אירופה גררה את הבורסה של תל אביב לירידות
המדדים ת"א 25 ות"א 100 איבדו 1.7% על רקע הירידות החדות בבורסות אירופה. מניית חברת שמן זינקה ב-15% אחרי שמשרד הביטחון אישר את ביצוע קידוח "ים 3". מחזור המסחר - 822 מיליון שקל
המסחר בבורסה בתל אביב ננעל היום (ב') בירידות שהחריפו לקראת נעילת יום המסחר על רקע הטלטלה שעוברות בורסות אירופה בצל החשש מפרישתה של יוון מגוש היורו. המסחר התנהל לקראת החלטת הריבית של הוועדה המוניטרית של בנק ישראל. מחזור המסחר הסתכם ב-822 מיליון שקל.
מדד ת"א 25 ירד ב-1.60% ל-1,055.9 נקודות, מדד ת"א 100 ירד ב-1.65% ל-960.36 נקודות, מדד בלוטק ירד ב-1.76% ל-335.33 נקודות ומדד נדל"ן ירד ב-1.70% ל-245.05 נקודות.
גם המסחר בבורסות אירופה מתנהל היום בירידות על רקע חששות לגבי יכולת המחוזות בספרד לשלם את חובותיהם. ביום שישי צללו המניות בספרד בכמעט 6% לאחר שמחוז ולנסיה ביקש סיוע מהממשלה כדי לעמוד בתשלומי החובות. התשואות על אג"ח של ספרד ואיטליה מזנקות והמדד האיטלקי צולל לשפל היסטורי. ראש ממשלת איטליה, מריו מונטי, אמר בעקבות זאת כי "המשבר מצריך אותנו לחזק את הקשר עם רוסיה".
מחכים לריבית
החלטת הריבית שאמורה לקבל הוועדה המוניטארית של בנק ישראל היום תהיה אחת המעניינות ביותר שנתקבלו מאז שהוועדה המוניטארית קיבלה מנדט בשנה שעברה והחליפה למעשה את הדעה הבלעדית של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. לפי התחזיות בשוק שבשלב הנוכחי בנק ישראל ישאיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי ברמה של 2.25%, אך המסרים שיעביר עשויים להשתנות עד מאוד ביחס להחלטות הריבית שנתקבלו בחודשים האחרונים, כאשר הדגש הושם בעיקר על ההתפתחויות מחוץ לגבולות ישראל. בתוך כך נרשמות עליות חדות באג"ח הממשלתי - "שחר" ל-10 שנים נסחר ברבית של 4.07%.
אתמול ננעל המסחר בירידות שערים, על רקע המגמה השלילית ביום שישי האחרון בבורסת וול סטריט והנפילה בבורסות אירופה - בעקבות חששות להידרדרות משמעותית במצבה של ספרד. בזירה המקומית המשיכו הפעילים לעקוב אחר המתרחש בגבול עם סוריה, בצל הקרבות העזים שבין צבאו של אסד למורדים. מחזור המסחר בבורסה היה דל מאוד גם בהשוואה ליום ראשון ובסתכם רק ב-400 מיליון שקל.
"מדובר בהמשך לשבועות של ירידות, כמעט ללא ימים של תיקון", מסבירה אילנית שרף, אנליסטית בכירה בפסגות, את הירידות שנרשמו במניות סלקום ופרטנר, שהובילו את הירידות ואיבדו 5.9% ו־6.9% בהתאמה. "מאחורי הירידות עומד צפי לדו"חות לא טובים לרבעון השני, בזמן שכולם מבינים שהרבעונים הבאים השנה יהיו יותר קשים, משום שפתיחת התחרות לגולן טלקום ו־HOT, עדיין לא באה לידי ביטוי מלא ברבעון השני".
עוד הוסיפה כי "גם סלקום וגם פרטנר נסחרות סביב שני מיליארד שקל - תמחור שמביא בחשבון הרבה משלילי, אך לא מביא בחשבון את הפוטנציאל החיובי. צריך לקחת בחשבון שיש פאניקה בשוק ויש מומנטום שלילי שמלבה את המומנטום השלילי בסלקום ופרטנר".
