שתף קטע נבחר

רוחות השינוי בצפון קוריאה: הרפורמות בדרך?

שינוי משמעותי מתחולל בצמרת המדינה הקומוניסטית, בניצוחם של המנהיג קים ג'ונג און ודודו רב ההשפעה. מקורביו של אביו סולקו, ולפי מקורב למשטר עתה יכול קים הצעיר ליטול את מושכות הכלכלה מידי הצבא ולערוך רפורמות חיוניות

שליטהּ הצעיר של צפון קוריאה, קים ג'ונג און, לא מבזבז זמן. מעט יותר מחצי שנה לאחר מות אביו, ולא יותר משבוע לאחר שהדיח במהלך יוצא דופן את הרמטכ"ל הוותיק רי יונג הו, נראה כי הערפל מתפזר מעט מעל תוכניותיו של קים הצעיר. לפי מקור המקורב למשטרים הקומוניסטיים בקוריאה ובסין, בכוונת המנהיג להתחיל ברפורמות חקלאיות כלכליות במדינה הענייה.

 

צפון קוריאה - מתיחת פנים שלטונית:

 

קים ג'ונג און. מתווה דרך נפרדת מזו של אביו (צילום: AP) (צילום: AP)
קים ג'ונג און. מתווה דרך נפרדת מזו של אביו(צילום: AP)

 

המקור הוסיף כי הפוליטביורו הקים לשכה מיוחדת שאמורה ליטול את ניהול הכלכלה הכושלת מידי הצבא, הנחשב לאחד הגדולים והמפותחים בעולם, שתחת השליט הקודם, קים ג'ונג איל, זכה לעדיפות בניהול תחומים אחרים במדינה.

  

נפילת ה"גווארדיה הישנה" של הרמטכ"ל ובעלי בריתו מאפשרת לקים ג'ונג און ולדודו, צ'אנג סונג טק, שהתחתן לתוך שושלת קים ורבים רואים בו ככוח האמיתי במסדרונות השררה בפיונגיאנג, לנסות ולהציל את הכלכלה המרוסקת ובכך למנוע את קריסת המשטר. אותו הגורם נחשב לאמין, והצליח בעבר לחזות אירועים משמעותיים בצפון קוריאה, כולל את עריכת הניסוי הגרעיני הראשון שלה ב-2006 ואת עלייתו של צ'אנג במעלה שדרת השלטון.

 

השליט הצעיר והרמטכ"ל המודח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השליט הצעיר והרמטכ"ל המודח(צילום: רויטרס)

 

זה זמן רב שבעיני מתבוננים מהחוץ צ'אנג הוא דמות התומכת בשינוי המדיניות הכלכלית, שבניהולה הלקוי הביאה להחמצת הנהגת הצפון את פירות הצמיחה שהגיעו לשכנותיה, דרום קוריאה וסין. נראה כי תמיכתו הנלהבת בשינוי כיוון הביאה להגלייתו ממוקדי הכוח לתקופת זמן, אך בהמשך הוא הוחזר למעמדו ואף קיבל תפקיד מפתח בתהליך הכשרתו של קים ג'ונג און לרשת את אביו.

 

השינוי המרכזי - סילוק הרמטכ"ל

בהתאם למהירות השינויים ולאפשרות שנקרית להנהגה הקוריאנית החדשה, רבים מעריכים כי אנו צפויים לחזות ברפורמות המשמעותיות ביותר שנערכו במדינה הסגורה בעשורים האחרונים. בעבר כשלו ניסיונות לאמץ גישה כלכלית מוכוונת-שוק, והאחרון שבהם – ייסוף מלאכותי בערך המטבע ב-2009 – הביא לזעם מצד האוכלוסיה, ועל פי סברות הביא להוצאתו להורג של מתכננו הראשי.

 

חיילים חוגגים השבוע את מינוי השליט ל"מרשל" (קרדיט: EPA) (קרדיט: EPA)
חיילים חוגגים השבוע את מינוי השליט ל"מרשל"(קרדיט: EPA)
 

לדברי הגורם, "רי יונג הו (הרמטכ"ל המודח) היה התומך הנלהב ביותר של מדיניות "קודם הצבא" של קים ג'ונג איל". הבעיה שמדיניות העדפת הצבא הציבה, היא התנגדות ראשי הכוחות המזוינים להעברת השליטה בכלכלה לידי הממשלה האזרחית. לפי התקשורת הרשמית של פיונגיאנג, רי הועבר מתפקידיו "בשל מחלה", אך מומחים ציינו קטעי וידיאו מהתקופה האחרונה שבהם נראה הרמטכ"ל בן ה-69 בריא לחלוטין.

  

הדחתו של הגנרל הוותיק אינה עניין של מה בכך. רי עצמו היה מקורב מאוד לקים ג'ונג איל ודמות מובילה בצבא. אביו של רי נלחם נגד היפנים לצד מייסד צפון קוריאה ואביו של קים ג'ונג איל, קים איל סונג, הזוכה עדיין לתואר "הנשיא הנצחי". עדות נוספת למעמדו של הבן הצעיר לשושלת קים הייתה מינויו השבוע ל"מרשל", שביצר את מעמדו בראשות ההיררכיה השלטונית לאחר מות אביו בדצמבר האחרון. עוד לפני כן הוא כבר היה ראש "מפלגת הפועלים של קוריאה" והיו"ר הבכיר של "ועדת ההגנה הלאומית".

