שתף קטע נבחר

המנוע ליזמות מוצלחת - תסביך אב

מחקרים מרתקים שונים שבחנו יזמים גברים, הצביעו על ממצא מרתק אשר חזר על עצמו: יזמים רבים חוו את אבותיהם כנעדרים - פיזית או נפשית, בחייהם. רבים חוו את אבותיהם כחלשים, חסרי תועלת וחסרי חוט שדרה

אם הייתי מבקשת מכם לזרוק מספר אסוציאציות שעולות בכם מהמילה "יזם", ייתכן שאצל רבים מאיתנו יעלו בראש כישרון, אומץ, עוצמה, מושא להערצה, קנאה וכדומה.

 

 

מחקרים מרתקים שונים שבחנו יזמים גברים, הצביעו על ממצא מרתק אשר חזר על עצמו. יזמים רבים חוו את אבותיהם כנעדרים - פיזית או נפשית, בחייהם. רבים חוו את אבותיהם כחלשים, חסרי תועלת וחסרי חוט שדרה.

 

יזמים רבים חוו את אבותיהם כנעדרים או כבלתי אמינים, ואחת ההנחות היא שדווקא יזם, אשר חווה את הצד הכושל יותר של דמות אב, רוצה לעצב לעצמו את סביבת חייו ולהיות תלוי כמה שפחות באחרים, זאת לצד השארת חותם על סביבתו.

 

בשנת 1910 פירסם זיגמונד פרויד ספר שבו ערך ניתוח פסיכולוגי לדמותו של לאונרדו דה וינצ'י, אשר היה ילד בלתי חוקי לאיש אצולה פלורנטיני. בחמש שנותיו הראשונות גדל לאונרדו אצל אמו המסורה, ללא נוכחות של אביו. רק בשלב מאוחר יותר הכיר האב באבהותו והזמין את לאונרדו להיות במחיצתו.

 

התובנה אותה הגה פרויד הייתה מעניינת וגרסה שמאחר שהאב נעדר בשנים הראשונות מחיי לאונרדו, ובשל כך לאונרדו חווה פחות נוכחות גברית אבהית סמכותית, סקרנותו של לאונרדו הילד לא רוסנה ורוחו הייתה חופשייה לנדוד, לחקור ולבדוק את העולם סביבו.

 

לאונרדו היה יזם יצירתי, נועז ורב כישרונות אשר עסק בתחומים מרתקים כממציא, צייר, מהנדס ואנטומאי.

 

"אפקט לאונרדו"

פרופ' קרלו שטרנגר מציג בספרו המשובח "אני, פרויקט מיתוג", את סיפורו של דה וינצ'י ובוחר לקרוא לתופעה זו "אפקט לאונרדו" - כיצד ילד אשר חווה היעדר פיזי או נפשי של דמות אב, ילד שחווה מטען ריגשי משמעותי מול אביו, מצליח לפתח תכונות אופי חיוביות ומתגבר על הפגיעה הקשה שחווה בילדותו? כיצד מעודד היעדרו של האב את התפתחותן של תכונות אופי חיוביות?

 

מהותה של יזמות הוא הקמת חברה עצמאית אשר בה המייסד מתווה את דרכו ואת חותמו, תלוי כמה שפחות באחרים. כך, גם היזמים אשר מסיקים מילדותם המוקדמת שאינם יכולים לסמוך על דמות אב בחייהם ושעליהם ללמוד להסתמך על עוצמתם הפנימית ולא על חיזוקים מהעולם החיצוני.

 

פרופ' שטרנגר מציע שאם היזם ימצא דרך ליצור לעצמו סביבה שתספק לו תמיכה משמעותית יותר מזו שהייתה לו בילדותו, סיכוייו להצליח עולים. יחד עם זאת, זהו מסע מפרך הדורש עוצמה משמעותית מאד כדי להתגבר על היעדר דמות אב ויחס אבהי הולם בילדות.

 

אכן, היעדר דמות האב יכול לעודד אדם ליזמות, אך אינו מבטיח שהאדם יצליח ביזמות. לצד היתרונות שחווה לאונרדו, אשר שילב הצלחה פנמונלית בעולמות שונים, היעדר דמות אב עלול ליצור נטייה להתעלם מהמציאות על מגבלותיה השונות ואף ליצור שאיפות לא רציונליות ומסוכנות. יתרה מזו, היזם עלול לחוות זעם וחוסר השלמה עם העבר, מה שעלול להובילו להרס עצמי או לחלומות שאינם ריאליים עבורו.

 

איפוק, סבלנות והתמדה

המסלול הנכון להתפתחותו של יזם, חשוב שיכלול יכולת ללמוד על עצמו, לבנות תכנון של קריירה הדרגתית ולרכוש כלים ומיומנויות שישרתו אותו. ברור שיוזמה מחייבת חזון, תשוקה והעזה, אך היא גם מחייבת יכולת לאיפוק, סבלנות והתמדה.  

 

לכן, חשוב להבין שיזמות, גם אם אנו חושקים בה, לא מתאימה לכל אחד. יזמות מחייבת כישורים רבים, הרבה מעבר לתשוקה להיות יזם. אפקט לאונרדו אינו מגע קסם הסולל את הדרך אל ההצלחה כיזם.

 

אפקט לאונרדו יוכל להצליח באם יתבצע השילוב בין הרצון והצורך להותיר חותם על העולם הסובב אותנו, לבין היכולת והרצון של האדם לבצע למידה עצמית ולהיות מודע לחולשותיו ולחוזקותיו ולצאת למסע ארוך אך מרתק של למידה והתפתחות עצמית.

 

אני מסיימת בטור זה תקופה ארוכה של כתיבת מאמרים בנושא קריירה. סוקרטס אמר שאין חיים ללא חקירה. העבודה החשובה ביותר שאדם צריך לבצע בחייו היא העמקת הידע והחקר ואני בטוחה שאם תוסיפו דעת, בהחלט תוכלו ליצור יותר הצלחה, בתחומים השונים של עוגת החיים שלכם.

 

הנושא של למידה עצמית והאחריות שיש עלינו כבני אדם בכלל, אם כשכירים או כיזמים, ללמוד ולהכיר טוב יותר את עצמנו, חשוב לשם יצירת הצלחה בחיינו והשתדלתי להצביע על חשיבות ההתפתחות האישית ועל אחריותנו לעצב את חיינו ואת עתידנו במאמרים השונים שכתבתי בטור זה.

 

תודה ל-ynet על הבמה ותודה לכל קוראי הנאמנים. מאחלת לכם המון הצלחה בהמשך הדרך

 

גלית תגורי משה

 

הכותבת היא מנכ"ל התמרה - תהליכים בעיצוב חיים. אתם מוזמנים לפנות אליה בדוא"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
דה וינצ'י: יזם יצירתי, נועז ורב כישרונות
צילום: איי פי
סוקרטס: אין חיים ללא חקירה
צילום: shutterstock
גלית תגורי משה
צילום: צדוק משה
מומלצים