שתף קטע נבחר
 

רוזה אהובה שלי: יינות ורודים ומומלצים

אתם אולי זוכרים אותו מתקופות חשוכות ובשמו העברי סַמוּק, אבל מאחורי יחסי הציבור הגרועים, מסתתר סוג היין הנעים והמתאים ביותר לעונה. ליבי שפרלינג מבקשת שתתנו צ'אנס לרוזה, עם שפע המלצות בפחות מ-70 שקלים. עוד בתפריט: ורודים מומלצים מהסופרמרקט וגם המלצה על פסטיבל יין בסופ"ש

בביקור האחרון שלי בריביירה הצרפתית, לא התקנאתי בנופים המרהיבים, בקצב הנינוח או באוכל המעולה, אלא רק בדבר אחד - בוורוד הגדול.

 

עוד בערוץ האוכל:

ארז קומרובסקי מציג: לחמי מחבת קיציים וקלילים

הצנים הצרפתי: הפרנץ' טוסט המושלם

לכל כתבות האלכוהול של ערוץ האוכל

 

עשרות כוסות רוזה נצפו על השולחנות שבקאן ובניס כבר בעשר בבוקר, מאות תוויות שרו בסופרמרקט המקומי על החיים בוורוד ובכלל, הלך הרוח הכללי בריביירה כאילו מתחנן שתשתו מהוורוד-הוורוד הזה בכל הזדמנות - בוקר, צהריים או ערב.

 

איך אפשר להגיד לא לצבע הזה? רוזה עמוק ומשגע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איך אפשר להגיד לא לצבע הזה? רוזה עמוק ומשגע(צילום: shutterstock)

 

תשכחו כל מה שאתם זוכרים מהבית ומההורים שלכם שלפני 30 שנה נהגו לקנות יינות סמוקים שהסמיקו ממבוכה. יקבי ישראל מפיקים בשנים האחרונות יינות ורודים נפלאים, מרעננים מאוד ומלאי אופי. תאמינו לצרפתים - אין מענג מהרוזה, בדיוק עכשיו, ככה סתם בבלקון או כבן לווייה לארוחות קיץ קלילות.

 

ההמלצה שלנו היא מעכשיו ועד ספטמבר (כולל) להכיר בכל הזדמנות שיש בקבוק אחד. אתם עומדים לגלות עולם מופלא.

 

אז מי אתה, רוזה?

רוזה מקבל את צבעו מקליפות הענבים. עומק הגוון נקבע בזכות זני הענבים ומשך השהות של המיץ עם הקליפות, שנע בין שעות בודדות למספר ימים.

 

לאחר היפרדות הקליפות, נוצר במיכל מעין "כובע" של קליפות ושיירי פרי אחרים, שצפים למעלה ומכסים על הנוזל. במקרה של היין הוורוד, הייננים לא יערבבו אותו שוב ושוב פנימה, אלא יפרידו אותם בעדינות, או אז תתרחש התסיסה.

 

קחו אותו לבלקון ולא תצטערו. רוזה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קחו אותו לבלקון ולא תצטערו. רוזה(צילום: shutterstock)

 

על אף שהוא מכיל על פי רוב ענבים אדומים, בייצורו, הרוזה דומה יותר ליין לבן מאשר ליין אדום, מה שמסביר את קלילותו. כמו הרבה מהלבנים, מדובר ביין קל וצעיר שנועד לשתייה מיידית יחסית ובדרך כלל לא מיועד ליישון.

 

רוזה מופק בדרך כלל מהענבים המסורתיים בכל אזור ואזור. היופי הוא שגם ענבים לבנים יכולים למצוא את דרכם אל תוך היין, כדי להעניק מורכבות נוספת לתוצאה הסופית.