 

הצמרת החדשה. קים ג'ונג און במרכז, ודודו שני משמאל (צילום: AP) (צילום: AP)
הצמרת החדשה. קים ג'ונג און במרכז, ודודו שני משמאל(צילום: AP)

  

כמה מומחים לצפון קוריאה מסכימים עם ההערכות הללו. "הדבר לא צריך להיות הפתעה. נראה שקים ג'ונג און ערך מחקר מקיף בנושא זה, למד רבות, והוא בטח מחפש דרך לקדם את הרפורמות בדרך שמתאימה למצב השלטוני, שתתמזג עם המדיניות הקודמת. הדחתו של רי מרכזית לתהליך הזה", אמר פרופסור יו הו יול מאוניברסיטת קוריאה שבסיאול. להערכתו, צ'אנג סונג טק, דודו של קים, צפוי לקדם מיזמים כלכליים משותפים עם סין, בעלת הברית היחידה שפיונגיאנג יכולה לפנות אליה לעזרה.

 

"בעבר הממשלה הייתה ריקה מתוכן"

עם זאת, ז'אנג ליאן-גואי, מומחה סיני לצפון קוריאה, ספקן יותר באשר למתרחש מעבר לגבול. "אפשר לראות מהביקורות החוזרות ונשנות לגבי רפורמה והיפתחות ב"רודונג סינמון" (ביטאון מפלגת השלטון בצפון קוריאה). הם מבקרים בגלוי כל צעד בכיוון הזה. צפון קוריאה נוהגת להתגונן כשמדובר בנושא הזה".

 

השליט הקודם קים  ג'ונג איל עם בכירים סינים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השליט הקודם קים ג'ונג איל עם בכירים סינים(צילום: AFP)

  

הצעדים הארגוניים שנלוו להדחות האישיות כללו הקמה של "לשכה פוליטית" שאמורה ליטול את מושכות הכלכלה מהצבא בן 1.2 מיליון החיילים, שמאז הרעב הקשה שהכה במדינה בשנות ה-90, עדיין לא הצליח הצליח לשקם את המשק הקוריאני. המקור המקורב לשלטון הקומוניסטי אמר: "בעבר הממשלה הייתה ריקה מתוכן ולא יכלה להשפיע על הכלכלה. הצבא שלט בה, ועתה עניין זה ישתנה".

  

מעבר לכך, יצר קים ג'ונג און "קבוצת רפורמה כלכלית" במפלגת השלטון כדי לבחון שינויים אפשריים בכלכלה ובחקלאות. לדברי הגורם, צפון קוריאה תלמד כיצד לעשות זאת משכנתה הענקית ומיטיבתה היחידה, סין. המנהיגים בבייג'ינג כבר לחצו בעבר על בעלת בריתם מדרום לעשות יותר בתום הכלכלה, בייחוד מחשש שקריסת המשטר תביא לשטף פליטים מעבר לגבול ולאובדן החיץ האסטרטגי מול דרום קוריאה וארצות הברית.

 

הכור הגרעיני של צפון קוריאה ביונגביון (צילום: AP) (צילום: AP)
הכור הגרעיני של צפון קוריאה ביונגביון(צילום: AP)

 

למרות התקוות הרבות, ברור כי עדיין הצעדים הללו בחיתוליהם. המקור הבכיר מודה כי עדיין לא ברור מי יעמוד בראש "הלשכה הפוליטית" ובראש "קבוצת הרפורמות הכלכליות", אבל לדבריו השינוי בלתי נמנע.

  

ייתכן שמדובר רק בנדבך אחד ברוח אחרת שנושבת מכיוון ההנגה החדשה. בניגוד לתדמית הצנועה והנסתרת מהעין של אביו, התקשורת הממלכתית מציגה את קים ג'ונג און בביקורים בירידים, בדברו עם הציבור ובעודו מוחא כפיים בהופעת רוק.

 

בנוסף, נראה כי נשים קיבלו חירויות רבות יותר, בהן היתר ללבוש חצאיות קצרות. ועדיין, רצוי לא להמתין עם בקבוקי השמפניה. מדובר במה שנראה כתחילתו של שינוי כלכלי, אך יש לזכור כי עדיין כ-200 אלף בני אדם כלואים במחנות ריכוז בצפון קוריאה, וכי לפי דיווחים, המדינה הקומוניסטית מתכננת ניסוי גרעיני נוסף בחודשים הקרובים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאבקים בצמרת. קים ג'ונג און
צילום: רויטרס
פרש בגלל "מחלה". רי יונג הו
צילום: AFP
צילום: AP
האיש החזק בפיונגיאנג. צ'אנג סונג טק
צילום: AP
הצבא יוותר על הכלכלה?
צילום: AP
מומלצים