שתף קטע נבחר

 

רמדאן כרים! החל חודש הצום המוסלמי

מוסלמי העולם יצומו בחודש הקרוב מבוקר עד ערב, וישברו את הצום בארוחות איפטאר ושלל מטעמים. מוסלמים בישראל יתמודדו עם החום הכבד: "לקחתי חופש לחודש", סיפר תייסיר מאום אל-פחם, "אי אפשר לצום תחת השמש הזאת"

בעולם המוסלמי חגגו אתמול (יום ו') את פתיחת חודש הרמדאן, שבו צמים המוסלמים מלפנות בוקר עד ערב ומתפללים במשך חודש שלם. מיליוני מוסלמים יקדישו את ימי החודש הקרוב לטיהור הנפש ולארוחות ערב חגיגיות עם בני המשפחה, וינסו שלא להיכנע לחום הקיץ המקשה על הצמים.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

עומר סרסור, תושב כפר-קאסם, סיפר ל-ynet על ההיערכות לרמדאן. "השנה הרמדאן נפל בשיא החום. נכון שיש לנו צום קשה, אבל נתמודד עד הסוף בכיף, ונעבור את זה. אחרי הכול, הרמדאן הוא חג".

 

מתפללים במסגד אל-אקצה, אתמול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתפללים במסגד אל-אקצה, אתמול(צילום: EPA)

 

שישי הראשון של הרמדאן, אתמול בגדה המערבית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שישי הראשון של הרמדאן, אתמול בגדה המערבית(צילום: רויטרס)

 

תייסיר מחמיד, תושב אום אל-פאחם, סיפר שהוא עובד בכבישים, ובחודש הרמדאן מעדיף שלא לעבוד. "לקחתי חופש למשך חודש ימים כי אני

לא יכול לעבוד תחת השמש ולצום במקביל. לאורך כל הרמדאן אי אפשר לטייל בבוקר ובצהריים, ורוב הזמן מתפללים. בלילה אנחנו יוצאים לבקר בני משפחה ומבלים עד מאוחר".

 

התקופה שלפני הרמדאן עמוסה גם בצרכניות שבהן רוכשים המוסלמים את מצרכיהם, וצפיפות ותורים ארוכים נרשמים במרכולים. כך היה השבוע. בדרך כלל רוכשים המוסלמים בשר, ירקות ופירות, במיוחד תמרים הנחשבים לסמל החודש. הנביא מוחמד נהג להתחיל את סעודת הרמדאן שלו באכילת תמרים ולגימת מים. רשתות השיווק יוצאות במבצעים לרגל החג, והמבצעים נוגעים בעיקרם למוצרי מזון ואופנה.

 

עורכים קניות לרמדאן במרוקו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עורכים קניות לרמדאן במרוקו(צילום: AFP)

 

בג'בליה שברצועת עזה, גם איסמעיל הניה פתח את הרמדאן (צילום: AP) (צילום: AP)
בג'בליה שברצועת עזה, גם איסמעיל הניה פתח את הרמדאן(צילום: AP)

 

בחודש הרמדאן ניתן לראות ברחובות דוכנים רבים לממכר פלאפל, חומוס, סלטים וחמוצים מיוחדים, וכן ממתקים מיוחדים לחודש זה כגון "קטאיף" - מעין פנקייק ממולא גבינה או אגוזים עם מים מסוכרים. מדי ערב מתאספות המשפחות בבתיהן המקושטים בנורות צבעוניות מהבהבות, וסועדות סביב שולחן אחד חגיגי שעליו מגוון מאכלים כמו עלי גפן ממולאים או אורז מעורב בבשר כבש, שקדים וצנוברים.

 

הקרן לידידות תרמה 800 אלף שקל

אמיר עאסי, מרצה לענייני ערבים ויועץ בקריה האקדמית אונו, מסביר כי רמדאן 2012 שהחל אתמול יימשך עד 20 באוגוסט. "הימים הראשונים

הם הימים הקשים ביותר, עד שמתרגלים לצום במקביל לעבודה ולחום הכבד. הצום נמשך 15 שעות רצופות, מזריחת השמש ועד לשקיעתה, אז מקיימים את 'האיפטאר', ארוחה כבדה השוברת את הצום. הארוחה היחידה הקודמת לה היא 'הסחור', ארוחה קלה לפנות בוקר".

 

אם מתחשק לכם להיות נחמדים ולברך את שכניכם המוסלמים, "רמדאן מבורך" או בערבית "רמדאן כרים" היא הברכה המקובלת. הרמדאן הוא מצוות חובה לכל מוסלמי מגיל 10, כך שגם ילדים צמים. פטור מצום ניתן לאנשים החולים במחלות כרוניות, מי שנוסעים למרחקים, נשים בתקופת הווסת או אשה מניקה. גם אלה שהחום הכבד מביא אותם להתעלפות פטורים מהצום. במקום זאת הם נדרשים להעביר דמי צדקה לנזקקים.

 

פלסטינית בדרך לתפילה באזור בית לחם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פלסטינית בדרך לתפילה באזור בית לחם(צילום: AFP)

 

חודש הרמדאן דומה במידה רבה במנהגיו ליום הכיפורים, וגם מטרתו היא להחזיר בתשובה, להביע חרטה, להזדהות עם העניים, לטהר את הנפש ולהתקרב לאלוהים. המועד החשוב ביותר בחודש הרמדאן הוא "לילת אל-קאדר", ובעברית - "ליל הגורל", שבו לפי המסורת התגלה המלאך גבריאל לראשונה לנביא מוחמד, והוריד אליו פסוקים מהקוראן. בלילה זה, שחל בין 21 ל-30 לרמדאן, מספר המתפללים במסגד אל- אקצה בירושלים מגיע לכ-250 אלף. החג מסתיים בחגיגת "עיד אל-פיטר", שבה נשבר הצום.

 

חודש הרמדאן הוא גם חודש שבו גוברת פעילותן של עמותות צדקה, המעניקות עזרה כספית למשפחות נזקקים שאין להן כסף לרכוש מזון לילדיהן. הקרן לידידות, בראשות הרב יחיאל אקשטיין, העניקה לפני כמה ימים תלושי מזון לכ-2,400 משפחות נזקקות במגזר הערבי, לרגל חודש הרמדאן. בסך הכול עמד סכום התרומות על כ-800 אלף שקל. התרומה התבצעה באמצעות מחלקות הרווחה ב-65 יישובים שלהם מסייעת הקרן באופן שוטף במהלך כל ימות השנה.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 20/07/2012 21:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתפללים במסגד אל-אקצה, אתמול
צילום: AFP
תפילת מוסלמים בחברון
צילום: AFP
אמיר עאסי. "הימים הראשונים הכי קשים"
מומלצים