 

מוצלח ומהסופר. תשבי בלאש (צילום: גולן תשבי) (צילום: גולן תשבי)
מוצלח ומהסופר. תשבי בלאש(צילום: גולן תשבי)

 

בדרום צרפת מייצרים רוזה מענבים מזני גרנאש, מורבדר וקריניאן. בעמק הלואר ובצפון, תפגשו רוזה מענבי קברנה פרנק ופינו נואר ובאיטליה - רוזה עתיר ענבים מזן סנג'ובזה. בספרד מייצרים רוזה מענבים הפופולריים ביותר בחצי האיברי - טמפרניו או קברנה סוביניון.

 

4 יינות רוזה מומלצים מהסופר

 

דלתון רוזה 2011 - ההפתעה הגדולה של הטעימה. על אף צבעו הורדרד-בהיר, זהו יין פריך, אלגנטי ומהנה מאד (ברברה, זינפנדל וקברנה סוביניון). קסם. תמורה מעולה למחיר. 36 שקלים.

 

חפשו גם את הרוזה המעולה והזול של הרי גליל (43 שקלים), את זה המקסים מענבי קריאניאן של בנימינה (מקסים מקסים ב- 49 שקלים), ואת הבלאש של יקב תשבי.

 

יקב בנימינה  (צילום:  גבריאל בהרליה) (צילום:  גבריאל בהרליה)
יקב בנימינה (צילום: גבריאל בהרליה)

 

 

10 יינות רוזה מומלצים:

 

טפרברג, רוזה 2011

סגלגל ועדין. מענבי קברנה סוביניון מפיקים בדרך כלל יינות עזים וכבדים. אבל הרוזה הזה, שמכיל 100% ענבי קברנה סוביניון משחרר פתאום ארומות פירותיות ולא שגרתיות שמזכירות פירות קיץ טרופיים. מהמם ושווה את הכסף. 35 שקלים.

 

ויתקין – מסע ישראלי ורוד 2011

סוף סוף רוזה שמשפריץ חיוניות. יין שמח, פירותי מאד שנפלא גם לצד אוכל ממש, בעיקר דגים פריכים מטוגנים ומאכלים מהגריל. 59 שקלים.

 

ויתקין (צילום: שיר אדיבי) (צילום: שיר אדיבי)
ויתקין(צילום: שיר אדיבי)

 

אסף – רוזה זינפנדל 2011

תותי פרוטי קולח ומהנה שהופק מ- 100% זינפנדל, זן שמזוהה עם היינות של קליפורניה וניחן בטעם נגיש, בדיוק כמוהם. נעים מאד להכיר.

 

אמפורה – מד רוזה 2010

יין נעים מאד, שניחן באחוזי אלכוהול גבוהים, שהופכים אותו לבעל גוף של ממש, גבר ורוד וחסון. 59 שקלים.

 

קינטה דה פאלאדה, דאו אלברו קסטרו , רוזה 2011

שווה לשנן את השם הארוך כי הוא ינחית לכם רוזה פורטוגזי חצוף ורב טעמים. טעמנו אותו באדגה (טשרניחובסקי 6), בית אוכל ומעדנים שמספק קולקציה מרשימה בייבוא אישי של יינות בורגון ופורטוגל, ארץ ששווה להכיר את יינותיה ובמיוחד את הבהירים שבהם (למשל - וינו ורדה). 75 שקלים.

 

 

קינטה דה פאלאדה, דאו אלברו קסטרו של אדגה (צילום:  דן פרץ) (צילום:  דן פרץ)
קינטה דה פאלאדה, דאו אלברו קסטרו של אדגה(צילום: דן פרץ)

 

מוני – רוזה 2011

מרלו ופטי ורדו הובילו לצבע עמוק מקסים, גוף עוצמתי ובוסט של פירות אדומים ותבלינים. הכי רוזה למתקדמים, בשל עומק הרבדים. 59 שקלים.

