שתף קטע נבחר

הקולינריה של הרמדאן: מתכוני הלילה שאחרי הצום

ממנסף ועד עטאייף, נווארה ג'אבר, עורכת אתר פאנט מספרת על המאכלים המסורתיים והרגלי האכילה של המוסלמים בחודש הרמדאן. כמובן שיש גם שלל מתכונים

הרמדאן הוא החודש התשיעי בשנה המוסלמית/ על פי המסורת, נהוג לצום במהלך אותו החודש בכל יום, מעלות השחר ועד צאת החמה והשקיעה. מהשקיעה ועד עלות השחר מותר לאכול בלי הגבלה. הצום עצמו נחשב לאחד מחמשת עקרונות האיסלאם.

 

עוד בערוץ האוכל:

העונה הצהובה: מתכוני תירס מתוק

  • המזגן מתחיל כאן: קרטיבים ביתיים לקיץ
  • לבן ומשגע: "קיץ של ריזלינג" מגיע לישראל 

     

    כיוון שלוח השנה המוסלמי מבוסס על שנת הירח, הרמדאן עשוי לחול בכל עונות השנה. בשנה זו חל חודש רמדאן עד ה-20 באוגוסט. בימים אלו הצום מתחיל בסביבות השעה ארבע בבוקר, וסיומו בסביבות השעה שמונה בערב. במהלך היום נאסר לאכול לשתות מים וכן לעשן. כמו כן על הצמים להימנע מלבצע חטאים מוסריים, ועליהם להתקרב לאל בתפילות ומעשים טובים.

     

    מתאימים במיוחד ברמאדן. מיץ מתוק ומרווה ובשר כבש צלוי (צילום: תום להט) (צילום: תום להט)
    מתאימים במיוחד ברמאדן. מיץ מתוק ומרווה ובשר כבש צלוי(צילום: תום להט)

     

    במהלך השנים נשתרשו מנהגי אכילה מיוחדים לתקופת הצום. ארוחות הסוחר הינה הארוחה שאוכלים לפני תחילת הצום, וזמנה עד השעה ארבע בבוקר. על פי המנהג אותה ארוחה נחשבת לארוחה קלה אך עשירה באנרגיה. בארוחה עצמה נהוג לאכול תמרים, מוצרי חלב, לחם, מים, פירות וביצים.

     

    לאחר הצום נוהגים המוסלמים לאכול את ארוחת האיפטאר, הנאכלת בסיום הצום. השנה מתקיימות הארוחות בסביבות השעה שמונה בערב ובדרך כלל מדובר בארוחה חגיגית שאוכלים בני המשפחה, כאשר נהוג להזמין אורחים לאותה ארוחה.

     

    בתחילת הארוחה נהוג לשתות מיץ תמרים ואחריו - מרק וסלט ירקות. המנה העיקרית תהייה בשרית בדרך כלל ולצידה יוגש אורז או תפוחי אדמה. בסיום הארוחה מוגש קינוח העטאייף, שכולו נוטף חמאה ודבש.

     

    אי אפשר בלעדיה לקינוח. כנאפה (צילום: ערן יופי כהן) (צילום: ערן יופי כהן)
    אי אפשר בלעדיה לקינוח. כנאפה(צילום: ערן יופי כהן)

     

    לילה שכולו כבש

    בכל מדינות ערב, האוכל שנוהגים לאכול ברמאדן כמעט זהה. יש שינויים בין כל אזור ואזור, אך המאכלים העיקריים דומים. לדוגמה: במצרים נהוג לבשל תרנגול הודו במקום עוף לארוחה יותר חגיגית, בעוד שבירדן 'המנסף' הוא המאכל המסורתי הנחשב למאכל לאומי. המאכל מכיל בשר כבש המבושל ברוטב ג'מיד, רוטב יוגורט ומוגש לצד אורז או בורגול.

     

    באופן כללי, האוכל שנוהגים להכין ערביי ישראל דומה לזה לזה המוכר ממצרים, מירדן ומנרשות הפלסטינית אך שונה למשל מהאוכל שמבשלים במרוקו ותוניסיה.

     

    המאכלים הפופולריים ברמדאן בקרב ערביי ישראל הם מנסף - בשר כבש צלוי ברוטב טחינה, תבשיל מלוחייה עם אורז, עופות ממולאים, תבשיל מקלובה, ירקות קישואים ממולאים בנוסח ערבי, ועלי גפן, מלפוף - כרוב ממולא וכן בשר בגריל.  בארוחות חגיגיות שאליהן מוזמנים אורחים במהלך רמדאן נהוג להכין כבש ממולא, צוואר או רגל.

     

    בגזרת הקינוחים, בדרך כלל נהוג לאכול אחרי הצום ממתקים מסורתיים כעטאייף - בצק שמרים מטוגן וספוג בסירופ סוכר במילוי פקאנים ואגוזי מלך או גבינה, כנאפה, בקלאוות, חלבה בטעמים ועוואמה - כדורי שמרים קטנים מטוגנים ומוצפים בסירופ דבש ומי ורדים.

     

    בחג שבירת הצום, המכונה גם "החג הקטן" והוא החג המציין את סיומו של חודש הרמדאן נהוג להכין עוגיות אלפיטר, ממולאות בתמרים או בשקדים ובוטנים. ועדיין, המאכלים הפופולאריים ביותר הם קטאייף ועוואמה, גם בחנויות נערכים למכירות של מתוקים אלו בהתאם.

     

    עוד במתוקי הרמאדן: בקלאווה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    עוד במתוקי הרמאדן: בקלאווה(צילום: ירון ברנר)

     

    כל מתכוני הרמאדן בערוץ האוכל

     

    מנות ראשונות:

    עלי גפן ממולאים בסגנון נצרת

    קישואים ממולאים בנוסח ערבי

     

    מנות עיקריות:

    עוף ממולא בבשר טלה ואורז

    צוואר כבש ממולא

    מוסחאן, עוף צלוי על פיתה

    סינייה קלה להכנה

    תבשיל מקלובה מסורתי עם עוף

    טלה פלא: מתכוני טלה של ניר צוק

     

    קינוחים מסורתיים:

    עטאייף מתוק ועסיסי

    כנאפה גבינת כבשים בסירופ ורדים

     

     נווארה ג'אבר היא העורכת הראשית של אתר פאנט (panet)


     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ירון ברנר
    מאוששת אחרי הצום. בקלאווה
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים