החילוץ החל: 32 מפצועי הפיגוע בדרך לישראל
מטוס הרקולס של חיל האוויר העלה על סיפונו עשרות פצועים והמריא מבורגס. מטוס נוסף עם שלושה פצועים קשה עושה דרכו לסופיה, שם יאסוף שלושה נוספים. מנכ"ל מד"א: "המטרה היא להחזיר תוך שעות את כל הישראלים הביתה"
בבוקר (יום ה') שאחרי פיגוע הטרור הקשה בנמל התעופה בבורגס בבולגריה, שבו נרצחו חמישה ישראלים והנהג הבולגרי ונפצעו עוד עשרות, מתנהל מבצע חילוץ שבסופו צפויים להגיע רובם לישראל עד הצהריים. מטוס הרקולס של חיל האוויר עושה דרכו מבורגס לישראל כשעל סיפונו 32 פצועים, ומטוס נוסף ועליו שלושה פצועים קשה עושה דרכו לסופיה כדי לאסוף שלושה נוספים, שפצועים באורח קשה אף הם.
צוותי מד"א הוציאו על כיסאות גלגלים את הפצועים מבית החולים בבורגס לנמל התעופה, שם הועלו למטוסי הרקולס של חיל האוויר כשהם מלווים בצוותי יחידת 669 של צה"ל. עם הנחיתה בישראל, הם צפויים להתפנות לטיפול בבתי חולים בארץ.
טרור בבולגריה - הכתבות האחרונות:
ניצולי הפיגוע בבורגס: רוצים לחזור מהר לארץ
אובמה על הפיגוע בבורגס: נעזור לאתר האחראים
הטרור בחו"ל: זמן בעייתי להגיב / רון בן ישי
נתניהו: "הסימנים מובילים לאיראן, נגיב בעוצמה"
מוקד נוסף לסיפור: בנמל התעופה בבורגס נמצאים מאז שעת הפיגוע עשרות ישראלים, בהם לא מעט פצועים קל, בעיקר בגפיים. הם נפגעו מהדף ובהמולה שפרצה במקום. הם היו באוטובוסים הסמוכים לאוטובוס מספר 2 שהתפוצץ ונחבשו בנמל התעופה, אך חלקם סובלים מכאבים ומטראומה. פצועים בשני בתי החולים בבורגס ביקשו מאנשי מד"א תרופות משככות כאבים, חלקם סירבו לעבור בדיקות ולהיכנס לניתוח והעדיפו לקבל את הטיפול בארץ.
30 ישראלים אושפזו בבית חולים ציבורי ושניים בבית חולים פרטי בעיר. כאמור, מלבדם עוד שלושה הובהלו במצב קשה לבית חולים בסופיה, ואחת מהם מתה מפצעיה. מנכ"ל מד"א, אלי בין, אמר: "המטרה שלנו היא להחזיר תוך שעות את כל הישראלים הביתה". שוטרים רבים מאבטחים את בתי החולים ואת מתחם נמל התעופה. גורמי החקירה עדיין פועלים שם בניסיון לפענח כיצד אירע הפיגוע ומי עומד מאחוריו. הם מתחקרים עדי ראייה ובוחנים סרטי אבטחה.
ד"ר ולדימיר גצוב, רופא תורן בבית החולים הציבורי בבולגריה, סיפר: "הייתי במשמרת, התקשרו ואמרו שיש אירוע רב נפגעים, אירוע טרור. התחלתי לברר מי פצוע, איפה ובאיזו חומרה". כשהפצועים החלו להגיע לבית החולים, לדבריו, "ניקיתי את הפצעים, תפרתי וחבשתי ואז אשפזנו אותם במחלקה האורתופדית ומחלקת הטראומה. היו כמה מטופלים שהיו צריכים ניתוח, אבל סירבו". לפי דרגת הפציעות ומיקומן, הוא הניח "שהפצצה הונחה מתחת לרצפת האוטובוס, כי רוב החלקים שנפגעו היו הרגליים". הד"ר סיפר כי "זה לא מוכר לנו, הבולגרים. זאת מדינה תיירותית, זה לא נורמלי בכלל".
גורם צבאי שהגיע לשם מישראל, סיפר: "הבאנו איתנו אנשי רפואה אנשי יחידת החילוץ וההצלה 669, אנשי פיקוד העורף ומעטפת שלמה של אנשי בטחון". הם פועלים בשיתוף פעולה עם צוותי מד"א במקום. "אנחנו נערכים להעביר כ-30 פצועים". בצהריים צפויים המטוסים הישראליים להמריא משם. ראש ממשלת בולגריה, בויקו בוריסוב, הודיע כי ממשלתו תעמיד מטוס שישיב כ-70 ישראלים מבורגס לישראל.
