל.

 

בעבר, במסגרת חוק בניינים גבוהים, והחל משנת 1981 במסגרת הוספת סעיף 158א לחוק חוק התכנון והבנייה, תשכ"ה-1965, נקבע כי בבניין בן תשע קומות חובה להתקין גנרטור (בעבר רק שמונה קומות הספיקו). גנרטור זה מיועד לספק חשמל לפעילותה התקינה של המעליות, כמו גם של משאבות מים, ובלעדיו לא ייהנו דיירי הקומות העליונות מאספקת מים חיים.

 

אין גנרטור בבניין - מה עושים?

ואולם, מה קורה כאשר מסתבר שאין גנרטור בבניין המשותף? החקיקה יצרה שתי מערכות יחסים בקשר להוראת חיוב גנרטור. הראשונה היא מערכת היחסים בין הרשות המקומית לבין הקבלן שבונה את הבניין, ככל והיפר את הוראת היתר הבנייה ולא סיפק גנרטור; השנייה היא בין רוכשי הדירות לבין הקבלן עמו חתמו על החוזה.

 

עוד במדור שכנים שכנים :

 

על מערכת היחסים בין הקבלן לבין הרוכש חלות ההוראות בחוקי החוזים, בחוק המכר ובחוק המכר (דירות). כל אלה מחייבים אותו לעמוד בהתחייבויותיו לרוכש, המפורשות והמשתמעות. לכן נפסק כי אפילו במבנה הנמוך מתשע קומות יהיה חייב הקבלן לספק גנרטור, אם במפרט הבית מופיע "חדר גנרטור". עם זאת, לא מודגש במפורש כי מדובר רק בבניית החדר ללא אספקת הגנרטור.

 

כך נפסק גם בקשר למבנה שקיבל היתר בנייה לבניית תשע קומות, אך הקבלן החליט משיקולים שונים לבנות בניין בן שמונה קומות. במקרה זה נפסק כי על הקבלן להוסיף גנרטור, אלא אם יוכיח כי הודגש בחוזה המכר ו/או במפרט כי למרות שהיתר הבנייה הוא לתשע קומות, לא יסופק גנרטור.

 

כלומר, תביעה לאכיפת קבלן לספק גנרטור יכולה להסתמך על חוק המכר דירות, רק אם הדרישה באה בתוך שנה מקבלת הדירות. במקרים אחרים התביעה יכולה להסתמך על חוק החוזים או חוק החוזים מכר, המחייבים גם את הקבלן בקיומו של חוזה בתום לב – הן בפרטים המפורשים שבו והן בפרטים המשתמעים ממנו, ואשר לא נגרעו ממנו במפורש.

 

בכל מקרה, אסור לשכוח שבמקרים בהם רוכשי הדירות מבקשים למצות את זכויותיהם נגד הקבלן, עליהם לקחת בחשבון את שאלת התיישנות התביעה.

 

ומה לגבי בניינים ישנים או נמוכים?

החוק אמנם לא חל על בניינים ישנים או בניינים נמוכים מתשע קומות, אולם מאחר שמדובר במתקנים חיוניים להבטחת השירותים המקובלים בבית משותף בעל מספר קומות, ניתן לקבל במסגרת האסיפה הכללית החלטה כי יותקן גנרטור חירום.

 

החוק אינו מציין איזה רוב נדרש לקבלת החלטה מסוג זה, אך ככל שמדובר על בתים אשר התקנון המצוי חל עליהם, לעניות דעתי החלטה כזו צריכה להתקבל ברוב רגיל. מובן כי בבתים אשר קיים תקנון מיוחד המסדיר את הרוב הנדרש בהצבעות מסוג זה, יש לפעול בהתאם לתקנון.

 

הכותב הוא שותף בכיר במשרד עורכי דין מילר ושות' . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפסקות חשמל. חייבים גנרטור בבניין?
צילום: גבי מנשה
עו"ד אופיר מילר
מומלצים