ר"מ נורבגיה, שנה לטבח: בריוויק איחד אותנו
הנורבגים מציינים שנה לטבח הקשה ביותר שידעו מאז מלחמת העולם השנייה, זה שבו נרצחו 77 בני אדם, רובם נערים ונערות. רה"מ: "הרוצח בריוויק רצה לשים קץ לרב תרבותיות, אבל אנחנו התאחדנו סביב הדמוקרטיה". ניצולים הפריחו בלונים בצורת לב
נורבגיה מציינת היום (א') שנה לטבח הנורא שבו רצח אנדרס ברינג בריוויק 77 בני אדם. ראש ממשלת נורבגיה, ינס סטולטנברג, אמר במלאות שנה לטבח שזעזע את המדינה השלווה בדרך כלל, כי המעשה איחד את הנורבגים סביב הגנת הדמוקרטיה והסובלנות.
עוד חדשות מהעולם :
- המצוד אחר הסייען: "צולם בוורנה, עדיין בבולגריה"
- הטבח בסרט בקולורדו: "הג'וקר" נתקל במעצור
- טבח באטמן: כך זה בארץ היריות הבלתי מוגבלות
- "ארה"ב לישראל: אל תשמידו הנשק הכימי הסורי"
בריוויק, פעיל ימין קיצוני בן 33, הודה בביצוע ההתקפה ב-22 ביולי 2011. הוא פוצץ מטען חבלה ליד קריית הממשלה באוסלו והרג שמונה בני אדם, ולאחר מכן יצא למסע ירי באי אוטויה הסמוך לבירה, שם רצח 69 בני אדם, רובם המוחץ בני נוער שהשתתפו במחנה נוער של מפלגת הלייבור, ממפלגות השמאל.
בטקס הנחת פרחים בזירת הפיצוץ באוסלו אמר היום סטולטנברג כי בריוויק לא הצליח להשיג את מטרתו המוצהרת -
הרס המחויבות של נורבגיה להיותה חברה רב-תרבותית. "הפצצה והיריות נועדו לשנות את נורבגיה", אמר סטולטנברג לקהל אבל של כמה מאות אנשים בטקס. "העם הנורבגי ענה לו על-ידי כך שאימץ את ערכינו. היורה הפסיד. העם ניצח".
יריעות ברזנט עדיין מכסות את החלונות של הבניינים שניזוקו מהפיצוץ, ומחסומי מלט עוצרים את הולכי הרגל. שוטרים וכלבי גישוש נראו בזירה, אולם האבטחה לא הייתה כבדה מדי, כאילו כדי להוכיח שנורבגיה עודנה חברה פתוחה. ניצולי הטבח התאספו לטקס משלהם באי אוטויה, ומשפחת המלוכה של נורבגיה ומנהיגי הממשלה השתתפו בטקס בכנסייה באוסלו, שם אמור להיערך מאוחר יותר היום קונצרט זיכרון.
"מעט מאוד אנשים יכולים להעביר יום בלי לחשוב על אירועי 22 ביולי", אמר וגרד גרואסלי וונסלנד, ניצול הטבח באי אוטויה. "אדם שאתה מתגעגע אליו, מישהו שהיית צריך לבלות איתו או לבקש ממנו עצה או משהו כזה. או משהו שפשוט מזכיר לך את מה שקרה".
באירועי הזיכרון באי אוטויה הפריחו המשתתפים בלוני הליום בצורת לב לשמיים, ואליהם צירפו מכתבים אישיים. "זה שינה אותי. עכשיו אני מעריך כל רגע, אני נהנה מהחיים כאן ועכשיו", אמר וונסלנד, שברח מבריוויק ונעל את עצמו בחדר קטן עם כ-50 איש נוספים.
"יום השנה הוא סגירת מעגל חשובה עבור משפחות שהעבירו חג מולד ראשון, יום הולדת ראשון או חג לאומי ראשון ללא יקיריהם", אמרה קיטי אידה, דוברת ארגון התמיכה הלאומי לקורבנות ואמו של ניצול.
במהלך משפטו, שהסתיים ביוני אחרי עשרה שבועות, הודה בריוויק בביצוע מתקפת הטרור, אך סירב להכיר באשמתו
הפלילית מתוך עיקרון. הוא טען כי הקורבנות היו בוגדים, משום שאימצו את מדיניות ההגירה של נורבגיה והפכו אותה למדינה רב-תרבותית.
התובעים אמרו כי בריוויק הוא אדם פסיכוטי וצריך להיות מאושפז בכפייה במתקן פסיכיאטרי. עורכי דינו של בריוויק טענו מנגד כי הוא שפוי. הכרעת הדין בעניינו אמורה להימסר ב-24 באוגוסט.