הנוסעים מחפשים את קרוביהם
צוותי מז"פ של המשטרה אמורים לסייע בחקירת הפיגוע ובזיהוי ההרוגים. כל הפצועים זוהו והודעה על כך נמסרה למשפחותיהם. יצחק שריקי מחפש מאז הפיגוע את אשתו כוכבה, שהייתה איתו באוטובוס. הוא סיפר כי הרכב היה צריך לצאת לדרך כשאירע הפיצוץ. "אשתי חזרה לאוטובוס וכשקמתי לתת לה לשבת, הרגשתי גל הדף חזק ונפלתי על הרצפה. נכנסתי למצב של הלם. איבדתי את ההכרה, אבל מהר התעוררתי".
הוא סיפר כי ראה אנשים רצים לכל הכיוונים. "אמרתי לאשתי שתבוא לכיוון הדלת. כשיצאתי ראיתי שהיא לא בחוץ. ישר נכנסתי פנימה להוציא אותה, אבל היה עשן שחור וסמיך שחנק אותי. בלית ברירה יצאתי החוצה. רצתי לחפש מטף כדי לחלץ אותה, אבל לא הצלחתי להתקרב בשל האש. בדיוק הגיעו מכבי אש וכיבו הכול". הוא אמר כי אין לו מידע על גורל אשתו: "מאז לא נותנים לי להתקרב לשם. אני לא יודע מה איתה. פינו אותי לבית חולים. עד עכשיו אני לא יודע מה איתה". הוא ביקש מכל מי שיודע על גורלה של אשתו ליצור איתו קשר בדחיפות.
משה מוסרי, שהיה באוטובוס בזמן הפיצוץ, סיפר כיצד ניצל: "היו שני פיצוצים. פיצוץ אחד קטן שגרם לאש להגיע לאזור שלי ואז התחלנו להידחק לחלונות של האוטובוסים כדי לנסות לצאת ממנו". הוא סיפר כי סייע לאחרים להיחלץ מהאוטובוס הבוער: "דחפתי חלק מהאנשים שהיו סביבי החוצה מהחלון. אחר כך קפצתי בעצמי. מהגובה של מקום הקפיצה נקעתי את הרגל".
נוסעת אחרת שהייתה באוטובוס שיחזרה: "היה פיצוץ גדול. חשבנו לקפוץ מהחלון של האוטובוס. ראינו שהתחיל לעלות עשן ואי אפשר לצאת. פחדנו שהאוטובוס יתפוצץ, כשקפצתי מהחלון ראיתי שתי גופות ופחדתי ליפול עליהן ולכן קיבלתי מכה חזקה ברגל ואני צולעת". היא אמרה כי פרט לבגדים שעל גופה היא נותרת ללא דבר בבולגריה: "המזוודות שלנו בתא המטען של אוטובוס מספר 2 שהתפוצץ. אין לנו שום דבר חוץ מהדברים שעלינו. למיטב הבנתנו כל המזוודות נשרפו. הבולגרים שמעו שצוות של ישראלים מגיע לנמל התעופה ורק אז התחילו לטפל בנו".
אצבע מאשימה כלפי איראן
שגריר ישראל בבולגריה, שאול כמיסה, הגיע לבית החולים בבורגס מלווה בנציגה של משרד החוץ ונפגש עם אנשי המשלחת של מד"א. הוא תדרך את הצוותים כיצד לנהוג על מנת לוודא שברור לחלוטין מי נשאר בבולגריה ומי מוטס חזרה ארצה.
השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ' ומפכ"ל המשטרה, רב ניצב יוחנן דנינו, התייחסו לפיגוע בבורגס. השר אמר: "מדובר באירוע קשה מאוד. ממשלת בולגריה וישראל עושים הכול על מנת להחזיר את הפצועים לישראל. אין ספק שהפיגוע יצא ממטבחו של המנהיג באיראן, מאותה מדינה ששולחת מפגעים בעולם ובישראל באמצעות ארגונים שמסייעים לה גם בלבנון וגם בג'יהאד העולמי. ישראל תבוא חשבון איתם. אנחנו יודעים מאיפה הוא יצא". המפכ"ל דיווח: "הנחיתי לנקוט כל אמצעי הדרוש על מנת להבטיח לעם ישראל ביטחון אישי בתוך המדינה ולאורך גבולותיה".
הפיגוע אירע סמוך לשעה 17:00, כאשר תיירים ישראלים שהגיעו בטיסת שכר לבורגס עלו על אוטובוסים שהיו אמורים להסיע אותם למלון. באחד האוטובוסים אירע פיצוץ - ושבעה בני אדם נהרגו, בהם הנהג והמדריכה. עוד כ-30 נפצעו ועשרה מהם הובהלו לניתוח. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הפנה אצבע מאשימה כלפי איראן והבטיח: "ישראל תגיב בעוצמה".
פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, מציין כי ההערכה בקרב גורמי מודיעין היא שייתכן שניסיונות הטרור הרבים, בקניה בקפריסין והצלחת הפיגוע בבורגס, הם מאמץ של האיראנים בסיוע חיזבאללה להוכיח למערב ולישראל שיש להם אפשרויות תגובה במקרה שאיראן תותקף.