כואב בין הגלים: איך לטפל בצריבת מדוזה?
השנה הן תוקפות בהמוניהן, וזה כואב. איך לטפל מיידית בפגיעת מדוזה, למה אסור לשטוף את המקום במים מתוקים ואיזה ציוד אפשר להביא מהבית? מומחית מסבירה
נהנים בים - בזהירות: הבילוי בקיץ בים הוא אחת האטרקציות האהובות ביותר על קטנים וגדולים כאחד, אך מלבד ההנאה שבין הגלים ועל החול אורבת גם סכנה שעלולה להיות כואבת למדי - נחילי המדוזות ששוטפות את החופים בימים אלו ממש.
הימנעות מצריבת מדוזה מתאפשרת רק אם לא נכנסים לים ובאים עמה במגע או עם חלקי גוף שלה או תאי הארס שלה הצפים במים. הבשורה הטובה היא שניתן לטפל בצריבה ולהקל את הכאב במקרה שנפגענו.
- רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לפארם נט
שומרים על הבריאות בגל החום:
- כמה חם: איך מזהים סימני התייבשות?
זרועות המדוזה בנויות מתאי ארס, המכילים רעל הבנוי מחלבונים. בחלק מהמקרים המדוזה נצמדת לגוף וגורמת לצריבה קשה, ובמקרים אחרים הגירוי נוצר מחלקי מדוזה ותאי ארס שכאמור צפים במים והמגע איתם גורם לאודם קל ולצריבה.
צריבה זאת נראית ככווייה, אך למעשה מדובר בדלקת כימית בעור שנוצרת כתוצאה מהרעלן.
טיפול מיידי בכווייה
לטיפול מיידי בכווייה מומלץ ליצוק עליה מעט חומץ, חומץ תפוחים או מיץ לימון אמיתי, המנטרלים את הרעל באמצעות פירוק החלבונים.
את אלו תוכלו להשיג בדרך כלל בסוכת המציל, אך אם ברצונכם להיערך מבעוד מועד הקפידו לשאת אתכם בתיק לים מגבוני חומץ שניתן לרכוש בבתי המרקחת בקיץ, או בקבוקון עם חומץ.
חשוב לזכור, אסור לשטוף את צריבת המדוזה במים מתוקים, כיוון שהם גורמים לפיצוץ תאי הרעל ולמגע בין הרעלן שנשפך מהם לבין חלקים נוספים בעור. כמו כן, לא כדאי לשפשף את העור הפגוע כלל, לא עם חול או כל חומר אחר.
מה למרוח על הצריבה?
בשלב מאוחר יותר, במקרים של צריבה קשה העור נראה כאילו נכווה ולעתים ממש מתקלף מהבשר. במקרים קלים העור רק אדמומי ומעט שורף.
אפשר למרוח על המקום תכשירי הרגעה, דוגמת ג'ל להרגעת העור של לייף פרופשיונל, המכיל אלוורה, תמצית בצל, תמצית שום ו-trolamine; פניסטיל ג'ל- אנטיהיסטמין להרגעת הצריבה; קרם Trolamine ועוד.
הפצע שנוצר כתוצאה מהצריבה צפוי להתייבש ולהיסגר בתוך יומיים-שלושה. אם נראה שהפצע הזדהם, מפריש נוזלים, פתוח וכל האמצעים להרגעת העור לא עזרו, כדאי להתייעץ עם רופא.