 

קסטל – Rose du Castel

אלגנטי וחמצמץ, שלוקח בטיסה לדרום צרפת. אפשר להתווכח על כמה מוצדק המחיר, אבל לא על העובדה שיינות הרוזה של קסטל הם הראשונים להעלם מהמדפים בכל עונה (ולהשאיר אספנים רבים שבורי לב). אנחנו בכל מקרה אהבנו בו את האיזון ואת המתיקות העדינה. 90 שקלים.

 

קסטל ()
קסטל

 

רקנאטי - רוזה 2011

 נראה שאי אפשר לטעות בארץ עם יינות שמכילים את זן ענבי הברברה, שבאופן אישי אהוב עלי במיוחד. בשילוב עם מרלו, התקבל כאן יין רענן מאוד שעושה נעים ופותח את התיאבון לגלות מה עוד מכינים לנו בסדרה הים תיכונית של היקב. 69 שקלים.

 

ים תיכון חדש. רקאנטי (צילום: שלמה שוהם) (צילום: שלמה שוהם)
ים תיכון חדש. רקאנטי(צילום: שלמה שוהם)

 

פול מאס, רוזה סירה

צבע ורוד בועט ואיזון מרשים בין פירותיות לפרחוניות רכה סיפקו ערב של שתיה מרעננת ועזת טעמים. איזה כיף (וגם הבקבוק יפהפה, שלא לדבר על התוית). 52 שקלים שמותירים רושם רב בהרבה.

 

מאסי, מודלו דלה ונציה רוסאטו

פשוט, שובב ומהנה, כמו שאנחנו אוהבים את אירועי הקיץ שלנו. הכי להפוך ליין הפיקניקים שלכם, אם כי ילווה גם על האש (בעיקר של דגים) יופי. קליל ופירותי, אבל בקלאסה איטלקית. כיף. 60 שקלים.

 

ואחרון חביב: ורוד בעבוע בועה

ככל שרוזה הוא ז'אנר מענג בפני עצמו, כך רוזה מבעבע הוא עולם פלאות משגע ובו מבעבעים ורודים מבליטים את מה שיש להם ומקפצים בחיך ועל הלשון. בארץ תוכלו למצוא מבעבעים מיובאים רבים ואף נסיך מקומי (פרייבט קולקשן ברוט רוזה של יקבי כרמל).

 

אנחנו הופתענו לגלות את פאוסטינו: קאווה ברוט רזרבה, מבעבע כמעט עוצמתי שהופק מגרנאש ומספק חוויית שתייה מסקרנת, מהנה ומלאת רבדים. צבע עמוק וגרגרי פטל בולטים יהפכו אותו לנסיך של מסיבות רווקות ודייטים לוהטים. 52 שקלים סופר-מוצדקים.

 

ולא נשכח - פסטיבל היין בירושלים

במזג אוויר קיצי ירושלמי עם בריזה קרירה ונעימה במיוחד, על רקע גן הפסלים המואר ובליווי מוזיקה חיה ברקע, יתקיים גם השנה, זו השנה התשיעית ברציפות, פסטיבל היין במוזיאון ישראל בירושלים, בין התאריכים ה 30 ליולי ועד ה 2 לאוגוסט 2012, בין השעות 19:00-23:30.

 

כל אורח יקבל עם כניסתו למתחם הפסטיבל כוס יין שאפשר למלא ביין ללא הגבלה בדוכני היקבים השונים, תמורת תשלום חד פעמי של 80 שקלים (המחיר כולל את הכוס עצמה).

 

בנוסף, חנות מיוחדת שתוצב במתחם תציע את יינות הפסטיבל לרכישה במחירים מוזלים. שווה מאד לבקר ובמיוחד אם אתם בסביבה.

 

לכל כתבות האלכוהול של ערוץ האוכל

 

שווה לבקר. פסטיבל היין שבמוזיאון ירושלים ()
שווה לבקר. פסטיבל היין שבמוזיאון ירושלים

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אהובה שלי. רוזה
צילום: shutterstock
מומלצים