איזה סוג דבש עוזר להתאושש מטיפולי כימותרפיה?
החקלאי מוישה אייזנברג, אביו של אלוף פיקוד העורף אייל איינזברג, החל להפיק דבש חרובים כדי לחזק את אשתו שחלתה בסרטן. "לאשתי זה עזר, אבל אני לא מתכוון להתעשר, אלא רק לסייע לאנשים", הוא אומר ל-"24 שעות" ב"ידיעות אחרונות"
עונת קטיף החרובים מתחילה באוגוסט ומסתיימת כעבור שלושה שבועות. ידיו של מוישה אייזנברג עמוסות עבודה. במשק שלו, בכפר ביאליק הצמוד לקריות, עצי חרובים מניבים המחכים לידיים עובדות שיקטפו את הפרי ויפיקו ממנו דבש חרובים. דבש החרובים, מגלה אייזנברג, הפך את חייו.
הכל התחיל בגלל בלהה, אשתו, שחלתה בסרטן השד, עברה שלושה ניתוחים, וספירת הדם שלה הייתה כה נמוכה, שהדבר הקשה עליה לצלוח את הטיפולים הכימותרפיים.
עוד על סגולות הדבש:
- עוזר לכאב אוזניים, מסייע בעצירות: בריאות בדבש
"ואז נזכרתי שכשהיינו קטנים אמא הייתה נותנת לנו דבש חרובים כדי להתחזק," מספר אייזנברג, אחיו של האלוף במיל' אורי שגיא (שעברת את שמו) ואביו של האלוף אייל אייזנברג, מפקד פיקוד העורף. "התחלתי לחפש דבש חרובים, אבל מהר מאוד הבנתי שהדבש שנמכר בחנויות בעצם נמהל בסוכר לבן. בסוף מצאתי דבש חרובים טהור אצל אישה ערבייה והתחלתי לתת לאשתי כפית ממנו מדי בוקר."
לדבריו, ימים ספורים לאחר שהחלה לצרוך את דבש החרובים הוכפלה ספירת הדם של בלהה אייזנברג, ובתוך זמן קצר היא התאוששה וגופה היה כשיר לקבל את הטיפולים הכימותרפיים. למרבה המזל היא גם החלימה ממחלת הסרטן ומצבה "מאה אחוז," מעיד בעלה האוהב. "היא נקייה ועושה ביקורת אחת לחצי שנה."
השמועה על כך שדבש החרובים סייע לחולת הסרטן עשתה לה כנפיים, ואנשים חולים החלו להופיע במשק. כבר שנים הוא כובש זיתים, מייצר לימונצ'לו וריבת תאנים, ומבחינתו הכנת דבש החרובים לא נועדה על מנת להתעשר.
"אני כבר לא מתכנן להיות מיליונר", הוא צוחק, "אני עושה את זה בעצם רק כדי לסייע לאנשים שצריכים להתחזק. אני לא רופא ולא מדען," ממשיך מוישה, "אני פלאח פשוט, נכה צה"ל, אבל נולדתי לאבא חקלאי שלימד אותי שאפילו הרמב"ם כתב על סגולותיו הטובות של החרוב."
פרופ' מיקי אבירם מהמרכז הרפואי רמב"ם, החוקר את השפעתם של פירות וירקות על מחלות כלי דם, הגיע למסקנה שמלבד שעורה וחיטה, פירות שבעת המינים - גפן, תאנה, זית, רימון ותמר - הם בעלי תכונות רפואיות טובות לגוף האדם. ממחקרים שערך גם התברר לו שלחרוב יש תכונות בולטות של נוגדי חמצון.
"עדיין יש לחקור את הנושא לעומק גם על חיות מעבדה ובעיקר על בני אדם", אומר פרופ' אבירם, "כי במחקרים רפואיים לא מסתמכים על מקרה של אדם בודד, אבל הכיוון של אייזנברג הוא בהחלט חיובי."
אייזנברג מגדל במשק שלו זיתי קלמטה ותאנים, ובעקבות הניסיון הטוב שהיה לו עם החרובים גם שתל עצי חרוב. הוא למד את סוד הכנת דבש החרובים מהאישה הערבייה שמכרה לו את המוצר, ועכשיו הוא מוכר צנצנות בעצמו 45) ש' לצנצנת של 350 מ"ל.( ההכנה, הוא מספר, אינה עניין מסובך במיוחד.
"קודם משרים את החרובים במים, אחר כך מכניסים אותם לסיר ומאדים במשך יומיים, עד שנותר בידינו רק הצוף. הזייפנים מכניסים למוצר סוכר כדי להגדיל את הנפח. הדבש שאני מוכר הוא כמובן טהור לחלוטין. בכל מקרה, אני ממליץ לחולי סוכרת להתייעץ עם רופא לפני שהם נוטלים את הדבש הזה."
את דבש החרובים של מוישה אייזנברג אפשר לקנות במשק בכפר ביאליק או בסניף לחם תושייה, רח' דיזנגוף 203 ת"א. עוד פרטים בטל' .04-8722070 ,052-8400758