קרנות הנאמנות נהנו בשבוע שעבר מרוח גבית מהעליות בשוקי המניות, ויותר מהכפילו את קצב הגיוסים ל-850 מיליון שקל, כך לפי אומדנים שבוצעו על ידי כלכלני מיטב. מתוך הגיוסים כ-430 מיליון שקל הופנו לקרנות המסורתיות (בנטרול הקרנות הכספיות) - בהובלת הקרנות השקליות וקרנות אג"ח מדינה.
מניות במרכז
בנק מזרחי-טפחות (עלה ב-1.79% ) הכריז על תוכנית אסטרטגית חדשה לשנים 2017-2013. הבנק, בניהולו של אלי יונס, הודיע כי היעד ל-2017 הוא הגעה לתשואה של 17% על ההון (לפי יחס הון ליבה של 7.5%). הבנק החליט להקדים את יעד ההגעה להון ליבה מינימלי לתחילת 2014, לעומת דרישת המפקח להעלות את הון הליבה ל-9% עד לתום 2014.
מאיר שמיר, בעל השליטה במבטח שמיר (ירד ב-0.26%), החל במגעים לרכישת השליטה בתנובה. נודע כי לפני כשבועיים נפגש שמיר עם ניקו הנסן, מנהל ההשקעות של אייפקס והאיש מספר 2 בקרן, במסעדה בתל-אביב. בפגישה הציג שמיר את המתווים האפשריים מבחינתו לרכישת החברה. זהבית כהן, מנכ"לית אייפקס ישראל, לא נכחה בפגישה.
חברת האנרגיה שמן (עלתה ב-15.38% ) , שבשליטת חיים לייבוביץ', ג'קי בן זקן, אברהם נניקשווילי ומנופים פיננסים, הודיעה היום כי נחתם הסכם עם משרד הביטחון לשם ביצוע קידוח "ים 3". בהסכם נקבע כי הקידוח ניתן לתקופה של חצי שנה החל מספטמבר הקרוב. על כוונת משרד הביטחון לאשר את הקידוח נכתב לראשונה ב"כלכליסט" בינואר האחרון.
עסקת הרכישה של רשת כמעט חינם (ירדה ב--3.48%) על ידי יינות ביתן נכנסת לישורת האחרונה: גורמים המקורבים לעסקה סיפרו ל"כלכליסט" שעד תחילת השבוע הבא, לכל המאוחר, צפויה העסקה להיסגר - לכאן או לכאן. כמה גורמים סיפרו ל"כלכליסט" כי העסקה כבר סגורה, אך החתימה מתעכבת מסיבות של מסורת: נחום ביתן, בעליה של רשת יינות ביתן, לא רוצה לחתום על העסקה לפני ט' באב, בגלל האיסור ההלכתי לחתום על עסקאות בימי "בין המצרים".
חברת ברם תעשיות, העוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מוצרי פלסטיק בשיטת ההזרקה, מבקשת מבעלי המניות שלה לאשר את תנאי העסקתו של יצחק בובליל כסמנכ"ל השיווק של החברה-הבת, חי פלסטיק. ברם מבקשת לאשר לבובליל, שעובד בחי פלסטיק כ-11 שנה, שכר של 42 אלף שקל בחודש, בנוסף לרכב בשווי של 250 אלף שקל.
סאגת הסדר החוב בטאו צפויה לעמוד מחר בצהריים בפני משוכה נוספת, שעלולה לחרוץ את גורלה של החברה לפירוק, בדיון שייערך בבית המשפט המחוזי בפתח-תקווה. בית המשפט העניק בתחילת חודש יולי צו הקפאת הליכים לחברה ומינה לנאמן את עו"ד אלי זהר. אתמול הגיש זהר לבית המשפט את הדו"ח בדבר הפעולות שבוצעו בחברה במהלך תקופת ההקפאה, ממנו עולה כי הפערים בין בעל השליטה בטאו, אילן בן דב, לבין בעלי האג"ח עדיין גדולים, זאת על אף שהנאמן מעריך כי ניתן יהיה לגשר עליהם.
חברות דלק קידוחים, אלון חיפושי גז, אבנר וישראמקו דיווחו אתמול על חתימה רשמית על הסכם מכירת הגז לחברת החשמל. החתימה התקיימה שלושה ימים לאחר אישור דירקטוריון החברה. ההסכם אושר בשבוע שעבר בקבינט החברתי כלכלי בראשות שר האוצר, יובל שטייניץ, וביום רביעי הקרוב היא תכנס רשמית לתוקף.