שתף קטע נבחר
 

סין מקשיחה את אכיפת חוקי ההגירה

כיום נדרשים אזרחים זרים הנכנסים לסין להירשם בתחנת המשטרה או במלון תוך 24 שעות מעת הכניסה. החוק החדש מקנה לקציני ההגירה בנמלי הכניסה את הסמכויות לעצור לחקירה אזרחים זרים החשודים בעיניהם בעבירה על נהלי ההגירה סינים

חקיקה חדשה מגבירה באופן מהותי את רמת הענישה עקב שהייה או עבודה בלתי חוקית בסין, ומציבה חובות ציות חדשים למעסיקים ולפרטיים, תוך הגברת האכיפה של החוקים הקיימים. על הכוונת, גם סוחרים ישראלים רבים שמגיעים לסין באופן תדיר.

 

  • הסנאט אישר: ישראלים יוכלו לפתוח עסק בארה"ב
  • האם משתלם לעשות רילוקיישן לבייג'ין?
הקונגרס העממי הלאומי של סין החליט ב-30 ביוני 2012 להגביר באופן מיידי את הענישה כלפי מעסיקים מקומיים וכלפי עובדים זרים, השוהים ועובדים בסין באופן בלתי חוקי. במסגרת זו נוצרה אף אשרת עבודה חדשה אשר מיועדת למומחים זרים, נקבעו דרישות זיהוי ביומטריות ומתוכננת תכנית לתושבות קבע.

 

החקיקה החדשה באה בעקבות ביקורות שנערכו על ידי רשויות ההגירה במספר ערים מרכזיות אשר תוצאותיהן הביאו, בנוסף, גם להחמרה מיידית של הענישה על פי החוק הנוכחי.

 

הקשחת מנגנון האכיפה

עו"ד צבי קן תור, מומחה לדיני ניוד מומחים ושותף במשרד עוה"ד קן תור & עכו, מסביר כי החקיקה החדשה רלוונטית גם להמוני ישראלים, אשר מגיעים לסין בתדירות גבוהה, בעיקר על מנת לייבא משם מוצרים שונים.

 

החקיקה רלוונטית אף לעשרות חברות רב לאומיות אשר להן יש נציגויות בסין ובישראל אשר מעבירות לשם עובדים, כמו גם לעשרות רבות של חברות ישראליות שפתחו נציגות בסין ושלחו לשם נציג ישראלי. החקיקה אף מתייחסת למאות רבות של קניינים ובקרי איכות של חברות ישראליות שרוכשות מוצרים בסין וכן לציבור מטיילים שמגיעים לסין תחת אשרת תייר, אך נחשדים על ידי השלטונות כי הגיעו על מנת לסחור.

 

במסגרת החקיקה, הוסדרו מספר נושאים הנוגעים להעסקת זרים כגון, העסקה שלא כדין, עבודה ללא אשרת עבודה תקפה, אשרת שהיה או עבודה מחוץ לתחום המאושר ותפקיד שונה מזה אשר מותר ברישיון, עבודת סטודנטים מעבר למותר, וכו'.

 

לדברי עו"ד קן תור, הקנסות עקב העסקה שלא כדין יעלו בצורה חדה הן ביחס לחברות המעניקות את החסות והן ביחס למומחים הזרים בעצמם. הקנס על מעסיק, על העסקה של כל עובד זר, ינוע בין כ-1,700 דולר עבור כל עובד זר המועסק בצורה בלתי חוקית, עד למקסימום של 17 אלף דולר.

 

נכון לעכשיו, הקנס המרבי למעסיקים הוא 8,500 דולר. מעסיקים גם יחויבו לוותר על הרווח שנבע מהעבודה הבלתי חוקית של עובדים זרים. הקנס המירבי החל על מומחים זרים אשר עובדים ללא היתר מתאים יוכפל ל-3,200 דולר. במקרים חמורים ניתן יהיה לעצור זרים אשר עובדים באופן בלתי חוקי לתקופה של עד 15 יום.

 

החוק החדש מעמיק את מידת אחריותה של החברה הסינית נותנת החסות למומחים זרים. המעסיקים מחויבים לדווח לתחנות המשטרה המקומיות על כל חשד ומידע בדבר חוסר היענות בכניסה, שהיה ועבודה לא חוקית. מעסיקים שיתברר כי זייפו מידע או מסמכים שהוגשו לרשויות ההגירה, כולל מסמך מינוי תעסוקה מטעם החברה, יענשו ויקנסו עד 8,500 דולר.

 

עו"ד קן תור מוסיף, כי כיום נדרשים אזרחים זרים הנכנסים לסין להירשם בתחנת המשטרה או במלון תוך 24 שעות מעת הכניסה. החוק החדש מקנה לקציני ההגירה בנמלי הכניסה את הסמכויות לעצור לחקירה אזרחים זרים החשודים בעיניהם בעבירה על נהלי ההגירה סינים.

 

החוק אף מתייחס לציבור מטיילים שמגיעים לסין תחת אשרת תייר, אך נחשדים על ידי השלטונות כי באו על מנת לסחור

החוק החדש מקים מערכת ניהול מידע של כניסות ויציאות וכן מאגר מידע ביומטרי עבור אזרחים זרים.

 

קטגוריית אשרה עבור עובדים זרים בעלי מומחיות מיוחדת

לדברי עו"ד קן תור, החקיקה החדשה תציג קטגוריה חדשה של אשרה המתייחסת לרמת מומחיות מיוחדת של עובד זר. קטגוריה זו נועדה למשוך אזרחים זרים איכותיים ומוכשרים מחו"ל אשר יגיעו לעבוד ולחיות בסין. בשלב זה החקיקה אינה מפרטת הקריטריונים לזכאות או פרטי היישום עבור הקטגוריה החדשה.

 

החקיקה תאפשר לאזרחים זרים בעלי תרומה יוצאת דופן בנושא הפיתוח הכלכלי והחברתי של סין, או כאלה העומדים בדרישות הקיימות לתושבות קבע להגיש בקשה לסטאטוס שהיית קבע ישירות מול המשרד לביטחון פנים. כיום מציעה סין תושבות קבע רק על בסיס ניסיוני בלבד. פניות מוגשות ללשכה המקומית לביטחון פנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
עורך דין צבי קן תור
צילום: סיון פרג'
מומלצים