פינוי המאחז: צה"ל "חושש מאלה שמחוץ למגרון"
הרמדאן, עיכובי בנייה ואירועי תג מחיר הצטרפו לדיון בבג"ץ על בקשת דחייה נוספת בפינוי המאחז. אלוף פיקוד המרכז הבהיר כי "צה"ל יבצע כל מה שיוחלט", והיועץ המשפטי לממשלה התנגד לעמדת השרים, כשבוע לפני מועד הפינוי האחרון
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, מתנגד לעמדת ועדת השרים להתיישבות, ואילו בצבא מבקשים דחייה בשל אלימות פוטנציאלית - פינויו הצפוי של המאחז מגרון הוביל היום (א') לדיון מורכב בבג"ץ, שבמהלכו ביקשה המדינה דחייה נוספת בביצוע החלטת בית המשפט, בשל חודש הרמדאן, וספגה ביקורת מהשופטים.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
"עד לפני עשרה ימים הבנו כי אנו הולכים לאירוע דומה אולי לגבעת האולפנה, שם הגענו לסוג של הסכמה", הסביר אלוף פיקוד המרכז, ניצן אלון, שהוזמן לדיון בצעד חריג על ידי נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס. "הסבירות שאירועי תג מחיר יביאו להסלמה כוללת ולאירועי טרור היא גבוהה יותר. אם זו האווירה הציבורית השלילית לגבי המאחז, אנו מעדיפים כי זה יתבצע אחרי הרמדאן, אך כמובן שנבצע כל מה שיוחלט", הדגיש.
בא כוחם של תושבי מגרון הבהיר כי הם אינם מתכוונים לנקוט באלימות, אך אלון הדגיש: "יותר מתושבי מגרון, אנו חוששים מאלה שמחוץ למגרון".
על פי החלטת בג"ץ, אמור היה המאחז להתפנות עד תחילת חודש אוגוסט, אך לפני כשבועיים עתרו תושבי מגרון לבג"ץ בדרישה לדחות את הפינוי בטענה כי רכשו את קרקע המאחז. היום הצטרפה אליהם המדינה, ותלתה את עמדתה בסיבות מבצעיות ולוגיסטיות: לבד מהחג המוסלמי, הובהר לבית המשפט כי טרם הושלמה בניית האתר הזמני לתושבים שיפונו.
בנוסף, הובעו בדיון חילוקי דעות בין עמדת היועץ המשפטי לממשלה לבין החלטת ועדת השרים להתיישבות, שלפיה אם יוכיחו המתנחלים כי רכשו את הקרקע כדין, תראה הממשלה בחיוב את הסדרת המאחז. לדברי עו"ד אסנת מנדל מהפרקליטות, "היועץ סבר כי העמדה מעוררת קשיים משפטיים, וביקש לאפשר קיום דיונים עם הדרג המדיני".
בא כוח העותרים, עו"ד מיכאל ספרד, טען כי מאחורי בקשת המדינה עומד ניסיון לכפות על הדרג המשפטי עמדה שאותה לא יוכלו לקבל, ותביא לדחיה בביצוע הפינוי.
בפסיקתם הדרמטית במרס האחרון דחו שופטי בג"ץ את הסכם הפשרה שהושג בין השר בני בגין למתנחלים בנוגע לפינוי המאחז תוך שלוש שנים לגבעה סמוכה. הם מתחו ביקורת על המדינה על שלא פינתה במהלך השנים האחרונות את מגרון, וקבעו כי "שעת האמת" של המאחז הבלתי חוקי הגיעה, וכי לא ניתן עוד להמשיך להמתין לפתרונות שיגזלו זמן, בשל האינטרס הציבורי באכיפת החוק".